İngiliz savaş gemisi Aliağa'da sökülecek

İngiliz savaş gemisi Aliağa'da sökülecek

İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nden emekli edilen HMS Illustrious isimli savaş gemisi, sökülmek amacıyla Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesinde hizmet veren Leyal Gemi Söküm Şirketine satıldı.

İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nden emekli edilen HMS Illustrious isimli savaş gemisi, sökülmek amacıyla Leyal Gemi Söküm Şirketine satıldı.

İngiliz Kraliyet Donaması'nda uzun yıllar görev yapan HMS Illustrious, 28 Ağustos 2014 tarihinde emekli edilerek filo envanterinden çıkartılmıştı. İngiltere gemiyi satmayı planlamış ancak bu satış gerçekleşmemişti. Bunun üzerine uçak gemisinin hurda olarak sökülmesine karar verildi.

The Sun Gazetesi'nin ahebrine göre motor ve ana sistemleri sökülen uçak gemisi Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesinde hizmet veren Leyal Gemi Söküm Şirketine 2 milyon 100 bin streline satıldı. Ön anlaşması yapılan satış sonrasında geminin motorsuz ve üzerindeki teçhizat sökülmüş olarak önümüzdeki günlerde yola çıkarak İzmir’e getirilerek, Aliağa’da söküm işlemi yapılacak.

Üzerinde dikine iniş-kalkış yapabilen Harrier tipi savaş uçakları ile farklı tiplerde helikopter taşıyabilen gemi, 2008’de İstanbul’u ziyaret etmişti. Türk bayrağı çekmemesi nedeniyle kamuoyunda tepki gören gemide İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve Edinburgh Dükü Prens Philip o dönem Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül onuruna yemek vermişti.

abdullah_gul_b.jpg

İSTANBUL’DA HELİKOPTERİ DÜŞÜRÜYORDU

Uçak gemisi Karaköy’deki rıhtıma bağlanmış ancak bu sırada güvertede AW101 helikopterlerini çeken bir çekici, manevra sırasında kontrolden çıkarak denize düşmüştü. Çekicinin hareket ettirdiği helikopter ise son anda güverteye takılmıştı. Denize düşen çekici, bir gün sonra dalgıçların yaptığı operasyonla çıkartılmıştı.

abdullah_gul_bb.jpg

abdullah_gul_bbb.jpg

DENİZ HABER AJANSI

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.