“Babayiğit çıkmazsa, biz varız”

“Babayiğit çıkmazsa, biz varız”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda, ''Babayiğit bu sene çıkar inşallah. Çıkar ama ağır kalıyorlar. Özel sektör yaptı yaptı,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda, ''Babayiğit bu sene çıkar inşallah. Çıkar ama ağır kalıyorlar. Özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız'' dedi.

Çağlayan, Conrad Otel'de 2012 İhracat Destekleri Analizi-2013 Yılı Hedeflerini açıkladığı basın toplantısı sonrasında soruları yanıtladı. Çağlayan, Orta Vadeli Program'da 2013 yılı ithalat beklentisinin 253 milyar dolar, öngörünün ise 239,5 milyar dolar olduğunu belirtti. Çağlayan, kendi tahmininin ise 237-238 milyar dolar civarında olduğu ifade etti.

Cari açıkta 2012 yılı öngörülerinin 58,7 milyar dolar olduğunu ama 10 aylık cari açığın 41 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, 2012 yılının tamamında cari açığın 50 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

       ''Artık yurt dışına giden yatırımlara üzülmüyoruz''

Artık yurt dışına giden yatırımlara üzülmediklerini belirten Çağlayan, şu anda firmaları yurt dışına gitmeleri için teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin ömür boyu ithal etmek zorunda olduğu ürünler olduğunu anımsatan Çağlayan, elektrikli otomobilin aküsünün bir otomobil fiyatına denk geldiğini kaydetti.

Akünün ham maddesinin lityum olduğunu bildiren Çağlayan, Türkiye'de kanıtlanmış bir lityum rezervi olmadığına dikkati çekti.

Lityumun Zimbabve'de, Afganistan'da olduğunu aktaran Çağlayan, Çin'in dünyanın bütün maden kaynaklarını bir devlet stratejisi halinde teker teker kapattığının altını çizdi.

Ana muhalefet partisi liderinin ''Sayın Bakan sadece gelen sermayeyi söylüyor, gidenleri söylemiyor'' sözüne değinen Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''İftihar ediyorum. 8 yılda 120 milyar doları geçmiş durumda. Çünkü sadece geçtiğimiz 80 yılda 14,5 milyar dolar gelmişti. 'Gideni neden söylemiyor' dediğinde, gideni elbette söylüyorum. Gidenin gitmesi için Ekonomi Bakanlığı yeni bir yol oluşturuyor. Yurt dışı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'müzü kurduk, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü içinde. Biz de artık bu konuda strateji izliyoruz. Ben şimdi yurt dışında Özel Türk Ekonomi Bölgeleri kurdurmak için çalışıyorum. Kazakistan bu konuda önemli bir rakip. Bunu Çin'de de yapacağız.

Bizim, ürünleri uzak ülkelere zamanında teslim edememekten ihracat kaybımız var. Asya-Pasifik'e, Amerika'ya. Benim Amerika'ya gönderdiğim bir ürün 2 ay sonra gidiyorsa, o ürünü neden alsınlar-''

     ''Yerli otomobil için babayiğit inşallah bu sene çıkar''

Yerli otomobil hakkında da açıklamalarda bulunan Çağlayan, özel sektörü göreve davet etti. ''Babayiğit bu sene çıkar inşallah'' diyen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:

''Çıkar ama ağır kalıyorlar. Burada göbek bağı var. Lisans veren firmalara göbek bağlamış durumdalar. Doğal olarak bu da firmaların yerli otomobil yatırımlarını engelliyor. Acaba olur mu diye bir korku var. Ama korkunun ecele faydası yok. Biz, hiçbir kuruma 'Gel paranı batır' demiyoruz. Ama özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız. Türkiye otomobilini yapacak arkadaş. Dileriz özel sektör yapsın ama onun olmadığı yerde devlet olarak devreye gireriz. Yerli otomobil için görüştüğüm firmalar var. Onlar planlarını getirecek, taleplerini anlatacak. Biz de neler yapıp edeceğimizi göreceğiz. Bunu eninde sonunda yapacağız. Yaptığımızda bunun tutacağını göreceğiz. Türkiye, 2002'nin Türkiye'si değil. ABD Kongre Raporu, Avrupa Birliği'nin kendi yatırımcılarına telkinleri var, bunlara bakın. Orada bunalımdan kurtulmak Türkiye-den şirketlerle ortak olmaya dayandırılıyor. Yerli otomobil için babayiğit inşallah bu sene çıkar. Bu sene çıkmasın seneye çıkar. Ama biz kamu olarak ilk etapta projede yer alabiliriz. Biz özel sektöre rakip olan değil önünü açan bir iktidarız.

www.lojiport.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.