İngiliz Yargıç:Gemi, Ağaoğlu'nun talimatıyla batırıldı

İngiliz Yargıç:Gemi, Ağaoğlu'nun talimatıyla batırıldı

Birleşik Krallık Ticaret Mahkemesi, Atlantik Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun Nisan-2013'de Umman açıklarında batan M/V ATLANTIK CONFIDENCE isimli geminin Kaptan ve Başmühendise verdiği talimatla batırıldığına karar verdi.

Birleşik Krallık Ticaret Mahkemesi'nden, Atlantik Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'na ağır suçlama...

Birleşik Krallık Ticaret Mahkemesi; 30 Mart 2013 tarihinde gemide çıkan yangın sonucu su alarak yan yatan, 4 Nisan 2013 tarihinde Umman'ın Masirah Adası 138 mil açıklarında batan Atlantik Denizcilik Şirketi'nin mülkiyetinde olan M/V ATLANTIK CONFIDENCE isimli geminin, gemiye sonradan çıkan kaptan ve başmühendisin Ahmet Ağaoğlu'dan aldığı talimat üzerine batırıldığına karar verdi.

M/V ATLANTIK CONFIDENCE isimli geminin batmasından sonra Atlantik Denizcilik Şirketi, İngiltere Ticaret Mahkemesi'ne açtığı "Sınırlı Sorumluluk" davasına taraf olan gemide bulunan yükün sigortacısı Aksa Sigorta, "M/V ATLANTIK CONFIDENCE isimli geminin kasıtlı olarak batırıldığını iddia ederek, gemi sahibinin Sınırlı Sorumlu olamayacağını iddia ederek, Sınırsız Sorumlu Olması" gerektiğini bir raporla mahkemeye sunduğu belirlendi. Birleşik Krallık Ticaret Mahkemesi, hazırlanan Sigorta ve Bilirkişi Raporları ile gemi mürettebatının şahitliğini gözönünde tutarak, M/V ATLANTIK CONFIDENCE isimli geminin armatörü Ahmet Ağaoğlu'nun talimatıyla sonradan gemiye bindiği iddia edilen kaptan ve başmühendisin bilerek ve kasıtlı olarak gemide yangın çıkarıp geminin batmasına neden olduğu kararını verdi.

confidence_buyuk_3.jpg

ROTA DEĞİŞTİRİLEREK DERİN BÖLGEDE GEMİ BATIRILDI

Birleşik Kraliyet Ticaret Mahkemesi'ne sunulan Bilirkişi Raporu'nda, geminin Ukrayna- Türkiye-Umman - BAE - Suudi Arabistan ve Pakistan Rotası'nı izlemesi gerekirken, Umman Rotası'ndan çıkarak Misarah Adası'nın 138 mil açıklarında gemide yangın çıktığını ve geminin su alarak derin bir bölgede batmaya başladığı ve gemideki yangının söndürülmesine kaptan ve başmühendisin engel olduğu iddia edilirken, yardım çağrısının geminin TERK talimatından kısa bir süre önce verildiği kaydedildi.

Öte yandan Mahkemeye sunulan raporda geminin bir filonun parçası olduğu ve filo sahibi şirketin finansal bir krizde olduğu belirtildi. Ayrıca gemilerin hepsini son derece kapsamlı bir sigortaya sahip olduğununda altı çizildi. Sigorta şirketi ayrıca geminin batmasından sora gelecek olan paranın şirketin bankaya olan borçlarının önemli bir kısmını kapatacağı ve diğer gemilerde olan ipotekin kaldırılıp gemilerin satılmaya müsait hala geleceği vurgulandı. 

Davada görevlendirilen bilirkişinin 6 haftalık duruşma sonrasında mahkemeye sunduğu raporda; 'Bu davadaki delillerin toplamını ve karşıt argümanlarını düşündükten sonra, başmühendisin ve kaptanın bilgisi ve anlaşması ile kasıtlı olarak makine dairesinde bir yangın çıkartıldığı ve kasıtlı olarak M/V Atlantik Confidence batırdı sonucuna vardım. Gemi sahibi şirket, kaptan ve başmühendisin kanıtlarını kabul edemem. Onların kanıtları davanın bağlamına yerleştirildiğinde, doğru olamaz' ifadelerini kullandı.

Ayrıca bilirkişi, M/V Atlantik Confidence isimli geminin Ahmet Ağaoğlu'nun isteğiyle, kaptan ve başmühendis tarafından kasıtlı olarak battırıldığı ve yük kaybı kişisel hareketinden kaynaklandığını iafde ederek, yük kaybı, Ağaoğlu'nun aldığı kararların doğal sonucudur. Ahmet Ağaoğlu'nun kuşkusuz geminin batmasını istediği kadar yükün kaybolmasını amaçladığı şüphesi yoktur" denildi.

Mahkeme Yargıçı; 'Kaza sonucu çıkan yangının, makine dairesine ulaşmasının ve balast tanklarının yangın sonucunda su almasının sadece 'kaza' olarak açıklanması kabul edilemez' ifadelerini kullanarak, gemi sahibinin "Sınırlı Sorumluluk" başvurusunu reddetti. 

confidence_buyuk_2.jpg

ALPARSLAN TORAN: MAHKEME YARGICI TARAFLI KARAR VERDİ

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Atlantik Denizcilik Genel Müdürü Alparslan Toran; İngiliz Mahkemesi Yargıçının aldığı kararın, objektiflikten uzak, taraflı bir karar olduğunu ve yargılama sürecinin devam ettiğini kaydederek "Mahkemenin aldığı kararı temyize götüreceklerini" söyledi.

M/V ATLANTIK CONFIDENCE İSİMLİ GEMİNİN BATMA SÜRECİ

30 Mart 2013 tarihinde, Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'na ait İstanbul Merkezli Atlantik Denizcilik'e ait Liberya bayraklı M/V Atlantik Confidence gemisinde yangın çıktığı haber ajanslarına düşerken, Ahmet Ağaoğlu’na ait gemideki 20’si Türk, biri Azeri mürettebatın gemiyi filikalarla terkettiği kaydedilmişti.

M/V Atlantik Confidence adlı gemide çıkan yangının ardından sürüklenmeye başladığı, yapılan yardım ihbarı üzerine, Alpine Marina isimli ticaret gemisinin filikalarla gemiyi terk eden mürettebat aldığı ve daha sonra bölgede seyreden YM Pluto isimli gemiye transfer edilen mürettebatın Umman’ın Masirah Adası Limanı’na götürüldüğü belirtilmişti.

3 Nisan 2013 tarihinde Umman'ın 138 mil açıklarında batan Atlantik Denizcilik'e ait M/V Atlantik Confidence isimli geminin  Borusan Limanı'ndan yüklediği çelik konstrüksiyon yükü Umman'da yine bir Türk firmasının inşa etmekte olduğu havaalanı için Dohar Limanı'na götürdüğü kaydedilmişti.

confidence_buyuk_1.jpg

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.