Dikkan markasını Türkiye'ye taşıdı

Dikkan markasını Türkiye'ye taşıdı

Avrupa'nın önde gelen vana üreticileri arasında yer alan CRV firması, Dikkan markasıyla yerli ve uluslararası gemi inşa sektörlerinde tanınınca farklı...

Avrupa'nın önde gelen vana üreticileri arasında yer alan CRV firması, Dikkan markasıyla yerli ve uluslararası gemi inşa sektörlerinde tanınınca farklı bir iş alanıyla daha tanıştı. ABD, Avrupa ve Türkiye'de vana sistemi arızalanan çok sayıdaki gemiden acil gönderilmek üzere vana siparişi alan şirket, dünyanın her yerine uçakla vana servisi yapmaya başladı.

Bugüne kadar ABD ve Avrupa limanlarında arıza yapan çok sayıda gemiye uçakla vana gönderdiklerini söyleyen CRV Valf Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Fabrika Müdürü Fatih Mehmet Sancak, "Gemiler yükleme-boşaltma yapmak için limana yanaşmışken bu esnada bakım ve onarımları da yapılır. Geminin çalışmasında vana önemli bir işlev gördüğü için vana sistemindeki arızaların en kısa sürede giderilmesi gerekiyor. Bugüne kadar ABD, Hollanda, Almanya, Belçika, Akdeniz ve Türkiye limamlarında arıza yapan çok sayıdaki gemiye uçakla vana gönderdik" şeklinde konuştu.

 


CRV Valf Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Fabrika Müdürü Fatih Mehmet Sancak

 

Sancak, gemi yapımında kullanmak üzere Avrupa'dan ithal ettikleri vanaların üzerinde Dikkan markasını gören Türk gemi inşa sanayicilerinin, kendilerine yabancı gelmeyen bu markanın Türkiye'de üretildiğini öğrenince hemen firmalarıyla temasa geçerek, 'yurtdışına döviz ödemeyelim. Vana ihtiyacımızı sizden karşılayalım' teklifinde bulunduklarını vurguladı. Dikkan markasının Avrupa'da tanındığını anlatan Sancak, son yıllarda gemi inşa sanayine yönelik vana üretimine ağırlık verdiklerini, gemi inşa sektöründe aranan uluslararası sertifikalandırma kuruluşları olan Lloyd Register, Det Norske Veritas, Germanicher Lloyd ve Bureau Veritas sertifikalarıyla ürettikleri vanaları Avrupa ve Çin'deki tersanelere de ihraç ettiklerini belirterek, "Türk gemi inşa sanayicisi uluslararası sertifikalı olması gerektiği için gemilerde kullanacağı vanaları Avrupa'dan ithal ediyor. Türkiye'nin önde gelen iki büyük tersanesi Avrupa'dan ithal ettikleri vanaların üzerinde Dikkan markasını görünce 2 ay önce bizimle görüşmek istediler. 'Sizin ürettiğiniz vanaları biz Avrupa'dan ithal ediyoruz. Bundan sonra vana ihtiyacımızı sizden karşılayalım, böylece dövizimiz Türkiye'de kalsın' önerisinde bulundular. Bizim ürünlerimiz, buradan nakliye masrafı binerek Avrupa'ya gidiyor, Avrupalı işadamının kar marjı ve yeniden nakliye masrafı ilave edilerek Türk tersanelerine satılıyor. Gemi yapımcıları bizim vanaları çok pahalıya ithal ediyordu. Türk tersaneleriyle kurduğumuz iletişim sonucunda sektör kaliteli vana ihtiyacını iç piyasadan daha ucuza sağlamaya başladı" dedi.

Deniz suyuna en dayanıklı malzeme olduğu için bronz vanaların gemi inşa sektöründe talep gördüğünü aktaran  Sancak, şunları söyledi: "Gemi inşa sektöründeki hızlı büyümeye paralel olarak gemilerde kullanılan vana çeşitlerinin üretimini artırdık. Gemi inşa sektörü için sertifikalı olarak kızıl bronz, kalay bronz, alüminyum bronz ve özel bakır alaşım dökümlerinden vana üreterek, gemide ihtiyaç duyulan tüm vana çeşitlerini bünyemizde karşılıyoruz. Gemi inşa sektörü Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör olduğu ve piyasada bu sektöre yönelik vana arzında açık olduğu için biz bu sektöre yoğunlaştık. Tersanelerden çok fazla talep alıyoruz. Gemiler için gelen özel vana siparişlerini de döküm ve üretimini yapıyoruz."

 

Dikkan markası 29 yaşında

29 yıllık güçlü bir marka olan Dikkan'ı 2006 yılında Mersan Metalurji şirketinden alarak CRV Valf Makina Sanayi Ticaret Ltd. Şti. bünyesine kattıklarını söyleyen Sancak, satın almayla üretim kapasitelerinin 2'ye katlandığını vurguladı. Sancak, daha önce çelik ve bronz üretim yapan CRV'nin Dikkan markasıyla birlikte pik ve sifero üretiminde de Türkiye'nin iddialı firması olduğunu belirterek, "15 milimetreden, 2 bin milimetre çapına kadar vanayı Türkiye'de üreten tek firmayız. Sektördeki gücümüzü arttıran başka özelliğimiz de; çelik, bronz, pik ve sfero üretimini bünyemizde yapmamızdır. Bu sayede su, buhar, atık su, gemi inşa ve kimya sektörlerinin ihtiyaç duyduğu tüm vana gruplarını üretmiş oluyoruz. Üretimimizin yüzde 60'ını Avrupa, ABD, Ortadoğu ve Avustralya başta olmak üzere 25 ülkeye ihraç ediyoruz. Ar-Ge birimimiz daha çok teknolojik ve otomasyona dayalı ürünler üreterek yurtdışı ve yurtiçi pazarlardaki payımızı arttırmayı hedefliyoruz.

 

DÜNYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum