Hanjin iflas etti, limanlara giremiyor

Hanjin iflas etti, limanlara giremiyor

Güney Koreli Hanjin Shipping şirketi, global ticaret sistemini sarsan iflas haberinden sonra konteyner filosunun yarısına yakınının, dünya limanlarına giremediğini açıkladı.

Dünyanın yedinci büyük konteyner nakliyecisi olan Hanjin Shipping Çarşamba günü mahkemeye başvurarak kayyum atanmasını talep etmişti.

Hanjin Shipping'in iflası, sektörün Noel ve yılbaşı dönemi ile yaklaşan en dolu mevsiminde imalatçıları kargolarının akıbetinden ve fırlayan navlun bedellerinden dolayı kaygılandırıyor.

Amerikalı perakendeciler hükümetin bu durumun yaratacağı kargaşaya karşı önlem almasını istediler.

Hanjin'in bir sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, sahip oldukları 98 konteyner gemisinden 44'ünün Şanghay, Sydney, Hamburg, California, Long Beach'in de aralarında bulunduğu pek çok limana giriş izni alamadığını söyledi. Şirketin bir gemisine ise Singapur limanında el konuldu.

ABD piyasasına hizmet eden trans-Pasifik deniz ticaret yollarındaki hacmin yüzde 7.8'i Hanjin Shipping tarafından karşılanıyordu.

Güney Kore mahkemesi şirketin kurtarma işlemlerinin başlamasına ve Hanjin Shipping'in 25 Kasım'a kadar bir iflas erteleme planı sunmasına karar verdi. Mahkeme Hanjin Shipping CEO'su Suk Tai-soo'yu da kayyum olarak atadı.

Ancak sektör kaynakları, alacaklılarının mal varlığını paylaşmaya çalıştığı Hanjin Shipping şirketinin hızla müşteri kaybettiğini ve bu durumda deniz konteyner nakliyeciliği sektörünün bugüne kadar gördüğü en büyük iflasının ertelenemeyeceğini söylüyorlar.

Salı günü borsada yüzde 24 kayba uğrayan ve işleme kapatılan Hanjin hisseleri 5 Eylül'de işleme açılacak.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.