Japonlar, 2 modeli Türkiye'de üretecek

Japonlar, 2 modeli Türkiye'de üretecek

Uluslararası Otomobil Fuarı’nda gün yüzüne çıkan iki Japon modeli, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Toyota’nın haziran ayından itibaren Adapazarı’nda...

Uluslararası Otomobil Fuarı’nda gün yüzüne çıkan iki Japon modeli, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Toyota’nın haziran ayından itibaren Adapazarı’nda üretime alacağı yeni Corolla konsept olarak dünyaya burada tanıtılırken Honda’nın yeni SUV modelinin gelecekte Gebze’de üretilmesi gündemde. Honda, kesin karar için krizin etkilerinin azalmasını bekliyor. Global kriz sonrası alınan tedbirler Detroit Otomobil Fuarı’nı Türkiye açısından daha güncel hale getirdi. Otomotivin anavatanında sergilenen yenilikler artık Türkiye pazarını da yakından ilgilendiriyor. Kapılarını önceki gün uluslararası basına açan fuarda, ABD’de güçlü durumda olan Japon markalardan sürpriz modeller ortaya çıktı. Toyota, haziran ayında Adapazarı fabrikasında üretimine başlayacağı yeni Corolla’nın seri üretime çok yakın konseptini ‘Corolla Furia’ adıyla tüm dünyaya tanıtırken, Honda ‘Urban SUV Concept’ isimli yeni modelini Avrupa için önümüzdeki dönemde Gebze’de üretebileceğinin sinyallerini verdi. Fuarda Kocaeli’nde üretilmeye hazırlanan yeni Transit, Türk tasarımcı Murat Güler’in imzasını taşıyan Lincoln MKC de dikkat çekiyor.

Geçen yıl dünya çapında 9,7 milyon araç satarak GM’den liderlik koltuğunu geri alan Japon Toyota, yeni Corolla’yı yine global bir ürün olarak tasarladı. Geçmişten bugüne 32 milyondan fazla müşteriye ulaşan Corolla’nın en önemli pazarlarından biri ABD. Adapazarı’nda 160 milyon Euro’luk yatırımla yeniden üretilmeye hazırlanan yeni model, şirketin ihracat hacmini de 1 milyar dolar artışla 2,5 milyar dolara taşıyacak. Yeni Corolla, 100 bin adet üretilip 30 ülkeye Adapazarı’ndan gönderilecek. Detroit’te Furia konsepti olarak gün yüzüne çıkan Corolla, en ilgi çeken modeller arasında yerini aldı. Fuarda inceleme fırsatı bulduğumuz konsept, markanın önümüzdeki aydan itibaren yola çıkaracağı yeni Auris’e yakın oldukça sportif ve keskin çizgiler taşıyor. Üstelik model önceki Corolla’ya göre daha uzun ve daha geniş görünüyor. Özellikle bagaj tasarımı alışılagelen Corolla çizgisinden biraz dışarı çıkılacağı mesajını güçlendiriyor. LED ışıklandırmalar ve karbonfiber detaylar dikkat çekici düzeyde.

Toyota’nın ardından Detroit’teki bir diğer sürpriz Honda’dan geldi. Japon markası, özellikle Avrupa’da hızla büyüyen şehir içi küçük SUV sınıfı için geliştirdiği ‘Urban SUV’ konseptini sergiledi. Amerika için Meksika’daki yeni fabrikada üretilecek aracın Avrupa pazarı için ise en büyük üretim adayı Türkiye olacak. Honda Dünya Başkanı ve CEO’su Takanobu Ito, Avrupa’da krizin halen devam ettiğini belirterek, “Yeni Kompakt SUV modelimizi 2013 yılı sonunda Japonya’da üretmeye başlayacağız. Araç 2014 yılında Amerika pazarı için Meksika’daki yeni fabrikamızda üretilecek. Avrupa konusunda ise şu an net bir planımız yok. Krizin etkilerinin geçmesini bekliyoruz. Ona bağlı olarak aksiyon planı alacağız. Kriz geçtikten sonra Türkiye fabrikamızda üretilmemesi için hiçbir sebep yok.” diye konuştu.

HONDA, REKABETTE YENİ CİPİNE GÜVENİYOR

Honda’nın global Jazz (Fit) modeli ile aynı platformu paylaşacak yeni otomobili Nissan Juke, Opel Mokka, Chevrolet Trax, Renault Captur ve Peugeot 2008 gibi modellerle rekabete hazırlanıyor. Araçta Türkiye pazarı açısından önemli olan 1.6 litre 120 beygir gücünde bir dizel motora da yer verilecek. Honda bugün artık üretilmeyen HR-V modeliyle aslında yıllar önce bu sınıfa ilk adım atan markalardan biri idi. Detroit’te sergilenen yeni SUV modelinin Türkiye’de üretileceğinin sinyalini ilk olarak Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki verdi. Yamasaki, 75 bin adetlik kapasitesi olmasına rağmen son yıllarda atıl duran ve en fazla 15 bin adetlik üretime imza atan Gebze fabrikası için son 2 yıldır büyük mücadele veriyor. Fabrikada motosiklet üretilmesini dahi gündeme getiren Yamasaki’nin göreve geldiği tarihten bu yana Türkiye’de B sınıfı bir SUV üretilmesi için Honda merkez yönetimini ikna etmeye çalıştığı biliniyor. İşte bu noktada Yamasaki’nin üretimi için 2 yıldır bastırdığı araç, Detroit’te kendini gösterdi. Henüz Avrupa’da bantlardan inmesi konusunda planlama yapılmayan aracın bu bölgeye yönelik üretimi için en büyük aday mevcut kapasite sebebiyle Türkiye olarak görünüyor.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.