İstanbul'dan ABD'ye uçuşta laptop yasağı kalkabilir

İstanbul'dan ABD'ye uçuşta laptop yasağı kalkabilir

ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) heyetinin bu hafta Atatürk Havalimanı'nda güvenlik uygulamalarını inceledikten sonra İstanbul için laptop yasağının kaldırılması bekleniyor.

ABD'ye uçuşlarda uygulanan güvenlik uygulamaları ABD'li heyet tarafından yerinde inceledikten sonra İstanbul için de yasağın kaldırılması öngörülüyor. ABD, ülkesine Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından yapılan uçuşlara geçtiğimiz mart sonundan itibaren kabine cep telefonundan büyük elektronik eşyaların alınmasına yasak getirmişti. Yasak ABD'ye direkt uçuşların yapıldığı Kahire, Amman, Kuveyt, Kazablanka, Doha, Riyad, Cidde, Abu Dabi, Dubai ve İstanbul'u kapsıyordu. ABD'den hemen sonra İngiltere'de ülkesine uçuşlara kısıtlama getirdi. Tepkilere yol açan kısıtlamalar sonrası Türk Hava Yolları kısıtlama getirilen elektronik eşyaları özel operasyonlara taşımaya başladı ve business class yolcularına da uçuşta bilgisayar dağıttı. İstanbul Atatürk Havalimanı'na da kısıtlamanın kalkması adına ABD yolcularının kabin bagajlarının taranması adında 3 boyutlu tarayıcılar konuldu.

ABD heyeti inceledikten sonra kaldırıldı

ABD, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinden ülkesine yapılan uçuşlarda yasağı kaldırdı. Yasağın kaldırılması Abu Dabi'den ABD'ye doğrudan uçan Etihad Havayolları'nın yolcularının yeniden bilgisayarlarını yanlarına alma imkanına kavuştu. Amerika Ulusal Güvenlik Sözcüsü David Lapan, "Yetkililerimiz önlemlerin sonuna kadar ve doğru bir şekilde uygulandığını gözlemledi. Bu sayede Amerika, kontrollerin düzenli bir şekilde yapılıp yapılmadığını takip edebilecek" dedi.

ABD heyeti istanbul'a geliyor

ABD'nin Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) ekipleri de bu hafta Atatürk Havalimanı'nda ABD'ye uçuşlarda uygulanan güvenlik uygulamalarını yerinde inceledikten sonra İstanbul için de karar verilecek. ABD'ye uçuşlara ek güvenlik önlemleri kapsamında kabin bagajları için tomografi cihazlarının da gelmesiyle Türkiye'den de uçuşlarda kısıtlamanın son bulması bekleniyor.

Görüşmeler yapılıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu konuyla ilgili olarak ABD ve İngiltere ile teknik düzeyde görüşmeler yapıldığını ve havalimanlarındaki güvenlik önlemlerinin dünya standartlarının üzerinde olduğunun anlatıldığını söylemişti. Bakan Arslan, Atatürk Havalimanı'na yerleştirilen tomografi cihazlarının kullanılmaya başlaması sonrası önümüzde hafta ABD'den gelecek heyetin incelemeleri sonra uygulamanın Türkiye'de de farklı bir aşamaya gelebileceğini ifade etmişti.

Kaynak: Habertürk

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.