Bombardier, Türkiye’ye yatırım yapmakta ısrarlı

Bombardier, Türkiye’ye yatırım yapmakta ısrarlı

Bombardier, Türkiye'ye yatırım yapmakta kararlı. Bölge Başkanı Dieter John, "Siyasi durum ne olursa olsun Türkiye'de yatırımı sürdüreceğiz. TCDD'nin ihalesini alırsak 100 milyon euro yatırım planlıyoruz" dedi.

Kanadalı raylı sistemler ve uçak üreticisi Bombardier şirketinin, Türkiye’deki raylı sistem yatırımlarına yönelik ısrarı sürüyor. TCDD’nin 2016 yılı ilk çeyreğinde çıkmayı planladığı 80 adetlik hızlı tren seti ihalesine hazırlanan Bombardier’in, Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölge Başkanı Dieter John, Türkiye’ye demiryolu alanında stratejik açıdan yaklaştıklarını belirten John, ihaleyi kazanmaları halinde yerli ortakla birlikte 100 milyon Euro yatırım yapmayı öngördüklerini söyledi. 

Bir yılı aşkın süredir TCDD’nin 80 adet hızlı tren seti ihalesine hazırlanan Bombardier, bu kapsamda yüzde 50 yerlilik oranı şartını yerine getirebilmek için Mart ayında bir Türk şirketiyle anlaşma imzalamıştı. Aysel Yücel imzasıyla 16 Mart tarihli DÜNYA’da yayınlanan haberde ise Bombardier’in hızlı tren satış başkanı Furio Rossi, Türkiye’yi demiryolu konusunda üretim üssü haline getirmek istediklerini bildirmişti. 

İhale tarihi yaklaştıkça Türkiye’deki temaslarını artıran Bombardier’in üst yönetimi önceki gün de Ankara’da görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Dieter John, 1986 yılından bu yana Türkiye’de hizmet verdiklerini ve kentsel ulaşıma ciddi katkı sağladıklarını söyledi. 

dieter-john.jpgAnkara, İstanbul, İzmir gibi illerde raylı sistem, metro, tramvay yanı sıra sinyalizasyon desteği de verdiklerini kaydeden John, geleceğe dönük varlıklarını genişletmek, fırsat alanlarını artırmak istediklerini bildirdi. Şu ana kadar metro ve lokomotif yatırımları bulunduğunu, buna tren yatırımlarını da eklemek istediklerini aktaran John, hızlı tren seti ihalesiyle ilgili olarak da “Ev ödevimiz var, buna hazırlanıyoruz” nitelemesini yaptı. İhale şartnamesi uyarınca yerel partner bulmak zorunda olduklarını ve gizlilik anlaşması imzaladıkları için ortağın ismini şimdilik açıklamayacaklarını kaydeden Dieter John, bu kapsamda 100 milyon Euro yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Türkiye’de sadece tedarikçi olmadıklarını, daha geniş alanlara yayılarak uygun ürünün üretilmesi konusunda da çalışma yaptıklarını anlatan John, “Sürekli Türkiye ile temas halindeyiz. Özellikle toplu taşımada sürekli iyileşme olduğunu görüyoruz. Biz de daha invoatif ürünlerle bu gelişmeye katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

“Seçim yatırım planlarımızı etkilemez”

Türkiye’ye yönelik temel bakış açılarını “uzun vadeli stratejik ortaklık” olarak tanımlayan Dieter John, “Bombardier ve Türkiye adına Kazan- Kazan durumunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi. Türkiye’de seçim ortamının kendilerini etkilemediğini belirten John, siyasi durum ne olursa olsun çalışmaya devam edeceklerini aktardı. Türkiye’nin coğrafi avantajlarının farkında olduklarına vurgu yapan Dieter John, Ortadoğu ve Avrupa arasında köprü görevi görebileceğini, demiryolu trafiğinde önemli bir koridor olabileceğini, bu yüzden Türkiye’ye özel önem verdiklerini bildirdi. 

Hüseyin GÖKÇE - DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.