İstanbul otogarı yıkıldı, yıkılacak

İstanbul otogarı yıkıldı, yıkılacak

23 yıldır hiç bakım görmeyen İstanbulOtogarı ayakta durmakta zorlanıyor.Kirişlerdeki çatlaklar ürkütücü boyutta.

Yapımına 30 yıl önce başlanan ve 23 yıldır hizmet veren Büyük İstanbul Otogarı'nın hiç bakımdan geçmediği ve taşıyıcı kirişlerin işlevini yitirmek üzere olduğu uyarısı yapıldı. Bayrampaşa ilçesi sınırları içinde olmasına karşın “Esenler Otogarı” olarak bilinen ve geçen yılki darbe girişiminin ardından “İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı” adı verilen yapıya 300'den fazla otobüs firması her gün on binlerce kişiyi taşıyor.

Ağustos ayında tahliye kararı çıkan binada taşıyıcı kirişler kırık, demirler çürük ve bina yoğun araç trafiğinde hissedilir şekilde sallanıyor. Yazıhanelerin bulunduğu en üst kattaki görünümünün içler acısı olduğu binanın yıkılması işten bile değil. Kullanılmayan kısımlarını dolaştığımız binada riski görmek için uzman olmaya gerek yok. Dokunduğumuz her kiriş dağılıyor. Ayrıca 30 yıl önce inşa edildiğinde kullanımda olan araçlara göre tasarlanan keskin dönüşlerin yeni araçlara yol açmak için kesildiği gözle görülüyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, betonarme bir yapı için 30 yılın çok uzun bir süre olmadığını, mühendislerin bu tür binaları 70 ila 100 yıllık yaptıklarını söyledi. Ancak otogar binasının tümüyle incelenip performans analizinin çıkarılması ve depremde nasıl davranış göstereceğinin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Suna şunları söyledi:

“Otogar binası yapıldığından beri hiçbir zaman büyük bir bakıma alınmadı. Sürekli bakım yapılması gereken biri yapıdır. Otogarın da havalimanları gibi bakım ve temizliği yapılmalı. Ayrı bir birimi olmalı bakım ve temizlik için. 7-24 gözden geçirilmeli. Buranın artık elden geçirilmesi ve yeni bir planlama yapılması gerekiyor.”

istanbul-otogari2.jpgistanbul-otogari3.jpgistanbul-otogari4.jpg

Bora ERDİN - SÖZCÜ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.