Demiryolu Güvenliğinden İşletmeciler de Sorumlu Olacak

Demiryolu Güvenliğinden İşletmeciler de Sorumlu Olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından demiryolunda emniyetin sağlanmasına ilişkin getirilen düzenlemelerin uygulanmasında işletmecilerin de sorumluluğu bulunacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından demiryolunda emniyetin sağlanmasına ilişkin getirilen düzenlemelerin uygulanmasında işletmecilerin de sorumluluğu bulunacak.

Bakanlığın, "Demiryolu Emniyet Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, demiryolu taşımacılığında emniyetin sağlanması, iyileştirilmesi, izlenebilmesi ve denetlenebilmesi ile ilgili sorumluluklar belirlendi.

Buna göre, Bakanlık, demiryolu sektöründe emniyetli altyapı işletmeciliği ve taşımacılık faaliyetleri için her türlü alt düzenlemeyi yapacak. İşletmeciler, ciddi kazaların önlenmesine öncelik vermek, demiryolu üzerindeki emniyetin sürdürülmesini ve iyileştirilmesini sağlamakla yükümlü olacak.

Emniyet yönetim sistemi kurulacak

İşletmeciler, demiryolu sisteminin emniyetli şekilde çalışması ve risklerin kabul edilebilir seviyede tutulmasını sağlayacak. Ulusal emniyet kuralları ve standartları gereğince risk kontrol tedbirlerini uygulamak için işletmeciler birbirleriyle işbirliği içinde emniyet yönetim sistemi kuracak.

Emniyet yönetim sistemi, doğmuş veya doğabilecek tehlikeleri ve risk unsurlarını belirleyerek, bunları bertaraf eden veya asgari düzeye indirgeyen operasyonel risk yönetimini içerecek.

İşletmeciler, hizmet sağlayıcı kuruluşlardan alınan her türlü servis, bakım, araç, donanım ve malzemenin belirtilen gereklilikler ve kullanım koşullarına uygun olmasını sağlayacak.

Turistik amaçlı demiryolu kapsam dışı

Demiryolu tren işletmecileri, demiryolu altyapı işletmecileri ve şehir içi raylı toplu taşıma işletmecilerini kapsayacak.

Yönetmelik hükümleri, ulusal demiryolu altyapı ağına bağlı olmayan özel mülkiyete ait demiryolu altyapısındaki yük taşımacılığı ile tarihi veya turistik amaçla kullanılan demiryolu altyapısı ve demiryolu tren işletmecileri için uygulanmayacak.

Ciddi kazaları KAİK inceleyecek

TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ ile faaliyetlerini sürdüren şehir içi raylı toplu taşıma işletmecileri, gerekli emniyet yetkilendirmesi ve emniyet sertifikalarını en geç 3 yıl içinde alacak. Bu sürede TCDD, TCDD Taşımacılık AŞ ve şehir içi raylı toplu taşıma işletmecileri işletmecilik faaliyetlerine devam edecek.

Ciddi kaza tanımına giren demiryolu kazaları ve olayları için incelemeler, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulunca (KAİK) yapılacak. Bakanlık gerek görmesi halinde ciddi kazaları KAİK'ten ayrı olarak inceleyebilecek.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.