Filolar doğru kullanıldığında verimlilik nasıl artar?

Filolar doğru kullanıldığında verimlilik nasıl artar?

Türkiye'nin uluslararası karayolu taşımacılığı filosu, dünyanın birçok ülkesiyle boy ölçüşebilecek büyüklükte. Çözümün yolu ise verimlilikten geçiyor. İşte bu makalede filonun doğru kullanılmasıyla edinilebilecek kazanımlar anlatılıyor.

Lojistik sektörü temsilcileri, 2023'e temkinli bir iyimserlikle girmişti. 2024'e girerken ise İsrail ile Hamas arasında yaşananların daha büyük sonuçlara evrileceği beklentisi herkesi germiş durumda. Ekonomik gerileme ve taşımacılık talebindeki düşüş, yüksek iş yapma maliyetleri, pazar istikrarsızlığı ve taşıyıcı bulma problemleri. Bunlar, karayolu taşımacılığı sektörünün şu anda karşı karşıya olduğu en büyük zorluklar olarak öne çıkıyor. Bu dönemde küresel risklerden çok bölgesel fırsatlara odaklanmayı daha doğru bulan sektörün önde gelen isimleri, Türkiye'nin konum olarak Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi oluşturmasının avantajına değiniyorlar.

trans-eu-filo.jpgEkonomik durumun karayolu taşımacılığına etkisi

Uzmanlar yük taşımacılığı ile GSYİH ve toplam ticaret hacmi üzerinde anlamlı bir ilişki tespit edildiğini söylüyor. Bu ilişkiye göre karayolu yük taşımacılığı %1 arttığında GSYİH'nın yaklaşık olarak 0.65, ticaretin ise 0.70 arttığı tahmin edilmiş. 2002'de 59,08 milyar dolar olan sanayi üretimini 2021'de 222,67 milyar dolara çıkaran Türkiye dünya sanayisinden aldığı payı yüzde 0,57'den yüzde 0,85'e yükseltmiştir. Son yirmi yılda üretim değerini, verimliliğini ve istihdamını artırmayı başaran Türk sanayisi yeni bir eşiğe gelmiştir.

Uluslararası Karayolu Yük Taşımacılığının Gelişimi

Ülkemizde uluslararası yük taşımacılığı, ilk olarak 1968'de bir devlet girişimi olarak Frintaş adı altında, Irak ve İran'a taze sebze ve meyve taşımaya başlanmasıyla gerçekleşmiştir. Daha sonra, Mersin, İskenderun, Trabzon ve Samsun limanlarından kamyonlarla diğer Orta Doğu ülkelerine de yük taşıması yapılmıştır.

1970'lerden sonra Batı ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki ticaretin artmasının sonucu olarak, özel sektör devreye girmiştir. 1980'lerdeki ihracat sıçramasına paralel olarak da uluslararası taşıma yapan firma sayısı önemli ölçüde artmıştır. Bu çerçevede, İran-Irak savaşı ve arkasından meydana gelen Körfez Savaşı, taşımacılık sektörünü olumsuz yönde etkilemiş, bir çok taşıyıcı iç piyasaya yönelmiştir. Doğu Bloğu'nun dağılması taşıyıcılarımız için yeni fırsatlar yaratmıştır. Yugoslavya'nın dağılmasıyla sonuçlanan iç savaş ise Batıya yönelik taşıma güzergahlarının yeniden şekillenmesine yol açmıştır.

Karayolu taşımacılık sektöründe yaşanan hareketlilik taşıma sayılarına da yansıdı. UND Veri Analizi Uzmanı Cansu Kırık tarafından derlenen rakamlara göre pandeminin ardından karayolu taşımacılık sektöründeki büyüme devam ediyor. 2022 yılında karayolu ile yapılan ihracat taşımaları RO-RO taşımaları dahil edildiğinde yüzde 9 oranında arttı. Bu dönemde toplam 2 milyon 78 bin 608 ihracat seferi gerçekleştirildi. Türk plakalı araçlarının yaptığı ihracat taşımaları yüzde 8 arttı ve Türk araçları 1 milyon 535 bin 658 sefer gerçekleştirdi. Yabancı plakalı araçların taşıma oranı ise yüzde 12 oranında artış gösterirken, 542 bin 950 taşıma yabancı plakalı araçlarla yapılmış oldu.Toplam taşımaların yüzde 42’si Avrupa’ya yapıldıAvrupa ülkelerine yapılan ihracat taşımaları toplam taşımaların yüzde 42’sini oluşturdu ve Ocak-Aralık döneminde Avrupa ülkelerine 874 bin 309 adet sefer yapıldı. Avrupa ülkelerine yönelik karayolu (RO-RO ile taşımalar dahil) ihracat taşımalarında 2022 dönemi ile 2021 dönemi karşılaştırıldığında; genel olarak yüzde 10 artış kaydedilirken; Türk araçları yüzde 10, yabancı araçlar yüzde 10 oranında artış kaydetti.

