İran'la ticaretin yolu Kapıköy'den geçecek

İran'la ticaretin yolu Kapıköy'den geçecek

TOBB'un yenilediği Kapıköy Gümrük Kapısı, ticaretimizin İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak. 70 milyon dolar harcanacak proje sayesinde Van- İran sınırında ticaretin artması beklenirken, bölgeye yeni bir lojistik merkez ve OSB kurulması gündemde.

İran ve Türkiye ekonomik ilişkilerine ivme kazandıracak, Doğu Anadolu'nun ekonomi ve turizmime katkı sunacak Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temeli atıldı. İran'a ve Orta Asya'ya açılan Kapıköy Gümrük Kapısı'nı TOBB modernize ediyor. Kapının modernizasyonu için 70 milyon TL harcanacak. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “560 kilometrelik İran sınırının 300 kilometresi Van'da. İran pazarına açılan bir kapıdan bahsediyoruz” dedi. Tarihi bir gün yaşandığını kaydeden Tüfenkci, İran'la Türkiye arasındaki ticaretin artırılması için çalıştıklarını belirtti. Tüfenkci, Van'ın İran'a komşu olduğunu ve bu ülke üzerindeki ambargoların kaldırılmasıyla önemli bir avantajı bulunduğunu söyledi. Van'ın, Türkiye ile İran arasındaki ticaretten payını alacağını aktardı. Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu için temel atma töreni, dün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gümrük Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı bir törenle yapıldı. Törene bölgeden de, 500'ü aşkın işadamı katıldı.

46 YILLIK RÜYA

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu kapının modernizasyonu ile 46 yıllık rüya gerçek olacak” dedi. Hisarcıklıoğlu , Kapıköy için 70 milyon lira yatırım harcaması yapacaklarını belirtti. Mevcut haliyle kapının 18 bin metrekare alana sahip olduğunu, bunu 4 katına çıkaracaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Yeni Kapıköy Gümrük Kapısı 10 bin metrekaresi kapalı alan toplam 70 bin metrekare alan olacak. 2017 sonunda kapı faaliyete başlayacak. Van tekrar eski ihtişamını geri kazanacak. Sadece İran'la değil, Orta Asya ve Türk cumhuriyetleriyle olan ticaret hacmini de artıracak. Bu yeni kapıyla beraber, Van'da bir Lojistik Merkezin kurulması, organize sanayi bölgesinin büyütülmesi, Van'daki altyapı iyileştirmesi gibi müjdelerin de gelmesini bekliyoruz.”

11 KAPIYA 725 MİLYON TL

Kapıköy Sınır Kapısı, TOBB'un modernize ettiği onbirinci kapı olacak. Bugüne kadar modernize edilen kapılarda bekleme süresi yarı yarıya azalırken, geçiş işlemi de 4 katına çıktı. Bu kapılara 725 milyon liralık yatırım yapıldı. Van ve bölgenin İran'la ticaretinde önemli geçiş noktası olacak komplekste, gümrük işlemlerinin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin artırılması için, x-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, x-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları da yer alacak.

Borca gelen yapılandırma umut verici

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, oda ve borsalar ile TOBB'a olan aidat borçlarını da yapılandıran düzenlemenin yürürlüğe girmesine ilişkin, “Hassas ve zor bir süreçten geçerken, bu borç yapılandırılmasını çok önemsiyoruz. Bunu iş dünyamızın nefes almasını sağlayacak, önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, bu borç yapılandırılmasını çok önemsediklerini belirterek, “Bunu iş dünyamızın nefes almasını sağlayacak, önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” ifadesini kullandı.

YENİ ŞAFAK

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.