HGS cezasına nasıl itiraz edilir?

HGS cezasına nasıl itiraz edilir?

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Küçük, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cezalarına ilişkin itirazın mutlaka hukuki yardım alınarak yapılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, son günlerde HGS ve OGS Kaçak geçiş cezalarıyla ilgili derneğe çok sayıda şikayet ulaştığını ve tüketicilerin mağduriyetlerini dile getirdiklerini belirtti. Gelen şikayetlerden, cezalarla ilgili Türkiye genelinde bir karışıklık yaşandığının aşikar olduğunu vurgulayan Küçük, "Öncelikle belirtelim, kaçak geçiş yapmanız durumunda alacağınız ceza, 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a göre, geçiş ücreti ödemeden giriş-çıkış yaptığınız mesafeye ait geçiş ücretinin 10 katı tutarında idari para cezasıdır. Bu karışıklığın sebebi sistemden kaynaklanan bir aksaklık olabileceği gibi, başka sebeplerden kaynaklanması da mümkündür. Cezalar her ne şartta kesilirse kesilsin birçok kişinin mağdur olduğu açıktır" diye konuştu.

Küçük, sürücülerin durumdan ne kadar şikayetçi olsa da uygulama gereği, cezaları ödemek ve itiraz etmek için ödeme merkezlerine gittiğini anlattı. HGS cezalarına ilişkin tebligatın kanununa aykırı gerçekleştirildiğini savunan Küçük, şöyle devam etti:

"Genel uygulama, HGS cezalarının kesilmesi ile ilgilisinin, sistemde kayıtlı telefon numarasına mesaj yoluyla bu cezadan haberdar edilmesi yönündedir. Sistemde kayıtlı olan araçlar HGS kaydı gözüktüğü için daha sonra para yüklenmesi halinde, bu geçiş tutarı düşmektedir fakat son dönemlerdeki cezalardan ilgili vatandaşlar haberdar edilmediği gibi, cezalar genellikle 1-1,5 yıl önce kesilen cezalar olup, ilgilisine haksız şekilde işletilen faiz uygulamaları da söz konusu olmaktadır."

CEZAYA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Küçük, HGS cezasına itiraz etmek isteyenlerin, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde dilekçeyle müracaat etmesi gerektiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dilekçede kesilen cezayla ilgili tüm detaylar yazılmalıdır. Aynı zamanda dilekçeye kişilerin cezanın neden iptal edilmesi gerektiği, cezanın neden haksız olduğu gibi bilgileri de eklemesi gerekir. Bu sayede ceza inceleme işlemleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. İşlemlerin sonrasında ise kişilerin haklı olduğu tespit edildiği takdirde cezalar iptal edilir. Eğer kişiler haklı değilse cezalar iptal edilmez. Ayrıca, ceza tarafınıza tebliğ edilmeden veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde, geçiş ücreti hariç on kat idari para cezası üzerinden yüzde 25 indirim hakkından yararlanılarak ödenmesi mümkündür. HGS ceza ödeme emirlerinde öncelikli olarak e-posta, telefon veya faksla itiraz edilmesi, eğer itiraz edilmesi söz konusu olmayacaksa 15 gün içerisinde yetkili sulh ceza Hakimliği’ne başvurulması talep edilmektedir. Yetkili sulh ceza hakimliği konusunda uygulamada sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle Vatandaşlarımıza tavsiyemiz, HGS cezalarına, cezanın düzenlendiği yer mahkemesine itiraz etmeleridir. İlgililerin bizzat ilgili mahkemenin bulunduğu kente gitmeleri gerekmemektedir. Bu hususta mutlaka profesyonel bir hukuki yardım almalarını öneriyoruz."

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.