Avrupa’dan ithalat taşımalarında ise toplamda yüzde 12 oranında artış görülürken, Türk araçları yüzde 14, yabancı araçlar yüzde 8 oranında artış yakaladılar.2022 döneminde Batı sınır kapılarından yapılan ihracat yönündeki taşımalarının yüzde 82 karayolu, yüzde 18 RO-RO ile gerçekleşti.

Avrupa yönlü ihracat taşımalarında ilk sırayı 155 bin 174 taşıma ve yüzde 18 pay ile Almanya alırken bu ülkeyi; 105 bin 794 taşıma ile Romanya, 95 bin 346 taşıma ile Bulgaristan, 55 bin 167 taşıma ile İtalya ve 51 bin 700 taşıma ile Polonya takip etti.Orta Doğu taşımaları yüzde 6 arttı. Orta Doğu ülkeleri toplam taşımaların yüzde 40’ını oluşturdu.

Boş Giriş Sayısı Artıyor

2022 döneminde Türkiye’ye boş giriş yapan yabancı araçların sayısını 2021 dönemi ile karşılaştırdığımızda, toplam gerçekleştirilen boş giriş sayısı 274 bin 81 adetten 311 bin 893’e yükselerek yüzde 14 oranında artış gösterdi. Ülkemize en fazla boş giriş yapan ülkeler sırasıyla Gürcistan, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan oldu. 2022 döneminde Türk araçlarının boş dönüş yaptığı ülke gruplarının oranları yüzde 71'lik bir pay ile Orta Doğu, yüzde 13 ile BDT ve Orta Asya, yüzde 11 ile Doğu Avrupa oldu.

Pandemi dönemi hem Türkiye’de hem de dünyada lojistik sektörünü önemli sınavlardan geçirdi. Türkiye bazında 2021 yılında toparlanmaya başlayan lojistik sektörü, 2022 yılında da online alışveriş ve e-ticaretin canlanmasıyla toparlanmaya başlıyordu ki Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi. Bu nedenle tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, lojistik sektörüne zor zamanlar yaşattı. Şimdi önümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılının kutlanacağı 2023 yılı var. Lojistik sektörü temsilcileri de bu özel yılda anlamlı bir başarıya imza atmak istiyor.

3 bin firma, 400 bin kişiye istihdam sağlıyor

Türkiye’de ulusal ve uluslararası alanda 3 bin firmanın faaliyet gösterdiği taşımacılık ve lojistik sektörü, 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. Son yılların yükselen ekonomileri arasında yer alan Türkiye’nin artan dış ticaret hacmine bağlı olarak gelişme ve büyüme trendini sürdüren sektör, ulaştırma ve lojistik altyapısına yönelik kamu ve özel sektör yatırımlarının da katkısıyla sadece yurtiçinde değil aynı zamanda uluslararası arenada da ağırlığını hissettiriyor. Son derece dinamik ve Türk ekonomisi için çok önemli katma değer yaratacak kapasitede olan taşımacılık ve lojistik sektörü, günümüzde önemi gittikçe artan rekabet avantajı olarak görülüyor.

KAYNAK: UND, UTİKAD, TIM REPORT

Trans.eu Yük Borsası- yük bulmanın en kolay yolu
Türk insanı genetik olarak diğer kültürlerden farklı özelliklere sahip. Örneğin, Türk orijinli forwarderler, iş yaparken tanıdıkları bir nakliyeciyle çalışmayı öncelikle tercih ediyor. Trans.eu, forwarderlerden daha fazla güvenlik, dijitalleştirme ve halka açık olmayan bir alanda navlun teklif süreçlerini yürütme ihtiyacına yönelik artan talebe tepki olarak Özel Nakliye Borsasını geliştirdi. Trans.eu'nun kurup geliştirdiği özel yük borsası, yalnızca bilinmeyen tedarikçilerle çalışmak ve yavaş e-posta/telefon tabanlı iletişim gibi sorunları çözmekle kalmayıp, aynı zamanda Avrupa nakliyesinin çok daha sürdürülebilir bir şekilde çalışma yeteneğini de artırma misyonunu yerine geiriyor. Özel Yük Borsası ayrıca piyasa fiyatı karşılaştırmasına izin veriyor ve herhangi bir manuel veri girişi ihtiyacını ortadan kaldırarak mevcut nakliye yönetim sistemleriyle kolayca arayüz oluşturulmasını sağlıyor.

Trans.eu navlun değişimi teklifleri:

Kişiselleştirilmiş teklifler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.