Denizlerden çıkanlar: Buzdolabı, klozet, televizyon...

Denizlerden çıkanlar: Buzdolabı, klozet, televizyon...

ICC etkinliği kapsamında geçtiğimiz yıl dünya genelinde 100’e yakın ülkede, yaklaşık 800 bin gönüllü, 41 bin kilometre kıyı şeridinden 8.200 ton deniz çöpü topladı.

“Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup – ICC)” kampanyası kapsamında Türkiye dâhil 100’den fazla ülkede yüzbinlerce gönüllü deniz kıyılarına akın ediyor. Her yıl dünyayla eşzamanlı olarak yapılan etkinlik, Türkiye’de 2002 yılından bu yana DenizTemiz Derneği/ TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülüyor.

ICC etkinliği bu yıl, TURMEPA’nın MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle Ocak ayında hayata geçirdiği, Çanakkale Boğazı’nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmayı amaçlayan “Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” Projesi kapsamında, Çanakkale’de (Kepez, Çardak, Bozcaada, Kilitbahir) gerçekleştirilecek.

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, Çanakkale’nin yanı sıra İzmir, Antalya, İzmit, Muğla, Bodrum ve Fethiye kıyılarına uzanacak. Etkinliğe Türkiye genelinde 700’ü aşkın deniz gönüllüsü katılacak.

Çanakkale’de Çardak, Kepez, Bozcaada Belediyeleri ve Kilitbahir Muhtarlığı ile Çardaklıyız Biz Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültürel Gelişim Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek etkinliğe, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi öğrencileri de gönüllü katılımlarıyla destek verecek.

Program Akışı / 15 Ekim Cumartesi

08.45 : Etkinlik alanına varış - Lydia Park, Kepez

09.15 : ICC Hakkında Bilgilendirme

09.15 - 09.45  Kıyı Temizliği

09.45 - 10.15  Toplanan Atıkların Değerlendirilmesi

10.15 - 10.30  Deniz Kirliliği Konusunda Bilgilendirme, Basın Açıklaması ve Toplu Fotoğraf Çekimi

Geçtiğimiz yıl dünya denizlerinden neler çıktı?

ICC etkinliği kapsamında geçtiğimiz yıl dünya genelinde 100’e yakın ülkede, yaklaşık 800 bin gönüllü, 41 bin kilometre kıyı şeridinden 8.200 ton deniz çöpü topladı. Toplanan atıklar arasında 28 adet buzdolabı, 39 klozet, 101 gemi çıpası, 97 televizyon, 54 bisiklet, 435 diş fırçası 149 adet alışveriş arabası, 87 yatak, 23 cep telefonu dikkat çekti. 2015 yılında dünya çapında toplanan atıkların ağırlığı, 437 balina köpekbalığının ağırlığına eşdeğer.

ICC Kampanyası’nın Tarihi

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası, ilk olarak “The Ocean Conservancy” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından 1986 yılında, ABD’nin Texas eyaletinde 2800 gönüllünün 124 ton atık toplaması ile başladı. Gördüğü yoğun ilgi sonrası önce ABD eyaletlerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak uluslararası bir nitelik kazanan kampanya, International Coastal Cleanup (ICC) adını aldı.

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nda toplanan her atık kayıt altına alınarak tür ve kaynağına göre istatistiği yapılıyor ve kampanyaya katılan ulusal ve uluslararası tüm ülkelere bir rapor halinde sunuluyor. Bu rapor sonucunda, dünya genelinde denizlerdeki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişkenlik saptanıyor. Tüm dünyadan gelen verilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda da alınması gereken önlemler tespit edilerek çöpsüz denizler için çalışmalar yürütülüyor.

foto2.jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.