DKV, 2017’ye hızlı girdi, sırada Kazakistan ve Azerbaycan var

DKV, 2017’ye hızlı girdi, sırada Kazakistan ve Azerbaycan var

DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “Bölgedeki hizmet yaygınlığımız her geçen gün artıyor. Gürcistan ve Hırvatistan dışında önümüzdeki dönemde Kazakistan ve Azerbaycan’ı da hizmet ağımıza dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.

DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, son yıllarda dış ticarette yaşanan sıkıntılardan olumsuz etkilenen lojistik sektöründe geniş çaplı bir konsolidasyon yaşanacağını söyledi.

Lojistik sektörünün Rusya ile yaşanan siyasi kriz, güney sınırımızdaki çatışma ortamı ve mülteci krizi nedeniyle geçtiğimiz yılı daralma ile tamamladığına dikkat çeken Sezer, “Rusya ile ilişkilerimiz yoluna girse de, henüz 2015 Kasım ayı öncesine dönüş sağlanamadı. Nakliye firmaları Rusya pazarında eskiye dönüş beklentileri içinde ve umutlu; ancak devam eden belirsizlikler düşünüldüğünde, sektörün bu seneyi de benzer bir biçimde tamamlayacağını söylemek yanlış olmaz” dedi.

Türkiye’nin komşularıyla yaşadığı sıkıntılar nedeniyle, eskiden bu ülke taşımalarında uzmanlaşmış nakliye firmalarının çoğunun rotasını Avrupa taşımalarına çevirmek zorunda kaldığını belirten Sezer, söz konusu gelişmelerin sonucu olarak, Avrupa pazarındaki pastayı daha çok firmanın paylaşması, kar ve gelirde düşüşlere yol açtığını vurguladı.

Dövizdeki dalgalanma lojistik sektörünü etkiledi

Öte yandan döviz kurlarındaki öngörülemeyen dalgalanmalar ödeme dengelerini ve firmaların likiditesini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Sezer, “ Lojistik sektörünün dış ticarette yaşanan her türlü olumlu/olumsuz değişimden doğrudan etkilendiğini düşünürsek sektörün zor bir sınav verdiğini söyleyebiliriz. Referandum sonrası piyasalarda bir rahatlama söz konusu olsa da herkes hala çok temkinli. Geçen yıldan başlayarak, belirttiğim sıkıntılar nedeniyle bazı küçük ölçekli lojistik firmaları nakit akışlarını yönetmede yaşadıkları sıkıntılara daha fazla dayanamayarak tasfiye yoluna veya başka firmalarla ortaklığa gitti. Orta ve büyük ölçekli firmalar küçülmeye giderek yatırım planlarını ertelerken, belli başlı çok büyük firmalar, sıkıntıdaki firmaları bünyelerine katarak daha da büyüyebilirler. Özellikle Rusya ile ilişkilerin tam anlamıyla normale dönmemesi ve Türkiye’ye yatırımların, güvenin artmaması durumunda pek çok firmanın sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum” sözleriyle sektör hakkındaki beklentilerini anlattı.

dkv.jpg

2017’de büyümeye devam edeceğiz

2017 yılına hızlı bir giriş yapan DKV, bu yılın ilk yarısında önemli iki ülkeyi Gürcistan ve Hırvatistan’ı da hizmet verdiği ülke ağına ekledi.

2017 yılına ilişkin çalışmalarından bahsederken, Rusya ve Türkiye arasındaki kuzey-güney ekseninde önemli bir transit ülke konumunda olan Gürcistan’da da hizmet vermeye başladıklarını hatırlatan Sezer, “Bu güzergâhtaki en önemli bağlantı noktaları boyunca müşterilerimiz, yakıt ve otoban geçiş ücretlerini kolay ve güvenli bir biçimde DKV CARD ile ödeyebilecekler. Gürcistan’daki yatırımımız özellikle kış aylarında özel önem kazanacak. Çünkü yakıtın çetin hava koşullarına dayanıklı olması aracın performansını doğrudan etkileyen en önemli faktör. Gürcistan’daki Wissol akaryakıt istasyonlarının tamamında kaliteli kış akaryakıtı bulunuyor “ dedi.

Gürcistan’la birlikte, Hırvatistan’ın 2017’de DKV’nin büyüyen hizmet ağına eklenen ikinci ülke olduğuna işaret eden Sezer, Nisan ayında Hırvatistan otoyol ağının yaklaşık yüzde 98’ine hizmet veren iki otoban şirketi HAC ve ARZ ile işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi. Sezer, bu anlaşma sonrasında DKV’den hizmet alan tüm şirketlerin, bu otoban işletmecilerine ait geçiş ücretlerini DKV CARD aracılığıyla ödeyebileceklerini kaydetti.

Sezer, DKV’nin Hırvatistan’da müşterilerine sundukları kolaylıkları şöyle özetledi: “DKV, Hırvatistan’da bu hizmeti veren ilk yabancı yakıt ve servis kartı sağlayıcısı konumunda. DKV müşterileri Hırvatistan’da bir yandan geçiş noktalarında oluşan uzun kuyruklarda zaman kaybetmeden yola devam ediyor, diğer yandan indirimlerden faydalanıyorlar. Bu yeni hizmetimiz sayesinde, sisteme kayıtlarını yapan DKV müşterileri yüzde 35’e varan indirimler elde edebiliyor.”

Türkiye’nin lojistik sektörü için Avrupa ile Asya’ya geçiş rotasında çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Sezer, “Bölgedeki hizmet yaygınlığımız her geçen gün artıyor. Gürcistan ve Hırvatistan dışında önümüzdeki dönemde Kazakistan ve Azerbaycan’ı da hizmet ağımıza dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.

Mustafa SALİH - LOJİSTİK EKİPMANLAR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.