Cesur Yunan armatör aranıyor

Cesur Yunan armatör aranıyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir - Selanik arasında karşılıklı havayolu seferlerinin başlamasının ardından denizyolu seferlerinin de başlamasını beklediklerini belirtti.

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş öncülüğündeki 138 kişilik heyet, Selanik gezisi kapsamında Esnaf Odası Başkanı Panayotis Papadopulos, Ticaret Odası Başkanı Dimitris Bakatselos ve Belediye Başkanı Yannis Butaris’le bir araya geldi. Demirtaş, Yunanistan havayolu şirketi Ellinair’in İzmir - Selanik arasındaki seferleri başlatmasıyla birlikte çok önemli bir adım atıldığını belirterek, “Bu yıllardır beklediğimiz ve istediğimiz bir olaydı. Sefer 45 dakika sürdü, hostesler servisi zor yetiştirdi, bu da ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor. Şimdi sıra denizyoluyla iki kent arasında seferlerin başlamasında” dedi. Demirtaş, seferlerin başlaması için Türk tarafında tüm hazırlıkların yapıldığını, Yunan armatörlerin başlatmak için çalışıp her defasında vazgeçtiğini hatırlatarak, “Cesur, fedakar ve girişimci bir Yunanlı armatör bu seferleri başlatmalı” dedi.

DAHA DA YAKINLAŞACAĞIZ

Ekrem Demirtaş, şöyle konuştu: “İzmir’le Selanik iki kardeş ve birbirine çok benzeyen kent. Ayrıca, İzmir ve çevresinde çok sayıda kökeni Selanik olan vatandaşımız var. Denizyoluyla da seferler başladıktan sonra daha da yakınlaşacağız. Selanik, İzmir’in Balkanlar ve Avrupa’ya açılan kapısı olabilir. Havayolunun ardından denizyolu seferlerinin başlamasıyla birlikte turizmin tetiklediği, ticaretle gelişerek artan işbirliğimiz olabilir. İzmir üzerinden denizyoluyla başlayarak Selanik’e ve tren yoluyla Avrupa’ya ulaşan entegre taşımacılık geliştirmeliyiz. Ama bunun için vize sorunu konusunda daha fazlasını yapmalıyız. Nasıl Yunan adalarına girişte kapıda vize veriliyorsa, Selanik’e girişlerde de kapıda vize verilmeli. Bu iki kent arasındaki ilişkileri daha da geliştirir. Ayrıca, Türkiye’de 600 Yunanlı firma var. Yunanistan’da ise, 20 Türk firması var. Bu da kafalarda hala bazı bariyerlerin olduğunu gösteriyor. Bunların bir kısmını yıktık, ama hala yıkmamız gereken bariyerler var.” İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak da, iki kent arasındaki entegre taşımacılığın geliştirilmesi için her türlü hazırlığı yaptıklarını dile getirerek, “Bu hat üzerinden sadece iki ülke malları ve turistleri değil, çok daha fazlası taşınır. Balkanlara açılan kapı olur. Bu nedenle çok daha geniş kapsamlı düşünmek lazım” dedi.

ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ

Selanik Ticaret Odası Başkanı Dimitris Bakatselos ise, Ekrem Demirtaş’la ilk defa 2000’de Selanik’te bir araya geldiklerini hatırlatarak, “O zamanki görüşmemizde Ekrem Bey bana iki ülke arasındaki ticaretin 1 milyar dolara çıkartılabileceğini söylemişti. Bugün 4.5 milyar dolar rakamını telaffuz ediyoruz. Yunanistan’ın krizden çıkmasıyla birlikte 10 milyar doları rahatlıkla konuşabiliriz. İki taraf olarak da Ekrem Demirtaş’a çok şey borçluyuz” diye konuştu. Bakatselos da vize konusunda AB’nin Schengen prosedürüne takıldıklarını, ama Türk vatandaşlarına daha kolay vize verilmesi için yaptıkları girişimleri sürdüreceklerini, daha fazla Türk işadamı ve turist ağırlamak istediklerini paylaştı. Selanik Esnaf Odası Başkanı Panayotis Papadopulos da, İzmir’le çok iyi ilişkileri olduğunu ve bunu Ekrem Demirtaş’a borçlu olduklarını ifade etti.

TANITIMA GELECEK

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, havayolu seferlerinin başlamasının çok önemli olduğunu ve desteklediklerini bildirdi. İzmir’le ilişkilere çok büyük önem verdiklerini belirten Butaris, “Selanik’in tanıtımı için özel bir grup kurduk. Komşu ülkelerdeki önemli kentlerde tanıtımımız yapıp, diplomasi yürütüyoruz. 8 - 10 Aralık’ta da İzmir’e geleceğiz. Vize konusunda bizim de girişimlerimiz ve çalışmalarımız var. Şikayetlerinizde son derece haklısınız. Bu konuyu tekrar Dışişleri Bakanımıza sunacağız. Kruvaziyer turizm ve diğer konularda her zamanki gibi Ekrem Demirtaş’ın ve İTO’nun tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” görüşünü paylaştı.

HÜRRİYET

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.