Elektronik cihazlar Türkçe 'konuşacak'

Elektronik cihazlar Türkçe 'konuşacak'

Geçen yıl çıkarılan ve Mayıs ayının son haftasında yürürlüğe giren Tüketici Yasası’nın garanti belgeleriyle ilgili hükümlerinin uygulama yönetmeliği...

Elektronik cihazlar Türkçe 'konuşacak'Geçen yıl çıkarılan ve Mayıs ayının son haftasında yürürlüğe giren Tüketici Yasası’nın garanti belgeleriyle ilgili hükümlerinin uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Garanti Belgesi Yönetmeliği, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ile Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliği ile elektronik ve mekanik cihazlara yönelik ikincil mevzuatın tüketici hakları yönünden en kapsamlı düzenlemeleri yapılmış oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yönetmeliklerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “kullanıcı arayüzü” olarak mevzuata giren uygulamanın da tanımı yapıldığını hatırlattı. Buna göre, elektronik-mekanik ürünlerin dijital ekranlı olması halinde bu ekranda yer alan (dijital ekran) bilgilerin Türkçe olması zorunluluğu getirildi. Bakan Yazıcı, “Bu şekilde tüketicilerimizin satın aldıkları malları doğru ve daha verimli kullanmaları, dolayısıyla maksimum faydayı elde etmeleri sağlanmış olacaktır” ifadesini kullandı.

Yazıcı, yönetmelikte kullanıcıya uyarı niteliği taşıyan bilgilerin yazılı ya da sesli olabildiğini, Türkçe zorunluluğun her ikisini de kapsadığını belirterek, yönetmeliklerle bunun düzenlendiğini belirtti. Yazıcı, “(Emniyet kemerinizi takınız, çocuk koltuğu kullanırken hava yastığını kapatınız) gibi malın güvenli kullanımına ilişkin bilgilerin yabancı dilde verilmesi tüketicilerin can ve mal güvenliği için güvenlik riski oluşturmaktadır. Bu nedenle, malın güvenli kullanımına ilişkin her bilginin, malın üzerinde de yer alması halinde, yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmiştir” bilgisini verdi.

Garanti belgelerinde bakanlık onayının kaldırılarak bürokratik kolaylık getirildiğini belirten Yazıcı, üretici ve ithalatçıların garanti belgesini düzenlemeye devam edeceklerini ve satıcılar kanalıyla alıcıya verilmesi şeklindeki uygulamaya giriş sisteminin süreceğini vurguladı. Tüketicilerin, malın aynıyla değiştirilmesi, parasının iadesi ya da tamiri gibi tercih haklarını tanımlayan “seçimlik haklar” konusunda kolaylık sağlandığını da belirten Yazıcı, “Malın garanti süresi içinde tamir edilmesine rağmen, tekrar arızalanması halinde tüketici diğer seçimlik haklarından istediğini kullanabilecektir” dedi.

Satış sonrası hizmetlerle ilgili yönetmelikte de önemli değişiklikler yapıldığını belirten Yazıcı, kullanım ömrü 10 yıl olarak tanımlanan televizyonlar için her coğrafi bölgede en az 3 adet olmak üzere 7 bölgede en az 40 servis istasyonunun kurulmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Özel servisler hizmet garantisi ve yedek parçadan da sorumlu

Tüketici Kanunuyla özel servislerin verdikleri hizmetlerle ilgili garanti sisteminin getirildiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, “Buna göre herhangi bir markanın yetkili servisi olmayıp, özel servis olarak hizmet veren servis istasyonları da verdikleri hizmetten dolayı tüketicilere karşı sorumlu olacaklardır. Servis istasyonları, kendilerine teslim edilen arızalı mallar ile ilgili olarak malın teslim alındığına dair teslim fişi, ayrıca malın onarımı tamamlanınca yapılan işlemleri ve ücretini gösteren bir de servis fişi düzenleyeceklerdir. Bu şekilde, malın onarımına ilişkin yaşanabilecek ihtilafl arın önüne geçilmiş olacak” dedi.

Yönetmeliklerle, garanti süresi, ürünlerin ömür süreleri ve buna bağlı servis sürelerine yönelik cetveller de yayınlandı. Buna göre, müzik aletleri, kapı ve pencereler ile bunların açma kapama mekanizmaları, evde kullanılan elektronik cihazlar, bilgisayar ve çevre birimleri gibi çok sayıda elektronik mekanik cihaz 2 yıl garanti kapsamında satılabilecek. 2 yıl garanti kapsamında sıhhi teçhizat ve aletlerinin de olması dikkat çekti. Taşıt araçları için ise farklı türde garanti süresi alt limitleri devam edecek. Araç motorlarının garantisi 2 yıl olarak belirlendi.

Taşıt araçları ise binek otomobillerde 2 yıl veya 60 bin km. garanti kapsamında olacak. Kamyonetler 2 yıl veya 100 bin km., motosikletler 2 yıl veya 30 bin km. garanti kapsamında olacak. Satış sonrası hizmetlere yönelik satış sonrası hizmet verilmesi gereken ürünler, ömürleri ve azami tamir süresine ilişkin cetvel de yayınlandı. Buna göre, elektronik cihazların büyük bir kısmı en fazla 20 günde tamir edilecek. Taşıt araçları en fazla 30 günde tamir edilerek tüketiciye teslim edilecek.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.