GİSBİR, 3 yıl daha Murat Kıran’a emanet

GİSBİR, 3 yıl daha Murat Kıran’a emanet

Murat Kıran başkanlığındaki Yönetim Kurulu listesi, tek liste olarak seçime girdi ve katılan tüm üyelerin oy birliğiyle 3 yıl daha göreve devam etmek üzere seçildi.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) 45. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi.  Seçime tek aday olarak giren Murat Kıran, 3 yıl daha görevde kalmak üzere yeniden seçildi. Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı da Genel Kurul Toplantısı’nın ardından GİSBİR’i ziyaret etti ve üyelerle bir araya geldi.

Gerek sektör temsilcilerinin dile getirdiği ve GİSBİR yönetimine devam edilmesi arzusu ve Türk gemi inşa sanayini ilgilendiren ve ilerleme sürecinde olan birkaç projenin daha tamamlanması adına Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte bir dönem daha aday olduklarını belirten Murat Kıran, bu süreçte görev almasını istediği sektör paydaşlarının bu isteğini ikiletmeksizin kabul ettiklerini ifade etti ve kendilerine teşekkür etti.

GEMİ İNŞA SEKTÖRÜNDE UMUT VAR
Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “GİSBİR 2014 yılı Faaliyet Raporu’nda da görüldüğü gibi GİSBİR son üç yılda oldukça faal bir kurum haline gelmiştir. Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı faaliyetlerimizde Türk gemi inşa sanayini daha iyi nerelere götürebiliriz adına ciddi arayışlar içerisinde çalışmalar yapmaktayız. Bununla beraber tabir-i caizse çalmadık kapıda bırakmıyoruz. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim; göreve başladığım 2011 yılındaki Türk gemi inşa sanayinin tablosu ile 12 Mayıs 2015 tarihindeki tablo arasında ciddi bir fark var. Özellikle faaliyette olan tersanelerimizin, faaliyette olan altını çiziyorum ve sadece bu alanda iş yapan arkadaşlarımıza baktığım zaman gerçekten hepsinde bir iş var; hatta seri işi olan arkadaşlarımız var ki bu bizi umutlandırıyor. Tabi ki kar oranları tartışılabilir. Fakat şunu da kabul etmek gerek, dünyada 2008 yılının ikinci yarısında başlayan ekonomik kriz hala bitmiş değil. Buna rağmen Türk gemi inşa sanayinin sürdürdüğü faaliyetler bizleri mutlu ediyor. Bu işlerin devamı olmasını diliyoruz ve devamı olması adına da, GİSBİR 2014 Yılı Faaliyet Raporu’nda da gördüğünüz üzere, özellikle yurtdışı bağlantılarımızı, özellikle yoğun ihracat yaptığımız İskandinav ülkeleriyle olan ilişkilerimizi kuvvetli tutmaya çalışıyoruz. Faaliyet gösteren tersanelerimize baktığımızda şunu görüyoruz ki hiç şikâyet gelmemesi adına yaptıkları işlerde ekstra özen gösteriyorlar.”

YAT İNŞASINDA DÜNYA 3.’SÜYÜZ
Kıran’ın ardından kürsüye çıkan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, GİSBİR’in bugün itibariyle 93 olan üye sayısının önemli bir rakam olduğunu dile getirdi. “Türk denizcilik ve gemi inşa sektörünün gerek coğrafi konumu, gerekse Türkiye’nin 3 tarafının denizlerle çevrili olması dolayısıyla çok önemli avantajları vardır. Bu avantajlardan nitelikli şekilde yararlanmak ve Türkiye için en büyük menfaatleri sağlamak özenli bir denizcilik politikasıyla mümkündür” diyen Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Gemi İnşa Sanayicilerinin buradaki rolü yıllardır Türk ekonomisine önemli katkıları ve gerçekten güzide bir intiba yaratmış olmaları dünya çerçevesinde bizim için çok önemli. Birçok adımlar atıldı. Daha da atılabilir ama bendeki notlarda özellikle emlak sorunun halledildiği, yaşlı Koster filonuzun Türk tersanelerinde yerli katkı payıyla yenilenmesi için hurda desteğinin sağlandığı bilgisi var. Ayrıca çalışmalar, izlenen politikalar sonucunda ülkemiz dünya gemi inşa sanayinde şu sırada 5. sırada ve yat inşasında da 3. sırada yer almaktadır. Bunlar çok önemli rakamlar.”

DÜNYANIN EN BÜYÜK 13. TİCARET FİLOSU KONUMUNA ULAŞTIK
2003 yılındaki 37 olan tersane sayısının bugün 73’e ulaştığını hatırlatan Bakan Bozkır, gemi inşası konusunda Türkiye’nin dünya çapında 23. sıradan 6.’lığa ulaştığına dikkat çaktı. Türk Ticaret Filosu’nun da gerçekleştirdiği büyümeyle 31,3 milyon ton kapasitesiyle dünyanın 13. en büyük filosu olduğunun altını çizen Bozkır, “Çin’den sonra en büyük gemi adamı yetiştiren ülke olma özelliğine de sahibiz ve birçok da tersane ve deniz alt yapısı da tamamlanmış vaziyette. Tabi toplam yük, 2002’de toplam yük elleçlemesi 150 milyon tonken bugün 383 milyon tona ulaştı. Bu da çok önemli bir rakam. Tabi Avrupa Birliği üye ülkelerinde birçok ülkenin taraf olduğu Paris Memorandumu uyarınca beyaz listeye geçmiş olmamız da en önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği’nin limanlarında denetlenen ve tutulan gemi sayımızı azalttı. Bahsi geçen tüm bu gelişmelerin, kat edilen mesafeyi ve önümüzdeki imkanları gösterdiğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

3 yıl daha göreve devam etmek üzere seçilen GİSBİR Yönetim Kurulu Üyeleri listesi şu isimlerden oluşuyor:

Murat KIRAN
Bilgehan BAYRAMOĞLU
Orkun ÖZEK
Devrim Orkun KALKAVAN
Refik Yavuz KALKAVAN
Mehmet Birol ÜNER
Sabahattin ASLAN
Hüseyin MENGİ
Engin OKTAY
Orhan TORLAK
Ufuk AKSOY

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.