Denizlerdeki en büyük yelkenli kuruyük gemisi

Denizlerdeki en büyük yelkenli kuruyük gemisi

Dünyanın en büyük kuru yük gemisi filosuna sahip firmalarından Berge Bulk; Berge Olympus adını verdiği yeni kuru yük gemisini tanıttı. Bu gemi, sürdürülebilir kargo taşımacılığı için yelkenlerin elektrik bataryalarını doldurduğu bir sistemle çalışıyor.

14 milyon DWT'nin üzerinde bir değere denk gelen 80'den fazla geminin sahibi Berge Bulk, "Berge Olympus" adını verdiği son teknoloji kuruyük gemisini tanıttı. Bu devasa gemi, çok daha küçük yatlarda kullanılan yelkenleri kullanıyor. Berge Bulk, yeni gemisinde kullandığı teknoloji ile lojistik sektöründe sürdürülebilirliği sağlayabileceğine inanıyor.

Geçen yıl itibariyle 70 milyon tonun üzerinde yük taşıyan Berge Bulk'ın yeni gemisi olan Berge Olympus, diğer gemilerden farklı olarak üstünde Yara Marine Technologies tarafından geliştirilmiş olan BARTech WindWings adlı yelken benzeri yapıları bulunduruyor. Bu sayede geminin çok daha çevreci olması sağlanmış.

WindWings adlı bu yapılar normal yelkenlerden farklı şekilde çalışıyor. Rüzgâr gücünü geçmişteki gemiler gibi itiş kuvveti oluşturmak için değil, elektrik bataryalarını doldurmak için kullanıyor. Böylece gemilerin karbon ayak izlerini ve yakıt tüketimlerini azaltmayı amaçlıyorlar.

berge-olympus2.jpgİlk yolculuk Brezilya ile Çin arasında

Berge Olympus'un ilk yolculuğu Brezilya ile Çin arasında gerçekleştirilecek. Bu rotanın seçilmiş olma nedeni ise iki ülke arasındaki deniz yolunun rüzgâr açısından oldukça verimli olması. Böylece yelkenler daha verimli kullanılabilecek.

Yelkenlerin her biri 20 metre genişliğe ve 37,5 metre yüksekliğe sahip. Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380'in kanatları WindWing'in üçte biri kadar. Firmadan yapılan açıklamaya göre standart bir uluslararası rotada Berge Olympus sefer başına 6 ton yakıt tasarrufu sağlayacak. Yani ortalamada sefer başına %20 yakıt tasarrufu ortaya çıkıyor. Üstelik böylece günlük 19,5 tonluk karbon salınımı da engellenmiş oluyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.