Çinli armatörlerden Türk firmalara 'kamikaze' teklifi

Çinli armatörlerden Türk firmalara 'kamikaze' teklifi

Uzakdoğulu armatörler, Maersk, MSC gibi armatörlerin 5.500 dolara taşıdığı malı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye 4 bin doların altında taşımayı teklif ediyor. Bu teklif, Husi saldırılarına karşın, Kızıldeniz’den geçerek adeta “Kamikaze” olmak anlamı taşıyor.

İran destekli Husilerin Süveyş Kanalı’nı kullanan gemilere saldırması küresel ticareti olumsuz etkiliyor. Gemiler güvenlik kaygıyısıyla rotalarını Ümit Burnu’na çevirdiği için navlun maliyetleri 3-4 katına yükselmiş durumda. Uzakdoğu-Avrupa hattında da konteyner navlununun katlanması karşısında Çinli armatörlerin Türk şirketlerine “kamikaze” teklifi sunduğu öğrenildi.

Uzakdoğu-Avrupa hattında konteyner navlununun katlanarak artması, Çinli armatörleri hareke geçirdi.

Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in edindiği bilgiye göre, bazı Uzakdoğulu armatörler 3-5 bin TEU’luk gemilerle Doğu Akdeniz ve Türkiye limanlarına charter sefer koymaya hazırlanıyor.

Türk firmalara da mail atan bu şirketler, Maersk, CMA CGM gibi armatörlerin 5.500 dolara taşıdığı malı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye 4 bin doların altında taşımayı teklif ediyor.

Bu armatörlerin, Husilerin saldırılarına rağmen Kızıldeniz’den geçerek adeta “Kamikaze” olmaya soyunduğu ifade ediliyor.

Ancak talep nedeniyle Uzakdoğu-Türkiye hattında navlunun düşmesi beklendiği için bu firmaların geri adım atabileceği öngörülüyor.

KAYNAK: Aysel YÜCEL -EKONOMİ

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.