EPDK akaryakıt fiyatlarını inceliyor

EPDK akaryakıt fiyatlarını inceliyor

Türkiye'de rafineri-dağıtım şirketi-bayi zincirinde akaryakıt kâr marjlarının yüksek olduğunu belirten Yıldız, "Bu yapının denetimi gözden geçirilmeli....

Türkiye'de rafineri-dağıtım şirketi-bayi zincirinde akaryakıt kâr marjlarının yüksek olduğunu belirten Yıldız, "Bu yapının denetimi gözden geçirilmeli. EPDK, fiyatları inceliyor" açıklamasını yaptı. Başbakan Erdoğan da akaryakıt fiyatlarıyla ilgili, "Akaryakıt fiyatlarını kim belirliyor? Tamamıyla serbest piyasada belirleniyor ama bunu benim halkım bilir mi? İstediğiniz kadar anlatın, 'Hükümet zam yaptı' diyorlar" değerlendirmesini yapmıştı.

Enerji Bakanı Yıldız, dün Karadeniz'de TPAO ile ortak petrol arama çalışmalarına hazırlanan ABD'li ExxonMobil şirketinin projelerden sorumlu arama direktörü Russell Bellis ile görüşmesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Önceki gece akaryakıta gelen 9 kuruşluk zamla 4 lira 40 kuruşa kadar çıkan fiyatları değerlendiren Yıldız, sektörde kâr marjlarının yüksek olduğunu söyledi. Türkiye'de AB üyesi ülkelerin ortalamasının 3 katı civarında akaryakıt bayisi olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, "Bayiler büyük müşterilere yüzde 5-7 indirim yapıyor. Bu indirimin tabana yayılması lazım. Madem indirim yapılabiliyor ve kâr marjında indirim payı var, bu indirim tabana yayılmalı. Bununla ilgili düzenlemeyi EPDK'nın, ilgili görüşmeleri sağlayarak yapması gerekir" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de akaryakıt ana dağıtım şirketlerine kârdan fedakarlık çağrısı yaptı. Akaryakıt ürünleriyle iştigal eden firmaların kâr marjlarının Avrupa'nın üzerinde olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Türkiye'de yüzde 9, Avrupa'da yüzde 6 civarında olduğunu biliyoruz. Herkes üzerine düşen fedakarlığı yaparsa iyi olur. Bizim şu aşamada vergileri ekstra indirme gibi bir durumumuz da söz konusu değildir. Çünkü o Türkiye'nin borçlanmasını artırır, makro ekonomik istikrarını olumsuz yönde etkiler" dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.