Gölcük’te pişti Kansas’tan çıktı

Gölcük’te pişti Kansas’tan çıktı

Ford Otosan’ın geliştirdiği ve Gölcük’te üretimine başladığı Transit, Kansas’ta da bantlardan inmeye başladı. Transit için 47 Türk firması ABD’ye...

Ford Otosan’ın geliştirdiği ve Gölcük’te üretimine başladığı Transit, Kansas’ta da bantlardan inmeye başladı. Transit için 47 Türk firması ABD’ye parça ihraç ediyor

Büyük ölçüde Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve kısa süre önce Gölcük’te üretimine başlanan 7. nesil Ford Transit, ABD ve Kanada pazarı için Kansas’taki bantlardan da inmeye başladı. Kansas’ta 1.1 milyar dolarlık yatırım çerçevesinde üretimine başlanan Transit’te, 47 Türk firmasının ürettiği 700 civarında parça kullanılıyor.

“One Ford” (Tek Ford) stratejisi çerçevesinde Avrupalı Transit, Amerikan pazarı için ilk kez ABD’deki tesislerde üretilmeye başlandı. Kansas City fabrikasında yeni nesil F-150 ile birlikte üretilecek olan Transit için 2 bin dolayında yeni istihdam yaratılırken, önceki gün ilk araç bantlardan indirildi. Ford’un ABD ve Kanada pazarında uzun yıllardır sattığı E-Serisi’nin yerine geçen Transit, markanın ticari araçta da satışlarının yükselmesine yardımcı olacak.

Türkiye’den mühendis

Mühendislik çalışmalarının büyük bölümü Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen, Amerikan pazarına uyumu için gerekli geliştirme faaliyetleri ve testleri Detroit’te tamamlanan Transit için son onayı da yine Türkler verdi. Nitekim fabrikada üretim bantlarının kurulması ve deneme üretimleri için de Ford Otosan mühendisleri aylarca Kansas’ta çalıştı.

Tabii Kansas’ta üretilen Transit’in Türkiye ile bağı bu kadarla da sınırlı değil. Transit, Kansas’taki bantlardan 700 civarında Türk malı parçayla bantlardan iniyor. Bunun için 47 Türk firması, ABD’ye parça ihraç ediyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada yeni Ford Transit’in “öncü fabrikası”nın Gölcük olduğunu, bunun da bazı avantajlar getirdiğini vurgulayarak “Aracı biz geliştirdik. İlk üretime başlayan fabrika da olduğumuzdan, çalışacağımız yan sanayi firmalarını da kendimiz seçtik. Bu yüzden ABD’deki üretim için kendi çalıştığımız Türk yan sanayi firmalarını önerdik” demişti.

Bu arada Ford CEO’su Alan Mullaly’nin yerine, 1 Temmuz itibariyle Mark Fields’ın geçeceği kesinleşti.

Amerikan Toplayıcıları Transit’lendi

History Channel’ın popüler dizilerinden biri olan ve Türkiye’de de izlenen “Amerikan Toplayıcıları” (American Pickers) da, araçlarını değiştirerek 2015 model Ford Transit kullanmaya başlayacaklar. Eski eşyalar sattıkları dükkanları için neredeyse tüm Amerika’yı dolaşan, gerektiğinde yıllarca girilmemiş binalarda saklanmış ve biriktirilmiş eşyaları ortaya çıkaran Mike Wolfe ve Frank Fritz için hazırlanan Ford Transit’in yük bölümünde özel oturma yerleri ve eşya koyma gözleri bulunuyor. Bununla birlikte Ford Transit’in küçük maketlerini bulan 10 ABD’li, 2 hafta boyunca Transit kullanacak.

FORD Otosan kredi görüşmesi yapıyor

Ford Otosan, yeni projeler için kredi görüşmelerine başladı. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek yatırım projelerinin finansmanına yönelik, EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ile toplam 140 milyon euro tutarında yatırım kredisi sağlanması amacıyla görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

Milliyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.