İzmir, BMC'nin taşınmasına tepkili

İzmir, BMC'nin taşınmasına tepkili

Ethem Sancak'ın, BMC'yi İzmir'den Sakarya'ya taşıma kararına tepki geldi. Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ, “Fabrikanın gitmesi, hem tedarikçiler hem de istihdam açısından ciddi sıkıntı olur.” dedi.

Ethem Sancak'ın, BMC'yi İzmir'den Sakarya'ya taşıma kararına tepki geldi. Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ, “Fabrikanın gitmesi, hem tedarikçiler hem de istihdam açısından ciddi sıkıntı olur.” dedi. Eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise iktidarın, fabrikayı taşıyarak İzmir'i yoksunlaştırdığını söyledi.

İktidara yakınlığıyla tanınan Ethem Sancak'ın BMC'yi Sakarya'ya taşımasına, İzmir kamuoyundan tepki geldi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Durum gösteriyor ki BMC taşınacak ve Pınarbaşı'nda yeni bir gayrimenkul projesi göreceğiz.” dedi. Demirtaş, Sancak'a geçen yıl mayıs ayında, “Biz orada yatırım yapacağız, arsa için almadık.” sözlerini hatırlattı.

İzmir'in yatırım ve yatırım yönlendirme açısından hükümetten yeterli desteği alamadığını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: “Hem daha düşük teşvik veren hem de yatırım izinleri konusunda yerel yönetimlerle, odalarla, davalarla uğraşmak istemeyenler bu kente gelmiyor. Yatırımcıları İzmir'e çekme konusundaki stratejilerin ve sağlanacak kolaylıkları yeniden ele almak gerekiyor.”

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ ise fabrikanın savunma sanayiini oluşturan yüzde 85'lik kısmının taşınacağını, bu durumun İzmir'de önemli yatırımları olan otomotiv yan sanayiine ciddi zarar vereceğini söyledi. BMC'ye tedarik sağlayan yan sanayi kuruluşlarında 25 bin kişinin çalıştığına dikkat çeken İduğ, “Fabrikanın gitmesi, hem tedarikçiler hem de istihdam açısından ciddi sıkıntı olur. Ayrıca BMC'de uzun süredir üretim olmadığından ve mevcut üretimin de savunma sanayii üzerine olmasından dolayı son beş yıldır mağduriyet vardı. İşsizlik artmış, tedarikçi mağdur olmuştu. Bu mağduriyet, taşınmayla daha da artacak.” diye konuştu.

“YANDAŞLARA RANT SAĞLANIYOR”

BMC'nin taşınmasına sert tepki gösteren eski CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise iktidarın, fabrikayı taşıyarak İzmir'i yoksunlaştırdığını savundu. Aksünger, “BMC, İzmir ve Türkiye sanayisi açısından önemli bir fabrika. Bu yandaşlara rant sağlamaktan başka bir şey değil. Yandaşlara TMSF ve devletin belli kurumları aracılığıyla devirler yapılıyor. Zaten AKP iktidarı, son 10-15 yılda İzmir'in bütün değerlerini ortadan kaldırdı. BMC'nin gitmesi istihdama, ticarete büyük darbe vuracak.” ifadelerini kullandı.

MHP İl Başkanı Necat Karataş da “BMC, İzmir'in aşı, ekmeği olmuş bir tesis. İzmir'i İstanbul'la yarıştırmayı düşünen AKP'nin bakanları ve başkanları, bu kadar yıldır İzmir'e hizmet veren BMC fabrikasını taşıyarak mı İzmir'i İstanbul'la yarıştıracaklarmış?” değerlendirmesinde bulundu.

Şaban GÜNDÜZ - ZAMAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum