Hyperloop ile 570 km'lik yol 35 dakika

Hyperloop ile 570 km'lik yol 35 dakika

Süper hızlı ulaşım sağlayacak kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor

Hız yuvarını kısaca özetlemek gerekirse; indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşan bir sistem. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.

Hızyuvar, yani orijinal ismiyle Hyperloop veyahut alengirli teknik ismiyle tanımlayacak olursak üst düzey ray ötesi sistem. Gözümüzde daha iyi canlandıracak şekilde ifade edecek olursak da saatte 1300 kilometrelik mesafe alabilen uçaktan hızlı ulaşım aracı! Sistem, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor. Evet, hızyuvar tam olarak böyle bir şey. İlk tanıtıldığı 2013 senesinde birçok kişi projeyi çok beğenmiş ancak yakın zamanda böyle bir ulaşım aracının imkansız olduğunu savunmuştu. Ama işte Mashable'ın aktardığı gelişmeye göre, Hızyuvar Projesi gerçek olmaya giderek yaklaşıyor. Şöyle ki JumpStartFund'a ait Hyperloop Ulaşım Teknolojileri (HTT) ilk etap için inşaat iznini aldıklarını duyurdu. Şirket çalışmalarına ilk olarak jeoteknik zemin araştırmalarıyla başlayacak. Destek sütunları inşa edilmeden önce toprak örnekleri alınacak ve zeminin sağlamlığı ölçülecek. Buradan gelecek olan verilere göre de sütunların ne kadar derine inşa edileceği kararlaştırılacak. HTT yetkililerine göre şirket, araştırma ve geliştirme üzerine 2,5 sene çalıştıktan sonra çok önemli bir dönüm noktasına geldi. İnşaat sürecinin başlamasıyla dünyanın ilk hızyuvar sistemi de üretilmiş olacak. ABD menşeli şirket aynı zamanda drone'lar ile hızyuvarın kurulacağı güzergahı görüntüleyecek. Bu görüntüleme ile sütunların hizaları ve hangi noktalara inşa edileceği saptanacak. İnşaat sürecinin bu yılın ikinci yarısı itibarı ile başlaması planlanıyor. Her şey yolunda giderse seneye de test sürüşleri başlayacak. 2018'de ise halka açılması öngörülüyor. Pilot güzergah 8 kilometre ile sınırlı olacak, ilk denemelerin başarılı olması halinde önümüzdeki yıllarda hat uzunlukları katlanacak.Son olarak da projenin asıl fikir babasının sıradışı projeleriyle tanıdığımız Amerikanın dahi çocuğu Elon Musk olduğunu söyleyelim. Bununla birlikte elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors ve ilk özel uzay taşımacılığı şirketi olan Space Exploration Technologies firmalarının da sahibi olan Musk, aşırı yoğun takviminden ötürü doğrudan iştirak edemeyeceğini söylemiş fakat gerek maddi gerekse de fikri anlamda yardımcı olabileceğini açıklayarak çekilmişti.

Bildiğimiz gibi projenin fikir babası SpaceX ve Tesla Motors'un kurucusu ve CEO'su Elon Musk. Güney Afrika asıllı ABD'li girişimci Musk, hız yuvarı projesini yapabileceğini ancak takviminin çok dolu olmasından ötürü böyle bir işe kalkışmayacağını duyurmuş ancak gerek maddi gerekse de fikri anlamda yardımcı olabileceğini belirtmişti.

elon-musk.jpg

Elon Musk genç yaşında kendini hayır işlerine adamış bir isim. Özellikle bilim eğitimi, çocuk sağlığı ve temiz enerji üzerine bir hayli yardım ve yatırım yapıyor. Bildiğimiz gibi Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla Motors, elektrikli otomobil konusunda birçok patente sahip. Ancak elektrikli otomobil üreten diğer firmalardan, bu tür otomobilleri yaygınlaştırmak adına herhangi bir patent ücreti talep etmiyor. Musk, uzun vadeli amacını

İşte bu doğrultuda SpaceX (daha çok gençlere yönelik) hız yuvarı tasarım yarışması düzenledi. Yarışmaya dünyanın farklı noktalarından 120 takım katıldı. Katılanlardan yalnızca 23 tasarım üst düzey ve gelecek vaat eden tasarım olarak seçildi. Finalistler, sponsorlar tarafından 150 bin dolara kadar teşvik parası alacak. Ayrıca küçük ölçekte üretilen tasarımlar, SpaceX'in genel merkezinde önümüzdeki Haziran ayında test edilecek.

Katılanların arasında en çok dikkat çeken tasarım MIT'nin (Massachusetts Teknoloji Enstitüsi) Hyperloop konseptiydi. Takım kaptanı Philippe Kirschen'e göre ön plana çıkmalarının sebebi; tasarladıkları hız yuvarının güvenlik, ölçeklenebilir ve uygulanabilir olması.

hyperloopcomp531-002.jpgYarışma sonrası MIT ekibi, yarışmanın Haziran ayındaki bir sonraki turu için çalışmalara başlayacak. Ekip eve dönerken, ilk turu ilk sırada bitirmenin haklı gururunu yaşıyor elbette.

Massachusetts ekibi, Elon Musk'ın “En basit ve kullanışlı sistemi destekleyeceğim." sözünü dikkate alarak hız yuvarı tasarımını bu doğrultuda geliştirmeye özen gösteriyor. Hız yuvarı fikrinin sahibi ve yarışmayı düzenleyen kişi olan Musk'ın bu konudaki söylemlerini dikkate almamak olmazdı zaten.

Furkan ÖZATA – YENİ ŞAFAK

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.