Bu yol ihracata çok şey ‘Katar’

Bu yol ihracata çok şey ‘Katar’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar’ın tüm ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamalarını istediklerini belirterek, “İran üzerinden Katar’a karayolu ile ihracat için çalışıyoruz. Böylece maliyetler düşecek” dedi

Arap ülkelerinin Katar’a uyguladığı ambargo sürerken, Türkiye’nin desteği büyüyor. Ambargo kararı sonrasında Katar’ın günlük ihtiyaçların giderilmesini sağlayan Türkiye, bu kez karayoluyla ihracatı kolaylaştırmayı planlıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar ile karayolu üzerinden dış ticaret için farklı alternatifler düşündüklerini ancak en kolay ulaşımın İran üzerinden gerçekleşebileceğini açıkladı. Zeybekci, Katar’ın tüm ihtiyaçlarının Türkiye üzerinden sağlanmasını istediklerini vurguladı.

10 milyonluk tüketim

Zeybekci, şöyle devam etti: “Temizlik malzemeleri ve beyaz eşyadan tutun inşaat ile tekstile kadar Türkiye’deki tüm ürün sağlayıcılarının Katar’da ürün satmasını istiyoruz. Katar, 2.5 milyon nüfusu olan ama çok güçlü, dünyanın en yüksek milli  gelirine sahip ülkesi. Dolayısıyla diğer ülkelerle kıyasladığımızda 10 milyonluk bir ülke gibi tüketim kabiliyeti var. 2022 Dünya Futbol Şampiyonası sebebiyle çok büyük bir organizasyona da imza atacaklar” diye konuştu.

Ürünlerin taşınmasında kargo uçaklarının kullanılmasının sürdürülebilir olmadığının altını çizen Zeybekci, şunları kaydetti:

“Deniz yoluyla taşımacılık ağırlık kazanmaya başlayacak. Ayda en az 4 büyük tonajlı geminin Katar’a gitmesini öngörüyoruz ama diğer alternatif de karayolu, esnek ve daha küçük paketleri taşımak için. Alternatifler düşünüyoruz ama en kolayı İran üzerinden gidilmesi. Türkiye-Katar-İran üçlü temas noktasındayız. Belki İran ziyaretimde Katarlı mevkidaşım da orada olacak. Ziyaretimin nedeni Ruhani’nin seçim sonrası yemin törenine Türkiye’yi temsilen katılmak. Mevkidaşım Katarlı Ekonomi Bakanı da gelecek. Belki İran’a birlikte de uçabiliriz. Ankara’da bir toplantımız var. Cumartesi günü birlikte gidersek taşımacılık konusunu üçlü olarak ele almak ve anlaşmaya bağlamak istiyoruz.”

Süt ve tavuk uçakla gidecek

Bakan Nihat Zeybekci, Katar’a ikinci geminin 1 hafta, 10 gün içinde yola çıkacağını belirterek, “Bu daha büyük bir gemi. Ayda en az 4 büyük tonajlı geminin Katar’a gitmesini öngörüyoruz. Gemi İstanbul ve İzmir’de duracak, sonra direkt adrese teslim Katar’a gidecek” ifadelerini kullandı. Katar’a havayoluyla bazı ürünlerin taşınmaya devam edileceğine dikkati çeken Zeybekci, “Havayoluyla taze süt, taze tavuk gibi bazı ürünleri  oraya günlük ulaştırmak istiyoruz” dedi.

VATAN

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.