En uzun nehir viyadüğü bitti

En uzun nehir viyadüğü bitti

Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu  Projesi kapsamında Fırat nehri üzerinde inşa edilen, Türkiye'nin en uzun  nehir viyadüğünün yapımı tamamlandı.Karayolları...

Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu  Projesi kapsamında Fırat nehri üzerinde inşa edilen, Türkiye'nin en uzun  nehir viyadüğünün yapımı tamamlandı.

Karayolları 5. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen  ve 'Fırat' adı verilen viyadüğün, 30 ayak üzerine inşa edildiğini ve bin  197 metre uzunlukta olduğunu söyledi.

Sanat yapısının Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Projesinin Gaziantep-Birecik  kesiminde yer aldığını ve Fırat nehri üzerinde inşa edildiğini belirten  Çelikcan, inşaat çalışmaları sırasında yaşanan iş kazalarında 4 işçinin  öldüğünü, 7 işçinin yaralandığını kaydetti.

"30 ayak üzerine inşa edilen bin 197 metre uzunluğundaki viyadük,  ülkemizde nehir üzerine yapılmış en uzun viyadük" diyen Çelikcan,  viyadüğün su seviyesinden yüksekliğinin 15 metre olduğunu ifade etti.

Çelikcan, yapımında 94 bin 583 metre küp beton ve 14 bin ton demir  kullanılan viyadüğün maliyetinin 70 milyon YTL olduğuna dikkati çekti.

"GAP Otoyolu" olarak da adlandırılan Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu  Projesinin devam ettiğini vurgulayan Çelikcan, çalışmalara ilişkin şu  bilgiyi verdi: "İhale bedeli 167 milyon 88 bin dolar olan ve inşaat çalışmalarına 1999  yılında başlanan Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Projesi'nin gerekli  ödeneklerin tahsis edilmesi durumunda 2008 yılı sonunda hizmete  açabileceğiz. Projenin Gaziantep-Birecik kesimi, 54 kilometre uzunlukta  3 şerit otoyol, 2 şerit ve 9 kilometre uzunlukta bağlantı yolları, 12  üst geçit, 9 alt geçit ve Fırat viyadüğünün yapımını kapsıyor."

 

Bölgenin ekonomik

gelişmesine etkisi

 

Çelikcan, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Projesinin bölgenin ekonomik ve  sosyal kalkınmasına önemli katkı yapacağını ifade etti.

145 kilometre uzunluktaki Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolunun sonraki  yıllarda Habur Sınır Kapısına kadar uzatılacağını ifade eden Çelikcan,  şunları kaydetti: "Bu otoyol, bölgeler arasında ulaşımı sağlamakla kalmayacak Güneydoğu  Anadolu Bölgesinin ekonomik kalkınmasına büyük katkı yapacak. Otoyol  bölgedeki sanayi tesislerinin ham madde gereksinimin karşılanmasında  kolaylık sağlayacak. Ayrıca bölgede GAP projesi sayesinde üretimi  artacak tarım ve sanayi ürünlerinin hızlı, kolay ve daha güvenilir  biçimde İskenderun ve Mersin limanlarına taşınmasını sağlayacak.  Ulaşımda sağlanacak çabukluk ve kolaylıklar, bölgede turizmin  gelişmesine, bölgenin turizm aracılığıyla elde ettiği kazancın artmasını  sağlayacak."

 

LOJİPORT

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.