Eylemci işçilere tebligat

Eylemci işçilere tebligat

TOFAŞ ve OYAK Renault'da bazı işçilere savcılıktan tebligat gönderildi.

Bursa'da, OYAK Renault ve TOFAŞ ile üç yan sanayi kuruluşunda üretimin durdurulmasının ardından, bu fabrikalarda eylem yapan işçilerden bazılarına Cumhuriyet Başsavcılığınca tebligat gönderildi.  TOFAŞ'ta 17 işçiye gelen tebligatta söz konusu işçilerin 24 saat içinde, Bursa Adalet Sarayı'nda, ilgili cumhuriyet savcısının odasında hazır bulunması istendi. Belgede, şu ifadelere yer verildi: 

"Şikayetçi TOFAŞ Fabrikaları vekili tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına verilen şikayet dilekçeleri gereğince, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Mayıs 2015 tarih ve 2015-345510 sayılı yazılarına istinaden, TCK'nın 117/4 cebir veya tehdit kullanarak işçi veya işvereni, ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir ve 119/1.c maddesi (Eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarının birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.)"

"YARIN TEBLİGATLA GİDECEĞİZ, SAVCIYA İFADE VERECEĞİZ"
Tebligat gönderilen ve TOFAŞ'ta işçilerin sözcü olarak seçtiği Zeki Kırlak yaptığı açıklamada, tebligatın kendisiyle birlikte 17 kişiye geldiğini belirtti. Kırlak, hukukun ve savcılığın gönderdiği tebligatların gereğini yapacaklarını vurgulayarak, "Burada daha çok öncü gibi duran arkadaşlar var. Tebligat onlara geldi. TOFAŞ Fabrikası'nı zarara uğratmaktan dolayı tebligat geldi. Yarın tebligatla gideceğiz, savcıya ifade vereceğiz. Savcıdan gizli saklı iş yapmıyoruz ki" ifadelerini kullandı.  

Eylemci işçilerin avukatlarından Deniz Baykal, OYAK Renault'da da bazı işçilere tebligat gönderildiğini ancak kaç kişiye ulaştığının henüz belli olmadığını bildirdi.  OYAK Renault, TOFAŞ ve yan sanayi kuruluşları Coşkunöz ve Mako'da işçi eylemleri sürerken, bu sabah itibarıyla yan sanayi kuruluşlarından Ototrim'de de işçiler üretimi durdurmuştu. OYAK Renault ve TOFAŞ'ın önünde 15 Mayıs'tan bu yana eylem yapan işçiler, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri ile işverenlerini protesto ediyor.

otomotiv-002.jpg

"EYLEMLER İHRACATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ"
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bir süredir otomotiv endüstrisinde yaşanan gelişmeler ve üretimin durmasıyla ilgili açıklama yaptı. OİB’den yapılan açıklamada Türk otomotiv endüstrisinin bilgi, birikim, kalite, esnek üretim ve zamanında teslim anlayışıyla küresel otomotiv ana ve yan sanayinin güvenini kazanarak bugün önemli üretici ülkeler arasında yerini almayı başardığı vurgulandı.

22,3 milyar dolarlık ihracatıyla ülke ihracatının 6’da birini gerçekleştiren otomotiv endüstrisinde son günlerde yaşanan eylemlerle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Son günlerde büyük üzüntüyle takip ettiğimiz ve üretimin durmasına sebep olan gelişmeler, ihracatı durma noktasına getirmiştir. Söz konusu olayların çözümü ve iş barışının sağlanmasındaki gecikme, ülkemiz ekonomi ve ihracatının lokomotifi olan otomotiv endüstrisine zarar verecek ve bu durum azalan ihracat ile ülkenin büyümesi ve refahının artmasına olumsuz etki edecektir. İhracat siparişlerinin çok zor şartlar altında alındığı ve çok yoğun rekabetin yaşandığı bu endüstride, ihracatın bir gün bile gecikmesi, yeni projelerin ülkemize gelmesini zorlaştırmasının yanı sıra mevcut siparişlerin bile her an kaybedilmesi riskini taşımaktadır. Bunun yanın da üretim gecikmelerinin sebep olacağı hat duruş tazminatları, acil uçak sevkiyatları gibi yüksek maliyetler firmaları telafisi güç sıkıntıların içine sokacaktır. Ülkemizin ve dolayısıyla otomotiv endüstrimizin bu dinamiklerini, rakip ülkelere karşı elde ettiğimiz avantajları devam ettirebilmemiz, olası yeni projelere ortak olabilmemiz için bugün yaşadığımız sıkıntılı ortamda ülkemiz adına olumlu bir karara varılmasını arzu ediyoruz. Firmalarımızın zamanında teslim hassasiyetinin, dolayısıyla ihracatımızın ve ülke ekonomisinin büyümesine katkımızın hızla sürmesini, yanı sıra bunca yılda oluşturduğumuz itibar ve güvenin devam etmesini istiyoruz.” 

faruk-celik-001.jpg

İŞÇİ VE İŞVERENİ SÜKUNETE DAVET ETTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Renault fabrikasında işçilerin sürdürdüğü eylemle ilgili konuştu. Olayın bir toplu sözleşme konusu olmadığı için kendisinin doğrudan bir şey söyleyemeyeceğini belirten Çelik, “Çalışma hayatıyla ilgili kurallar belli. Yargı kararları herkesi bağlar, işvereni de işçiyi de bağlar” dedi.

Herkesi sükûnete davet eden Faruk Çelik, “Herkesin yasal çerçevede hak arama yolları açıktır. Olup biteni bilemiyorum, konu bir toplu sözleşme konusu değil. Bakanlıkla ilgili değil ama ülke ekonomisiyle ilgili olaydır. Herkesi aklıselime davet ediyorum.

Otomotivin elde ettiği başarılar önemli. İşçi, işveren ikisi ayrı değiller ki, birlikte oturup meseleyi çözmeleri gerekiyor. Olay toplu sözleşmeden kaynaklansa farklı şeyler söyleme imkanım olabilirdi. Herkes hukuk çerçevesinde kalırsa kimse zarar görmez” dedi.

ali-babacan-001.jpg

'OTOMOTİV GREVİNİN ZAMANLAMASI MANİDAR'
Başbakan Yardımcısı Babacan, otomotiv greviyle ilgili açıklamalarda bulundu. Babacan, “Eylemin zamanlaması biraz manidar” dedi. Metal iş kolundaki eylemler 6. gününde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, otomotiv sektöründe toplu sözleşme şartlarının iyileştirilmesi için geçen hafta başlayan işçi eylemlerinin şirketlerin ve sendikaların uzlaşması ile çözülmesi gerektiğini ancak eylemlerin zamanlamasının manidar olduğunu belirterek, ilgili bakanların tüm taraflar ile görüştüğünü söyledi.

BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Babacan, otomotiv sektörünün sevkiyatındaki zayıflamanın küresel etkiler de yaratacağını belirterek, "Otomotiv sektöründeki gelişmeleri Başbakan Ahmet Davutoğlu yakından izliyor. Konu sadece işçi ve işveren arasındaki bir konu mu yoksa başka bir ideolojik sebep var mı bu konuda şüphelerimiz var" dedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın da tüm taraflar ile görüştüğünü ve konunun önümüzdeki günlerde çözülmesini umduğunu belirtti.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.