Gümrük müşavirliğinde torpilin önü mü açıldı?

Gümrük müşavirliğinde torpilin önü mü açıldı?

Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikle gümrük müşavirliği ve gümrük müşavir yardımcılığına yazılı sınavdan sonra sözlü sınav şartı getirildi.

Gümrük müşaviri olmak için yazılı ve sözlü sınavlarının her birinden 70 veya üzeri, gümrük müşavir yardımcısı olmak içinse 60 veya üzerinde puan almak gerekiyor. Yönetmelik değişikliğiyle daha önce yapılan ön eleme de kaldırıldı. Böylece kamu personeli olabilmek için siyasi referans şart haline geldi.

VIP torpil iddiaları ve kadrolaşmanın gündemden düşmediği bugünlerde torpilin önünü açacak bir uygulama daha hayata geçirildi. 13 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği’nde değişikliklere gidildi. Yönetmeliğin 566, 567, 568 ve 569’uncu maddelerindeki değişikliklerle gümrük müşaviri alımlarında ön eleme kaldırılarak sözlü sınav şartı getirildi. Daha önce sadece yazılı sınavla gümrük müşavir yardımcısı olunabilirken yeni değişiklikle yazılı sınav dışında sözlü sınav uygulamasına geçildi. Böylece  gümrük müşaviri olmak için yazılı ve sözlü sınavlarının her birinden yetmiş veya üzerinde puan almak, gümrük müşavir yardımcısı olmak içinse yazılı ve sözlü sınavlarının her birinden altmış veya üzerinde puan almak gerekiyor. Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan söz konusu değişiklik şöyle: Madde 566-(1) Gümrük müşavirliği ve gümrük müşavir yardımcılığı sınavları, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada yapılır. (2) Yazılı sınavı kazananlar, Bakanlıkça tayin edilecek yer ve zamanda sözlü sınava tabi tutulur. (3) Yazılı sınavın zamanı ve başvuru koşulları en az bir ay önce ilan edilir.”

TORPİLİ OLMAYANA MEMURLUK HAYAL
Kadrolaşmayla birlikte AKP, ‘parti devleti’ olma yolunda hızla ilerlerken, kamu personeli olmak için siyasi referans, neredeyse devlete girebilmenin yegane şartı oldu. Pek çok kurumda iktidar yanlısı kişiler, liyakate bakılmaksızın önemli makamlara getirilirken, merkezi sınav sistemi olan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) adeta devre dışı bırakıldı. Referanslı adaylara yüksek mülakat puanları verilirken torpili olmayan vatandaş için memurluk hayal oldu.
(Zaman)

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.