Hödlmayr, BMW’nin otomobillerini trene bindirdi

Hödlmayr, BMW’nin otomobillerini trene bindirdi

Alman VAKO Logistik ile yaptığı işbirliği sayesinde BMW’nin Almanya’da üretilen otomobillerini Türkiye’ye demiryolu aracılığıyla taşımaya başlayan Hödlmayr, Türkiye pazarından umutlu…

Bitmiş araç lojistiğinde dünya devleri arasında bulunan Avusturya merkezli Hödlmayr, yeni yatırımlar ve inovatif projeler ile birlikte Türkiye’deki faaliyetlerini güçlendiriyor. VAKO Logistik ve Rail Cargo Avusturya ile işbirliği yaparak yenilikçi lojistik kavramını BMW taşımalarına uyarlayan Hödlmayr Türkiye, blok tren sistemiyle taşıma süresini 3 ila 4 güne kadar indiriyor. Şirket, aynı zamanda da müşterisine sabit navlun bedeli ve hesaplanabilir nakliyat akışı gibi avantajlar sağlıyor. Taşımacılıkta demiryolu modunun kullanılması da, daha düşük karbon salımı nedeniyle daha çevreci bir çözüm olarak göze çarpıyor.

ŞİRKET YABANCI SERMAYELİ, ARAÇLAR TÜRK MALI
Binek araç, hafif ticari araçlar, ağır vasıta, traktör gibi araçların lojistiği konusunda 60 yıllık bir tecrübeye sahip olan Hödlmayr’in Türkiye’deki varlığı 2010 senesine dayanıyor. Hızlı bir ekipman yatırımının ardından kısa süre içinde faaliyetlerine start veren şirketin bir ayrıcalığı daha var: Hödlmayr, Avusturyalı bir şirket olmasına rağmen Türkiye’deki faaliyetlerini tamamen özmal varlıklarıyla sürdürüyor. Yabancı sermayeli olmalarına rağmen Türkiye’deki otomobil taşımalarını tamamen kendi araçlarıyla yapan tek şirket olduklarını dile getiren Hödlmayr Türkiye Genel Müdürü Tansel Has, 60 araçtan oluşan filolarının yarısından fazlasının, özmal araçlar olduğunun altını çizdi.

hodlmayr-tansel-has.jpg

DENİZE ALTERNATİF DEMİRYOLU
Alman VAKO Logistik ve Rail Cargo Avusturya ile yaptıkları işbirliğiyle birlikte BMW’nin Bavyera’da üretilen otomobilleri Türkiye’ye taşıdıkları anlatan Has, bu işbirliği modelinin sağladığı avantajlara değindi. Bitmiş araç lojistiğine farklı ve yenilikçi bir bakış açısı getirerek bir ilki gerçekleştirdiklerine dikkat Çeken Has, “İnovatif bir konsept yarattık. Türkiye’nin ithalatı yüzde 98 oranında deniz yoluyla gerçekleştiriliyor. Biz bu gemi taşımalarının yanına, inovatif bir çözüm olarak tren taşımasını sunduk. Avusturya Schwertberg'den, Tekirdağ'a haftada bir gelen blok tren ile yılda yaklaşık 9 bin aracın taşımasını yapıyoruz” diye konuştu.

OTOMOBİL TAŞIMALARINDA DEV İŞBİRLİĞİ
BMW otomobillerinin taşınmasında yaptıkları işbirliklerinin önemini anlatan Tansel Has, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tren hizmeti verdiğimiz Vako Logistik, BMW marka araçların ithalatçısının bütün lojistik süreçlerini koordine eden, yöneten şirket. Deniz taşımacılığına alternatif yeni bir konsept yarattık ve bu da Türkiye'de ilklerden biridir. Son iki yılda bir takım denemeler oldu. Bu denemelere kısmen biz de iştirak ettik. Vako Logistik'in gemi taşımalarına alternatif olarak verimli, güvenilir ve çevreci bir çözüm arayışına cevap vermiş olduk. Bu şekilde Vako Logistik ile bir araya geldik. Geçen yıl yapılan denemelerden sonra bu yıl, her hafta bir tarifeli blok trenle lojistik süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Vako Logistik, araç teslim tarihlerini koordine ediyor ve bize bildiriyor. Biz de buna göre çekicilerimizi hazır ediyor ve Hödlmayr’a ait Avusturya’nın Schwertberg bölgesindeki kendi sahasına aktarıyor. Bir blok trende 204 adet otomobil bulunuyor. Bunları kendi vagonlarımıza yükleyerek bir blok tren olarak Tekirdağ’a 5 günde sevk ediyoruz. Tekirdağ'dan sonra da kendi personelimizle vagonlardan tahliyesini yapıyor ve yine kendi çekicilerimizle Çatalca'ya, antrepoya taşımasını yapıyoruz.”

hodlmayr-2.jpg

DEMİRYOLU UMUT VAAT EDİYOR
Demiryolu taşımalarının özellikle Doğu Avrupa'da sıklıkla kullanıldığını belirten Has, demiryolu taşımacılığının ülkemizde ikinci, hatta üçüncü planda kaldığını söyledi. Türkiye’nin otomotiv lojistiğinde intermodal planının olmadığını kaydeden Has, “Bu riski müşterimizle beraber aldık. Vako Logistik'in güveni olmasaydı bu işe başlamamız zor olurdu. Türkiye adına efektif bir taşıma modeline imza attık ve yeni bir taşımacılık modu getirdik. Bunun büyümesi için yerli üretim araçların ihracatını da teşvik etmek istiyoruz. Ancak Türkiye’de, demiryolu taşımacılığına gereken önem verilmiyor. Türkiye, Avrupa’yla kıyaslandığında demiryolu taşımacılığı konusunda çok çok geride. Ancak TCDD’nin bu yöndeki çalışmalarını memnuniyetle izliyoruz. Özellikle altyapı zorluklarının aşılması konusunda son derece gayretliler. Bu açıdan bakıldığında, demiryolu taşımacılığının umut vaat ettiğini söyleyebiliriz.

DOĞAYA SAYGILI TAŞIMA MODU
Vako Logistik Genel Müdürü Joachim Kemmler ise bu taşıma modunun sağladığı yararlara dikkat çekti. Demiryolunun, öncelikle emniyet ve maliyet açısından sağladığı faydaya vurgu yapan Kemmler, aynı zamanda otomobil taşımalarında daha çevreci bir mod yarattıklarının da altını çizdi.

Burak GÜNER - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.