“Avrupa yükleri, EKOL ile Polonya üzerinden çok daha cazip”

“Avrupa yükleri, EKOL ile Polonya üzerinden çok daha cazip”

Ekol Polonya Müdürü Arkadiusz Jastrzebski, “Türk ihracatçısı, lojistik maliyetlerini düşürmek istiyorsa Avrupa’ya Polonya üzerinden ulaşmalıdır. Polonya'daki lojistik hizmetlerinin Almanya’ya göre fark yaratacak kadar cazip olduğunu söyleyebilirim” dedi.

EKOL, yine ezber bozan işlere imza atıyor. Yurt dışındaki varlığını güçlendiren Ekol, 2015 yılında kurulan Ekol Polonya ile Türkiye ve Batı Avrupa arasında bir köprü kuruyor. Her yıl üzerine katarak büyümeye devam eden Ekol Polonya, ülkedeki depolama kapasitesini 50 bin metrekareye çıkardı. Ekol Polonya özellikle Avrupa’ya açılmak isteyen e-ticaret müşterilerine önemli maliyet avantajı sağlıyor.

Ekol Polonya’nın başarılı Ülke Müdürü Arkadiusz Jastrzebski ile EKOL Polonya’yı konuştuk.

  • Ekol’ün dünyanın çeşitli noktalarında 1 milyon metrekarenin üzerinde bir dağıtım merkezine sahip olma gücünün, Polonya’daki müşteri tercihlerine bir yansıması oldu mu?

arkadiusz-jastrzebski-ekol-logistic-001.pngEvet, Ekol Grup olarak Türkiye ve Avrupa'da 1 milyon m2’nin üzerinde depolama alanımız var. Polonya'da ise 50.000 m2’nin üzerinde depolama alanımız bulunuyor ve bu her geçen yıl büyüyor. Hizmetimizin gücü, kapsamlılık ve farklı kontrat lojistiği hizmetlerini tek bir depo konumunda birleştirme yeteneğimizden geliyor. E-ticaret yapan müşterilerimiz için fulfillment çalışma hizmetleri, farklı müşterilerimiz için tedarik zinciri, toptan satış ve büyük pazaryeri platformları ile doğrudan imkanı sunuyoruz. Ayrıca bütün müşterilerimiz için çok kapsamlı katma değerli hizmetleri verme kabiliyetimiz de bulunuyor. Ayrıca bir x-dock depomuz, gümrük depomuz, üretim hatları tedariği ve B2B ve B2C iş alanındaki müşterilerimize hizmet verdigimiz iki tane büyük kapalı alan lojistik merkezlerimiz de bulunuyor. Böylece Polonya'nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde ve tabii ki Türkiye'de de kapsamlı lojistik hizmetleri sunabiliyoruz.

  • Ekol Polonya’nın Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (AEO) sertifikasına sahip olması, müşterilerine ne gibi avantajlar sağlıyor?

Ekol'ün AEO sertifikasına sahip olması, en yüksek hizmet standartlarına uygun olarak faaliyet gösterdiğinin, finansal açıdan güvenilir olduğunun ve özellikle günümüzde çok önemli olan verilerin saklanması ve korunması politikası alanındaki kısıtlayıcı gerekliliklere uyduğu anlamına geliyor.

Ekol Polonya'nın sahip olduğu Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO) sertifikası ile müşterilerimizin gönderilerini kendi tesislerimizde gümrük sırası beklemeden işleme alıyor, yük ve belge kontrollerinin daha hızlı yapılmasını sağlıyoruz. Bürokrasi işlemlerinin azaltılması ile gümrük süreçlerinde harcanan uzun süreleri ortadan kaldırıyoruz.

ekol-polonya-1.jpg

  • Yalova ya da Alsancak’tan çıkıp Ro-Ro, TIR ve trenden oluşan intermodal taşımacılık hizmet güzergahını çizer misiniz? Burada Ekol Polonya’nın fonksiyonu nedir? Hangi komşu ülkelere buradan ulaşmak, müşterisine neler kazandırır?

Polonya ile Türkiye arasındaki intermodal bağlantısından bahsedecek olursak, karayolu taşımacılığı ile Doğu Avrupa'dan gelen mallar Bratislava veya Bilk'e taşınıyor. Buradan da trenle Halkalı ve Köseköy'e gönderilerek sonrasında karayolu taşımacılığı ile nihai varış noktasına teslim ediliyor. Bu akışın tersini de Türkiye- Polonya arasında yürütüyoruz.

