"İtibarsızlaştırılmaya çalışılıyorum, hakkımı arayacağım!

"İtibarsızlaştırılmaya çalışılıyorum, hakkımı arayacağım!

Sağlık Lojistik'i temelleri sağlam, asırlık bir şirket olsun hayaliyle kurduklarını ifade eden Zahit Sağlık, ancak son 2 yıldır kardeşler arasında sorunlar yaşamaya başladıklarını vurguladı.

Ülkemizin köklü lojistik kuruluşlarından Sağlık Lojistik'te son yönetim kurulu değişikliğiyle kardeşler arasında bir problem yaşandığı ortaya çıktı. Bu durumu önceki dönemde İcra Kurulu Başkanlığı yapan ancak yapılan son seçimle yönetimde yer bulamayan Zahit Sağlık ile konuştuk.

Sağlık Lojistik’te neler oluyor Zahit Bey?

Tıpkı İtalyan aile şirketlerinde olduğu gibi biz de Sağlık Lojistik’i 100 yılı aşacak bir faaliyet hayaliyle kurduk ve kurguladık. Ancak son 2 yıldır kardeşler arasında bazı sorunlar yaşamaya başladık. Ben kol kırılır yen içinde kalır mantığıyla önce içimizde halletmeye çalıştım, baktım olmadı ozaman "ceketimi alıp gideyim değişime saygım var haketiğimi alır giderim" dedim ancak değil bunca yıllık emeğimin karşılığını alabilmeyi, tam tersi itibarsızlaştırmaya ve yok edilmeye yönelik hareketlerle karşılaştım. Bunun sebebini de ben çok iyi biliyorum.

Nedir nedeni sizce?

Ben ve babam bu şirketi birlikte 45 yıl evvel kurduk, o sırada diğer iki ağabeyim de şirkette taşımacılık yapıyordu. Sonrasında hisseler yeniden kardeşler arasında dağıtılırken babam kendi takdiri olarak bir yazıyla birlikte şirketin %50’sini 3 büyük kardeş arasında bölüştürmüş, geri kalan 5 kardeşin ise diğer % 50’yi paylaşması talimatını vermiştir.

Asıl amaçları babam Süleyman Sağlık’ın bu girişimini geçersiz sayıp,şirket hissedarlığından vazgeçirip; eşit hisse dağılımına ikna edecek duruma getirmek. Resmen bu planı gerçekleştirmek için de babamızın hastalıklarını ve yaşlılığını beklemişler.

İstiyorlar ki, bugün şirketin sahip olduğu maddi manevi tüm birikimlere taş dahi atıp kolları yorulmadan sahibi olsunlar, 45 sene bu şirketi ben tek imza, tek karar merci olarak yönettim ve tüm alım satım, yatırım ve projeleri tek başıma gerçekleştirdim. Onlarsa şirkete çok daha sonra katılarak hep ekmeğin üstündeki kaymağı yediler. Benim bu şirkete kattığım değerlerle kendileri varoldular.

Maalesef senelerce tüm kardeşleri yönetime ve karar merciine dahil etmeye çalıştıysam da başaramadım, kurumsallığı getirmeye çalıştım ama kendileri asla yanaşmadılar. Halbuki aile şirketleri güç ve birikimlerini bir sonraki jenerasyona aktarabildiği kadar başarılıdır. Maalesef biz yapamadık.

Şimdi asıl üzüldüğüm, Sağlık Lojistiğin ruhunu tanımayan, işleyişini zerre kadar bilmeyen, konjonktürü ve dünyanın gittiği yeri okuyamayan, sosyal çevre tecrübesi olmayan bu yönetimin, tecrübe ve bilgi birikimi sahibi olan liyakatli yöneticileri ekarte ederek ne kadar devam edeceğinin koca bir muamma olmasıdır. Çünkü, Sağlık Lojistik bir holdingtir, bir grup şirkettir. Sadece taşımacılık değil, çok farklı kulvarlarda iştirakleri, yatırımları ve başarıları vardır, sadece kamyon satın alıp, yükleyip, tamir etmekle bu şirket sağ kalamaz.

Açıkçası ben bugüne kadar gerek UN-Ro-Ro kurucu üyelerinden biri, gerekse RODER,UND, Yenibosna Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanlığı ve İTO Komite Üyesi görevleriyle sektör duayeni haline gelmiş bir Zahit Sağlık olmadan Sağlık Lojistik’in geleceğini kestiremiyorum.

Peki yıllaredır tek imza olarak çalıştığınızı söylediniz, bugünlerin gelebileceğini hiç düşünmediniz mi? En büyük abiniz Nahit Sağlık bu konuya ne diyor?

Ben çok aile merkezci bir insanım, 6 yaşımdan beri ömrümü aileme ve bu şirkete adadım. Özellikle annemin vefatından sonra köklü Bir Balkan ailesi olarak köklerine sahip çıkma bilinciyle varımla yoğumla çalıştım. Açıkçası bu noktaya geleceğimizi hiç düşünmemiştim. Maalesef Nahit Sağlık da benimle aynı sorunu yaşıyor, ancak onun adına konuşmak doğru olmaz.

Peki bundan sonraki süreciniz nasıl işleyecek?

Ben şuan mevcut Sağlık Lojistik yönetimine karşı çeşitli davalar açtım ve hukuki süreç işlemektedir. Adil bir sonuca varacağımıza inancım tam.

Kişisel olarak bana gelince ise, ben yılların tüccarıyım, ne yapsam başarılı olurum, tabiki aktif iş hayatım devam edecek.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.