Dünya ticareti Trans-Pasifik Ortaklığı'yla değişecek

Dünya ticareti Trans-Pasifik Ortaklığı'yla değişecek

Dünya ticaretinin yüzde 40'ını etkileyecek Trans-Pasifik ticaret anlaşması üzerinde mutabakat sağlandı.

Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan, aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu 12 ülke ticaret engellerini kaldıran ve uluslararası ticarette ortak kurallar belirleyen anlaşma üzerinde mutabık kaldı.

Reuters’ın haberine göre, dünya ekonomisinin yüzde 40'ını etkileyecek olan Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP), ABD Başkanı Barack Obama için de Kongre'nin onay vermesi durumunda döneminin en büyük başarılarından birisi olarak kayda geçecek.

Öte yandan ABD dışında geriye kalan 11 ülkenin parlamentosunun da anlaşmayı onaylaması gerekiyor.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir yetkilinin verdiği bilgiye göre anlaşmaya taraf Pasifik ülkelerinin liderleri ilerleyen saatlerde anlaşmaya varıldığını açıklayacak.

Anlaşma pazarda satılan peynirden kanser tedavisi ilaçlarını kadar neredeyse her sektörde, ticareti yapılan her ürünü ilgilendiriyor.

Atlanta'da devam eden ve Çarşamba günü başlayan son görüşme turunda Avustralya ve ABD karşılıklı ödün verene kadar kritik sorulardan bir tanesi yeni biyoteknoloji ilaçlarını keşfeden şirketlere tanınacak tekel süresinin ne kadar uzun olacağı oldu.  Yaklaşık beş yıldır devam eden gizli görüşmelerde müzakere edilen anlaşma Meksikalı otomobil işçilerinden Kanadalı süt ürünleri üreticilerine kadar farklı grupların çıkarlarına yarattığı tehditleri dolayısıyla birçok defa ihtilaf yaratan tartışmalara yol açmıştı.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.