İran’la ticarette gümrük duvarları yıkılıyor

İran’la ticarette gümrük duvarları yıkılıyor

Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşmayla 265 üründe gümrük vergileri aşağıya çekildi. Ekonomi Bakanı Nihat...

Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşmayla 265 üründe gümrük vergileri aşağıya çekildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile İran arasında imzalanan ve bugün itibariyle yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergilerinin çok aşağıya çekileceğini ve bazılarının hemen hemen sıfırlanacağını söyledi.

Hedef 35 milyar $ ticaret

İranlı mevkidaşı Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade'nin daveti üzerine Tahran'a giden Zeybekci, yapılan anlaşmanın onyıllardan bu yana hedeflenen Türkiye ile İran arasındaki ticaretin serbestleşmesinin önünü açtığını söyledi. Anlaşmayı, halihazırda 13-14 milyar dolar aralığında olan iki ülke dış ticaret hacminin 2015 yılı sonuna kadar hedeflenen 35 milyar dolara yükseltilmesi için önemli bir adım olarak tanımlayan Zeybekci, "İlerleyen süreçte anlaşmanın işleyişini ve karşılaşılabilecek muhtemel sorunların çözümünü denetlemek üzere iki ülke tarafından teknik heyetlerher ay toplanacak" dedi. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın sadece bir başlangıç olduğunu dile getiren Zeybekci, iki ülke arasında ortak yatırımların desteklenmesi, ticaretin kolaylaştırılması, gümrüklerde tek gümrük, tek pencere ile işlerin görülmesi, nakliyede yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması ve Tahran'da bir Türk Ticaret Merkezi kurulması yönünde görüşmeler yaptıklarını söyledi.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.