"Dünyayla rekabete hazırız!"

"Dünyayla rekabete hazırız!"

Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş Genel Müdürü Engin Kuzucu, “Herkes ile rekabet edebiliriz. Bu işi en emniyetli, en güvenilir yöntemlerle yapan firma olduğumuz için de, en sık tercih edilen olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

Özellikle son yıllarda gabari dışı yük denildiğinde ezber bozan projelere imza atan bir firma var: Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş. Uzmanlık gerektiren bir branşta ses getiren çalışmalar yapıyorlar. Türkiye’de çalışan rüzgar türbinlerinin yarısına yakınını tek başına taşıyan firma, bugünlerde Kenya’da 3 dev liman vincinin taşınmasını gerçekleştirecek.  

Daha önceki sayımızda Portunus firmamızın Derince’den Evyapport limanına naklettiği Liebherr markalı dev vincin taşınmasına yer vermiştik. İşte o taşımada Portunus’un diğer partnerinin Hareket Lojistik olduğunu öğreniyoruz.

“DÜNYADA BU İŞİ YAPABİLECEK 3-5 FİRMA VAR, BİRİ DE BİZİZ”
İlk taşımadaki başarı performanslarını gören Liebherr firmasının bu kez Kenya’da 3 liman vincinin taşınmasını talep ettiklerini belirten Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş Genel Müdürü Engin Kuzucu, “Kenya’da montajlara başladık, kısa sürede taşımalar da gerçekleştirilecek. Daha önce edindiğimiz know how, bize yeni yeni işlerin kapılarını açıyor. Söz konusu vinçlerin imalatçısı Liebherr’in bütün küresel çapta benzer işleri var. Bizim performansımızı gördükten sonra ‘Kenya’da da yapar mısınız’ dediler, biz de gittik. Bu işi yapabilecek dünyada 3-5 firma var. Biz de onlardan biriyiz. Çok uzun bir referans listemiz bulunuyor. Bölgemizde ve Türkiye’nin civar ülkelerindeki en iyi firma biziz. Siz de özel bir ürün taşıtacaksanız zaten bizi gelir bulursunuz. Büyük enerji firmaları, büyük müteahhitler bizim müşterilerimiz. Biz birine iş yaptıysak, gelirler ikinci işlerini bize yaptırırlar” açıklamasını yaptı.

hareket-engin-kuzucu.jpg

Her konuda uzman ekipleri olduğunu ifade eden Kuzucu şöyle devam etti: “Ekibimizi her zaman eğitime tabi tutuyoruz. İmalatçılara gönderiyoruz, kurslara tabi tutuluyorlar. Gerektiğinde, imalatçıların bize gelip ekibimize eğitim vermelerini sağlıyoruz. İş üzerinde çalışa çalışa da daha tecrübeli hale geliyorlar. 1997 yılından bu yana ağır taşımacılık işindeyiz. Türkiye’de çalışan rüzgar santrallarının birçoğunu Hareket Lojistik taşımış. Yüzde 40-50 oranında bir pazar payımız var. Ürdün, Pakistan, Azerbaycan ve Romanya’da benzeri taşımalar yapıyoruz.”

“BU YOL BURADAN GEÇMİYORMUŞ AĞABEY DİYEMEZSİNİZ”
Yaptıkları işi ‘standart dışı taşımacılık’ olarak tarif eden Engin Kuzucu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Nasıl yürütüleceği ve hangi yöntemlerin kullanılacağı konusunda önce bir mühendislik çalışması yapmak gerekiyor. Hangi yollar kullanılacak, uygun ekipman kullanımı, yol ve köprülerin dayanımını hesaplamak lazım. Bunları gerçekleştirmek için bünyemizde 20’den fazla mühendis çalıştırıyoruz. Bu mühendis arkadaşlarımızın bir kısmı ofiste, bir kısmı da yöntemler tespit edildikten sonra sahada, yolda, şantiyede çalışıyor. Bu lojistik çalışmaları yapmadan taşımayı yapamazsınız. Bu hesaplar, yol 400 km ise 400 km için, 1000 km ise 1000 km için yapılıyor. Biz bu çalışmalarla söz konusu güzergahtaki tüm kritik noktaları biliriz. Müşterilerimiz her şey dahil fiyat isterler. Biz de bu çalışmaları önceden yaparız. Çünkü, daha önceden yapmak zorundasınız. ‘Bu yol oradan geçmiyormuş ağabey’ deme şansınız yok. Hesapta olmayan kalemler hesaplanır, maliyet ve fiyatlandırma çıkar. Tabi ki arada sürprizlerle karşılaşabiliyoruz. Burada da bazen kar, bazen de zarar edersiniz. Ama bizim için hesapta olmayan kalemler çok sayıda değil. Çünkü, tecrübeyle bunları aştık ve neyle karşılaşacağımızı aşağı yukarı biliyoruz. Hizmet verdiğimiz 20’nin üzerinde ülke var. Ve bu sayı giderek artıyor.”

hareket-1.jpg

İZİN ALIMLARI TÜRKİYE’DE DE HIZLANDIRILIYOR
Gabari dışı taşımacılıkta aşılması gerekli en büyük engellerden biri de trafikteki izin sorunları. Bu konuda da bir kıyaslama yapmasını istediğimiz Engin Kuzucu’nun yanıtı şöyle oluyor: “İzinler konusunda Avrupa’da çok rahatız. Ama Türkiye’de de izin alımlarını hızlandırmak için çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili bir yönetmelik üzerinde görüşülüyor. Biz de bu çalışmada aktif olarak yer alıyoruz. Bu çalışmaların sonucu da birkaç yıl içinde alınacak diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde, bizim de içinde bulunduğumuz bir grup, Avrupa karayollarında nasıl yapılıyor diye bir inceleme gezisine çıktı. Almanya, Hollanda ve Belçika’da bu işin nasıl yapıldığını gördüler, birkaç imalatçıyla görüştüler. Bizde de o yönetmeliğin nihai çalışması yapılıyor.”

hareket-lojistik-engin-kuzucu-001.jpg

62 GÜN SÜREN, EN ZORLU PROJE
2012 yılında Türkmenistan’da yaptıkları desülfürizasyon kükürtten arındırma tesisinin taşınmasını kendilerini en zorlayan nakliye olduğunu ifade eden Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş Genel Müdürü Engin Kuzucu, “O proje, bize Avrupa’nın en iyisi ödülünü getirdi. Limandan aldık, sadece karayolunu kullanarak Türkmenistan içerisinde 1.200 km taşıdık. 4 adet 580 ton, 4 adet de 130 tonluk parçayı tek bir konvoyla hidrolik treyler marifetiyle götürdük, 62 gün sürdü. Köprü destekleri, bypass yollar kullandık, elektrik hatlarının, telefon hatlarının kesildiği uzun bir çalışmaydı. O yıl içerisinde Avrupa’da proje taşımacılığı firmalarının çatı kuruluşu ESTA bu proje nedeniyle bizi ödüllendirdi. Her yıl düzenlenen bu organizasyona sürekli iştirak ederiz ve her seferinde ilk 3’te yerimizi alırız” diye konuştu.  

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum