Ekonomide bir dönem sona eriyor

Ekonomide bir dönem sona eriyor

Şirketlerin kapatılmasının önündeki bürokratik işlemlerin azaltılacak. Şirketlerin tür değişiklikleri, tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak. Türkiye'de iş yapmak kolaylaştırılacak.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, hükümetin vergiden teşvik politikalarına kadar ekonomik büyümeyi hızlandıracak 10 adımlık ekonomi paketinin ana hatlarını açıkladı.

Canikli'nin konuşmasında öne çıkan başlıklar:

Yurtdışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerde harçlardan ve Damga Vergisi'nden istisna edilmesi sağlanacaktır. Şirketlerin kapatılmasının önündeki bürokratik işlemlerin azaltılacak. Şirketlerin tür değişiklikleri, tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak. Türkiye'de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla bu işlemler Dünya Bankası tarafından takip ediliyor ve her yıl raporlanıyor. Türkiye 189 ülkeden iş yapma kolaylığı açısından 59. sırada. Bunu daha da yukarı çekmek için özellikle şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik işlemler bertaraf edilecek.

Kamu ihalelerinde ihalenin iptal edilmesi halinde ödenen damga vergisi iptal edilecek. Türkiye'de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla süreç merkez bankası tarafından takip ediliyor. Türkiye'nin bu anlamda yükselmesini sağlamak için şirket kuruluşunda bürokratik eng eller kaldırılacak. Teşvik potansiyelini daha da ileri götüreceğiz.  Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil, aylık ödeme şeklinde yapılması için ilave teşvik kavramını getiriyoruz.

AR-GE teşvik potansiyeli artıyor. Birikimli hayat sigortalarından aylık ödeme şeklinde uygulamayı teşvik etmek amacıyla ilave teşvikler gelecek. Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik verdi istisnası getirilecek. İslam ülkelerinden sermaye akışını sağlamak için faizsiz finans anlamında tüm engelleri kaldırıyoruz. Kira sertifikasına ilişkin kurumlar yeniden düzenleniyor. Farklı kira sertifikası düzenlemesinde kapsam genişletiliyor. Bölgesel yönetim merkezlerine teşvik getiriyoruz.

'YABANCI YATIRIMCIYA TURKUAZ KART UYGULAMASI'

Nitekli yabancılara ülkemizde çalışma ve ikamet sağlayan düzenleme yapılacak. Şirket ortaklarına Türkiye'de çalışma izni getiriliyor. Kısa süreli hizmet verecek olan yabancı çalışan ve stajyerlere çalışma izni verilecek.

'SUÇ İSE MAHKEMELER GEREKLİ KARARI VERİR'

Sadece bir haber olarak gördük ayrıntılı olarak izlemedik suç teşkil ediyorsa gerekli soruşturmalar yargı tarafından yapılır ama Bakanlar Kurulu tarafından müdahalemiz söz konusu değil. Suç ise mahkemeler gerekli kararı verir. Kişisel olarak görüşüm bunun ceza gerektiren bir açıklama olduğunu söylemek şahsımıza ait değil eğer suç olarak telakki ediliyorsa savcılıklar gerekeni yapar.

'TAŞERON DÜZENLEMESİNDE TEKNİK SORUNLAR VAR'

Taşeron çalışmaları devam ediyor. Son derece önemli bir düzenleme. Çok büyük bir problemi çözecek olan düzenleme. Herbiri ayrı ayrı problem olan teknik sorunlar var. Onların ortadan kaldırılması gerekiyor. Çok uzun zaman alacağını tahmin etmiyoruz. Verilen sözlere uygun bir şekilde düzenleme yapılacaktır.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.