Ford Trucks, gözüne Afrika'yı kestirdi

Ford Trucks, gözüne Afrika'yı kestirdi

Ford Trucks, Afrika pazarında stratejik ülke olarak Fas’ı seçti. Kazablanka’da Ford markasının 100 yıldır Fas’ta temsilciliğini yapan firma ile distribütörlük anlaşması imzalayan Ford, Afrika’yı buradan yönetecek.

Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, Afrika pazarını Fas’tan yönetecek. Global çapta yatırımlarına hız veren Ford Trucks, Kazablanka’da Ford’un 100 yıllık bayisi olan Auto Hall’un otomotiv distribütörü Scama ile işbirliğine gitti. Bu kapsamda açılan Ford Trucks bayisi, Afrika’nın yönetim merkezi olacak. Bugün itibariyle 22 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması bulunan Ford Trucks’ın, 2020 yılına kadar hedefl ediği 50 ülkeye ulaşması için Afrika pazarı stratejik önem taşıyor. Ford Trucks Fas bayisi Scama tarafından inşa edilen 4S tesisinin açılışı 4 Kasım’da gerçekleştirildi. Açılış törenine; Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay katıldı.

haydar-yenigun-001.jpg

Ağır ticaride hedef ilk 3’e girmek

Açılış töreni öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Haydar Yenigün, Fas’ın Afrika pazarı için önemli bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, Ford Otosan olarak Afrika’nın yönetim merkezini Fas olarak seçtiklerini söyledi. Bugün itibariyle 22 ülkede bayi ve distribütörlük yapılanmalarının bulunduğunu ifade eden Yenigün “Kamyon işimizi Kuzey Afrika’daki en önemli ülkeye taşıyoruz. Afrika’yı Fas’tan yöneteceğiz. Ford Global ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde hedefimiz 60 ülkede faaliyet göstermek. 2020 yılına kadar 50 ülkeye ulaşacağız. Afrika bu hedefte kilit rol oynuyor” dedi. Kuzey Afrika pazarında hedefl erinin yıllık 20 bin ağır ticari araç satışı olduğunu da belirten Yenigün “Önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika ağır ticari araç pazarında ilk 3 marka arasına girerek yüksek bir pazar payı elde etmeyi hedefl iyoruz” diye konuştu.

Ford’un ağır ticaride hedefl erini oldukça yüksek olduğunu söyleyen Yenigün, bu hedefl ere ulaşılabilmek için yeni yatırımlarında yapılması gerektiğini ifade etti. İnönü fabrikasının yıllık 15 bin üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Yenigün “İnönü fabrikamıza üretim kapasitemiz 15 bin adet. Üretimin yüzde 33’ünü ihraç ediyoruz. Yeni gireceğimiz ülkeler ile mutlaka kapasitemizi artıracağız. Dolayısıyla ihracatımız da artacak. 4 yılda 1.5 milyar dolar yatırım yaptık. Hedeflenen büyümenin yakalanması için üretim yatırımı da gerekiyor” dedi.

Döviz kuru fiyatlara yansımayacak

Haziran ayından bu yana yükselen döviz kurlarından doğan maliyet artışlarının kendileri de dahil olmak üzere birçok fi rma tarafından tam olarak fi yatlara yansıtılmadığını ifaden eden Haydar Yenigün, şöyle devam etti: “Kurların netleşmesini beklerken fi yatlarımızı da belirli bir seviyede tutarak, rekabetçi pozisyonumuzu korumamız gerekiyor. Gerileme ile birlikte elimiz rahatlasa da yine de önemli oranda bir fark mevcut ve bunu yansıtmadık. Sona aya gelirken de bu farkların fi yatlara yansıtılacağını düşünmüyorum. Gerek üretici olarak gerekse distribütör olarak sanıyorum bu maliyet artışlarını yine biz karşılayarak fiyatlarımıza yansıtmayabilir ve bu şekilde satışların belirli bir seviyenin altına düşmemesi için destekleriz.”

Belirsizliğin bitmesi rekor getirecek

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 1 Kasım seçimlerinden sonraki hafta hissedilir bir rahatlama yaşandığını belirterek, “Gerginlik ve belirsizliğin kalkması ile birlikte bir rahatlama yaşandığı gerçek. Bunun satışlara yansıyacağını ve yılın yeni bir rekorla kapanacağını düşünüyorum. Ama net konuşmak için yine de bir parça beklemek gerekiyor” diye konuştu. Seçimden sonraki ilk beş iş günü içinde kurların henüz bir noktaya oturmadığını bu yüzden biraz beklemek gerektiğini belirten Yenigün, kasım ayının geçen yıllara oranla biraz daha sakin, aralık ayının ise geçen yıl seviyelerinde gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti.

ford-fas-(1).jpgford-fas-(2).jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.