Bosch'tan otomobillere akıllı çözümler

Bosch'tan otomobillere akıllı çözümler

Bosch, bu yıl 5-8 Ocak 2017 tarihleri arasında Las Vegas'ta gerçekleştirilecek olan CES® 2017'de, akıllı ev, akıllı şehir, ağa bağlı mobilite, Endüstri 4.0 ve sensör teknolojisindeki yenilikçi çözümlerini tanıtacak.

Küresel teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, bu yıl 5-8 Ocak 2017 tarihleri arasında Las Vegas'ta gerçekleştirilecek olan CES® 2017'de, akıllı ev, akıllı şehir, ağa bağlı mobilite, Endüstri 4.0 ve sensör teknolojisindeki yenilikçi çözümlerini tanıtacak. Bağlanabilirliğin nesneleri, nasıl bir arkadaş, bir refakatçi veya bir asistana dönüştürdüğünü sergileyecek.

Vivatar, yeni koruyucu meleğiniz

Yeni Vivatar uygulaması, örneğin gece geç saatte evlerine giderken veya engebeli bir arazide outdoor sporu yaparken, hareket halindeki insanların koruyucu meleği oluyor. GPS ve sohbet işleviyle kullanıcılar, dışarıda tek başlarına kendilerini güvende hissetmediğinde aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim içerisinde olabiliyor. Bir acil durum halinde, Bosch acil servis işlevine basarak hızlıca yardım alabiliyorlar. 

Bosch, Mercedes-Benz iş birliği​

Özellikle şehir içlerindeki yerleşim bölgelerinde, kaldırım kenarındaki park yerleri büyük bir talep görür. Bosch, topluluk tabanlı park etme ile park yeri arayışını üstleniyor ve böylece sürücülerin üzerindeki büyük bir yükü alıyor. Bir otomobil sokaktan geçerken, ultrason sensörleri boş park yerlerini tespit ediyor ve park etmiş olan otomobillerin arasındaki boşluğu ölçüyor. Toplanan veriler daha sonra bir dijital sokak haritasına iletiliyor. Yüksek performanslı Bosch algoritmaları, verilerin güvenilirliğini değerlendiriyor ve park yeri durumuna ilişkin tahminlerde bulunuyor. Gerçek zamanlı harita çevredeki otomobillerin kullanımına sunuluyor ve böylece sürücüler doğrudan boş park yerine yönlendiriliyor. Bosch, Mercedes-Benz iş birliğiyle Almanya’nın Stuttgart şehrinde topluluk tabanlı park etme konseptini şu anda test ediyor. ABD'de 2017 yılında pilot projeler planlanıyor. 

Otomobil, 3. yaşam alanına dönüşüyor

Gelecekte otomobil sürmek nasıl gözükecek? Bosch bu alandaki vizyonunu, yeni bir konsept otomobil ile CES 2017'de sergiliyor. Bağlanabilirlik, ev ve işin yanı sıra otomobili üçüncü yaşam alanına dönüştürüyor. Otomobil ve sürücü arasındaki kişiselleştirilmiş iletişimin yardımıyla giderek daha yüksek performansa sahip olan kapsamlı servisleri kullanmak, gelecekte daha güvenli olacak. Ayrıca otonom sürüş de kısa bir süre içerisinde sürücülere diğer işleri yapmak için daha fazla zaman tanıyacak. Örneğin, sürücüler ve yolcular otomobil içerisinde geçen süreyi e-posta yazmak ya da müzik veya videolarla eğlenceli vakit geçirmek için kullanabilecek. Bosch, yeni konsept otomobilde aşağıda belirtilenler dahil olmak üzere pek çok inovasyon sunuyor:

Yüz tanıma ve akıllı kişiselleştirme

Sürücü Monitör Kamerası, sürücünün otomobile girdiği andan itibaren hızlı yüz tanımayı ve kişiselleştirmeyi mümkün kılıyor. Örneğin; otomobil, sürücünün kişisel tercihlerine göre direksiyonu, aynaları, iç sıcaklığı ve radyo istasyonunu ayarlıyor. Sürücünün uyuklaması veya dikkatinin çok fazla dağılması riski varsa,otomobil bir uyarı veriyor ve kritik durumların meydana gelmesini önlüyor. 

neoSense ile dokunsal geribildirim: Dokunsal geribildirime sahip dokunmatik ekran üzerinde yer alan butonlar gerçek buton hissi veriyor. Böylece sürücüler gözlerini yoldan ayırmadan sürüşe devam ediyorlar. 2016 yılında CES İnovasyon Ödülü ile onurlandırılan bu inovasyonun seri üretime geçişi için önemli adımlar atıldı. 

OLED sayesinde son derece net bir ekran

bosch1-001.jpgKonsept otomobille birlikte OLED (organik ışık yayıcı diyot) ekranlar, ilk kez otomobilin kokpitine entegre edildi. Bunun sayesinde son derece net bir ekran elde edildi. 

Dijital dış aynalar artık otomobillerde

 Ayna kamera sistemi, her iki dış aynanın yerini alan bir kamera tabanlı çözümdür. Görüntü sensörleri aracın iç kısmına entegre ediliyor ve görüntüler, otomobilin sağ ve sol tarafından yer alan A sütunlarının yakınında yer alan ekranlarda gösteriliyor. Ayrıca dijital teknoloji, duruma özel bir ekran sunuyor. Örneğin otomobil otoyoldayken, görüntü ağırlıklı olarak otomobilin arka kısmına yoğunlaşıyor. Şehir içerisinde sürüş esnasında ise daha geniş bir görüntü ile emniyeti artırmaya yardımcı oluyor. İyi kontrast seviyesi, gece sürüşünde de görüntüyü iyileştiriyor.

Otomobil ve sürücü arasındaki iletişim

 Gelecekte insan makine arayüzü (HMI), başta otonom sürüş için olmak üzere otomobilde giderek daha önemli bir role sahip olacak. Örneğin, sürücüyü spesifik bir güzergahta otonom sürüşün mümkün olup olmadığı konusunda bilgilendiriyor. Sürüş sorumluluğunu otomobile verebilmek için sürücünün, direksiyon üzerinde bulunan iki butona birkaç saniye boyunca basması gerekiyor. Otonom sürüş sırasında HMI, sürücüye otomobilin çevre sensörlerinin tespit ettiği şeyleri ve sürücünün tekrar sürmeye başlamasına ne kadar süre kaldığını gösteriyor.

Otomobil ve ev arasındaki iletişim

Otonom sürüşle birlikte sürücüler, aracı kendileri sürerken aracın orta ekranı aracılığıyla çok daha fazla sayıda eğlendirici bilgilendirme işlevine sahip olacak. İnternet bağlantısı sayesinde sürücüler artık yakındaki randevularını gözden geçirebilecek veya alışveriş seyahatleri planlayabilecek. Bosch akıllı ev uygulaması da sürücülerin evdeki güneşlikleri çalıştırmasını, evin etrafında neler olduğunu görmesini veya buzdolabında yeterince yemek olup olmadığını kontrol etmesini mümkün kılıyor. 

LOJİPORT

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.