İstanbul'da elektrikli taksi dönemi başladı

İstanbul'da elektrikli taksi dönemi başladı

İstanbul'da elektrikli taksi dönemi resmen başladı. Zorlu Center'da ilk müşterilerini taşımaya başlayan Renault Zoe marka elektrikli araçlar tek şarj ile 350-400 kilometre yol gidebiliyor. Elektrikli taksilerin diğer taksilerden tarife farkı bulunmuyor.

İstanbul'da elektrikli taksi dönemi bu hafta itibarıyla resmen başladı. İlk olarak 3 elektrikli araç Zincirlikuyu'daki Zorlu Center AVM'nin taksi durağında hizmete girdi. Bundan sonraki her hafta yeni araçlar sisteme entegre olacak. Proje ile amaçlanan elektrikli taksi sayısı ise 9 bin adet olarak belirlendi. Elektrikli Taksi Projesi'nde kullanılacak araçlar Renault tarafından üretilen Zoe'ler oldu. Projenin finansmanını ise DenizBank sağladı. Ayrıca şarj istasyonları DenizBank, Migros, İspark otoparkları ve taksi duraklarında konumlandırıldı. Araçlardaki data hizmetini Turkcell sağlarken, bilişim teknolojileri hizmetini Ceiia firması üstlendi. Araçların kasko hizmeti için ise Axa ile anlaşılmış durumda.

Her hafta yenileri gelecek

Müşteri taşımaya başlayan ilk elektrikli taksinin sahibi olan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur açıklamalarda bulundu. Uğur, ilk olarak 3 taksinin hizmete girdiğini ancak önümüzdeki her hafta resmi işlemlerini tamamlayan araçların İstanbul'un farklı noktalarında hizmete başlayacağını söyledi. Diğer taksici meslektaşlarına örnek olmak için ilk elektrikli taksiyi kendisinin aldığını ifade eden Uğur, kendi elektrikli taksinin diğer aracın yakıt maliyetine satın alınabildiğini anlattı. Uğur sözlerine şöyle devam etti: "Bizim normal taksilerle çalıştığımızda aylık işletme ve yakıt giderimiz ortalama 6 bin lirayı buluyordu. Şimdi biz bu elektrikli araçları aylık 5 bin 500 liraya kiralık ve bu 60 ay devam edecek. Kiralamanın sonunda ise araç bizim olacak. Yani 130 bin lira satın alma maliyeti olan bu aracı diğer araçların aylık giderine satın almış olacağız. Ve en önemlisi ekstra yakıt maliyetimiz yok. Bundan sonra petrol ürünlerine gelen zammı düşünmeyeceğiz."

Müşteriler 'sessiz'liğe takıldı

Uğur, ilk müşterilerin araçları çok beğendiğini ve gelen tepkilerin oldukça olumlu olduğunu dile getirdi. Bir haftadır müşteri kabul eden araçlarda müşterin en fazla dikkatini çeken konunun araçların sessizliği olduğunu aktaran Uğur, aracın boyutunun İstanbul için oldukça uygun olduğunu belirtti.

"Belediye bize kazık attı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elektrikli araçlara teşvik sözü verdiğini ancak daha sonradan bu sözü sadece C segmentindeki elektrikli araçlar için geçerli yaptığını anlatan Uğur, "İlk taksilerimizin farklı tarifeden ve turkuaz renk ile hizmete sokmayı planlıyorduk ancak belediyenin bu hamlesi ile standart tarife ile hizmete başladık. Belediye bize kazık attı." dedi.

5 yılda 9 bin taksi dönüşecek

Uğur, ayrıca Renault’nun 5 yıl boyunca araç bakımı ve batarya bakımlarını üstlendiğini belirterek, “Proje çerçevesinde batarya kiralama bedeli olmayacak. Aracın bataryasının performansı yüzde 75’in altına düştüğünde şirket aracı veya bataryayı değiştirmek zorunda” diye konuştu. Uğur, İstanbul’da çalışan ruhsatlı ticari taksi sayısının 17 bin 395 olduğunu ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamın yüzde 50’sinin elektrikli araca dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi.

Kaynak: Dünya

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.