Cyprus Airways'e çılgın teklif

Cyprus Airways'e çılgın teklif

Cyprus Airways 80 milyon euro’yu aşkın borç yüzünden batmak üzere. Bu kritik safhada Kuzey Kıbrıs cephesinden Rum tarafına çarpıcı bir öneri geldi....

Cyprus Airways 80 milyon euro’yu aşkın borç yüzünden batmak üzere. Bu kritik safhada Kuzey Kıbrıs cephesinden Rum tarafına çarpıcı bir öneri geldi. “Gelin birlikte uçuralım...”

Ekonomik çöküş yaşayan Kıbrıs (Rum) Hava yolları kamuya olan 80 milyon euro’luk borcunu 9 Ocak’a kadar ödemezse iflasın eşine gelecek. Şirketin bu parayı bularak borcunu ödemesi ise pek mümkün görünmüyor. İşte bu nokta Kuzey Kıbrıs’tan Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e önemli bir çağrı geldi.

KKTC Başbakan Yardımcısı Turizm ve Ekonomi Bakanı Serdar Denktaş, “Kıbrıs hava yollarına ortak olabileceklerini” kaydetti ve “Rum yönetimine çağrı yapıyorum; yüzde 50’şer hisseyle ortak olalım. Hava yolu batmasın” dedi.

‘Batmak üzücüdür’

Denktaş, “Kıbrıs Adası’nın hava yolu olarak uçuralım. Ercan’dan (Kuzey) kalkan uçaklar Türkiye’ye uçsun. Larnaka’dan (Güney) kalkan uçaklar Avrupa’ya uçsun” diye konuştu.

Sözlerine “Bu Türkler ve Rumlar arasında önemli açılım olur” diye devam eden Denktaş, şunları kaydetti; “Siyasi konu bir tarafta konuşulmaya devam edebilir. Bunun tanınmayla tanınmamayla bir ilgisi yok. Milli havayolunun batış tecrübesi bizlerde vardır. Üzücüdür. (KTHY kriz yüzünden 2010’da batmıştı)”

THY’nin de gücüyle...

Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, “Kıbrıs bir ada. Fırsatı kullanalım; Rumların ve Türklerin olsun hava yolları. THY gibi bir gücü de yanımıza alalım” dedi. Meclis Maliye Bütçesi Başkanı Milletvekili Birikim Özgür de, “Dünyadaki hava yolu şirketlerinin birleşme yoluna gittiğini” belirtti ve “Cyprus Airways’in bölgesel işbirlikleri yapması gerektiğini” söyledi.

 İki yıldır krizde...

Güney Kıbrıs’ta iki yıl önce başlayan ekonomik kriz hava yolu şirketini de vurdu. Şirket kamudan borçlanarak yoluna devam etti. Ancak Rum tarafı Troyka’nın kontrolünde bir ekonomik yapı sürdürdüğü için kriz yeniden patladı. AB Rekabet Kurulu, şirketinin aldığı 80 milyon euro’nun faiziyle ‘acil olarak geri ödenmesini’ istedi. Havayolları yönetimi, kuruldan zaman istedi. Kurul da hava yollarına 9 Ocak’a kadar süre verdi. Bu arada şirketin, lisanslarının iptal edilmesi tehlikesiyle de karşı karşıya kaldığı bildirildi.

 1.100 çalışanı var

Cyprus Airways, 1945 yılında kuruldu. 6 uçaklık filosu, 1.100 çalışanı var. Şirketin batması durumunda 8 milyon Euro’luk ödenmiş bilet parası da sıkıntı yaratacak.

Sefa KARAHASAN - MİLLİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.