İlk kargo treni İpek Yolu’nda

İlk kargo treni İpek Yolu’nda

Çin’den başlayıp Türkiye ve Rusya üzerinden Avrupa’ya uzanan dünyanın en eski ticaret güzergahı İpek Yolu’nda trenle yük taşımacılığı başladı. Çin’den dün yola çıkan ilk kargo treni, 11 bin kilometre yolu 14 günde katedip Rusya’ya varacak.

En eski ticaret güzergahlarından biri olan İpekyolu'nda raylı sistemle yük taşımacılığı başladı. Çin'den başlayıp Avrupa'ya uzanan kesintisiz demiryolunun kendi payına düşen eksikliklerini tamamlayan Çin, ilk yük trenini uğurladı. Hat üzerindeki ilk kargo treni, Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou kentinden Rusya'nın Kaluzhskaya Oblast kentine ulaşmak üzere yola çıktı.

YOLCULUK 14 GÜN

Giysi, ayakkabı, şapka, kumaş, lamba, fener ve elektrikli cihazlar gibi ürünler taşıyan tren, 14 gün sürecek seferinde 11 bin 500 km yol katedecek. Deniz taşımacılığına kıyasla 30 gün tasarruf sağlayan kargo treni, hava taşımacılığına göre de 5'te 1 oranında daha az maliyetli.

KARS ÜZERİNDEN TÜRKİYE'YE BAĞLANTI

Tarihi İpek Yolu'nun Türkiye güzergahı Kars'tan başlayıp batı bölgelerine doğru ilerliyor. Baku-Tiflis-Ceyhan demiryolunun Türkiye sınırları içerisinde kalan kısmı için çalışmalar tamamlanmak üzere. Temmuz itibariyle yüzde 87'lik kısmı tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu üzerinden yılda 3 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demiryolu hattı ile Marmaray ulaşacak olan tren bu güzergahı ile İpek Yolu'nun Avrasya rotasında önemli bir rol oynuyor.

Trabzon-İran hattı açılmalı

Demiryolunun ticaretteki önemi bütün dünyada yerini korurken, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon-İran demiryolu hattının da bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. İran'ın mallarını dünyaya gönderirken kara yolundan kaynaklanan yüksek ulaşım maliyeti nedeniyle alternatif yollar aradığına işaret eden Hacısalihoğlu, Türkiye'nin doğusundan yeni bir ticaret ve ulaşım güzergahı oluşturmak için Rusya-Azerbaycan-İran arasında görüşmelerin yürütüldüğünü belirtti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.