Lojistik faaliyetlerini Polonya üzerinden yürütmenin gerçek avantajı iletişim yolları üzerindeki merkezi konumundan geliyor. Polonya; Almanya, Fransa, İskandinavya, Baltık ülkeleri, Ukrayna, Orta Avrupa ile Çekya, Slovakya ve Avusturya gibi büyük pazarlara yakınlığı ile öne çıkıyor. Mesela Polonya'daki lojistik hizmetlerinin maliyetleri Almanya’ya göre fark yaratacak kadar cazip durumda. Aynı zamanda Avrupa'daki müşterilere yapılan teslimatların transit süreleri de giderek kısalıyor.

Ekol Polonya, ekspres taşımacılıkta ne gibi hizmetler sunmaktadır? Bu hizmeti en çok hangi sektör grubuna tavsiye edersiniz?

Ekol Polonya olarak karayolu, denizyolu, hava ve demiryolu, gümrük ve kontrat lojistiği olmak üzere hizmetler sunuyoruz. Polonya'da 50.000 m2’nin üzerinde depolama alanımız bulunuyor.

Ekol Polonya’da da Ekol Türkiye'nin sağladığı “Speedy Taşımacılık” olarak adlandırdığımız ekspres taşımacılığa benzer bir hizmet sunuyoruz. Ekspres taşımacılık için daha küçük ve hızlı minibüsler kullanıyoruz. Türkiye ile Polonya arasında ortalama transit süresi gümrükleme hariç 48-72 saat arasında değişiyor. Bu hizmetimizde kaliteyi sağlayan anahtar nokta 7/24 izlenebilir olması. Sürücüyle her zaman iletişim halinde kalıyoruz, aracın konumunu ve ETA'sını biliyoruz. Ayrıca nakliye sırasında beklenmeyen olaylara karşı acil durum planlarımız da mevcut bulunuyor.

  • Ekol Polonya’nın özellikle otomotiv, endüstri ve tekstil konusunda yaratıcı çözümlerle terzi usulü çalışabildiğini biliyoruz. Bu sektör gruplarına sunduğunuz butik çözümlerden söz eder misiniz?

Polonya veya Avrupa pazarına yeni girmeye çalışan, daha küçük bir operasyonla başlayıp daha sonra dinamik bir gelişme planlayan müşteriler ile işbirliği konusunda uzmanız. Lojistik hizmetlerinin ölçeklenebilirliği konusunda geniş deneyime sahibiz. Operasyonların büyüklüğünü, ekipman ve insan kaynağı kullanımı da dahil olmak üzere kısa sürede 20 katına kadar çıkarabilme kabiliyetine sahibiz. Kendi AR-GE departmanımız bulunuyor, uygulama sırasında sadece esneklik sağlamakla kalmayıp aynı zamanda süreci çok daha hızlı hale getiren WMS ve TMS gibi kendi IT programlarımızı kullandığımız için müşterilerimize özel çözümler sunabiliyoruz. Bu bize tasarım, optimizasyon ve süreç mantığı gibi her türlü değişiklik de esneklik ve maliyet avantajı kazandırıyor. Aslında her müşterimize kendisine ait, özel çözümler sunuyoruz. Bizim için her müşterimiz stratejik birer iş ortağımızdır.

Ekol Polonya olarak her müşterimiz ile uzun vadeli ilişki kurmayı, ortak bir katma değer yaratıp birlikte büyümeyi hedefliyoruz.

Üstelik farklı sektörlerden bilgi birikimine sahip, deneyimli insanlardan oluşan bir ekibimiz var. Modern çözümleri de süreçlerimizde uyguluyoruz. E-ticarette daha verimli olmak için süreçlerimizi daha hızlı hale getiren özel paketleme makinemiz var.

ekol-polonya-2.jpg

  • Polonya pazarına 2015 yılında girdiniz. Hemen akabinde spor ve outdoor ürünleri markası Regatta’yı portföyünüze eklediniz, ardından aynı firmayla 6 yıllık bir kontrat daha yaptınız. Bu anlaşma, dağıtım merkezinizi 40 bin metrekareye genişletme sonucunu getirdi. Yeni kontratlar var mı? Olursa, yeni kapasite artışı ya da depolar gelebilir mi?

Regatta bizim en büyük müşterimiz ama elbette tek müşterimiz değil. Regatta ile şu anda olduğumuzdan çok daha küçük bir ölçekte başladık ancak birlikte büyüdük. Geldiğimiz noktada, biz onlara operasyonlarını çok daha geniş kapsamlı olarak yürütübilecekleri ve bütün Avrupa’yı kapsayabilecekleri bir hizmet sunuyoruz.

Buna ek olarak çok tanınmış birçok önemli Türk şirketiyle işbirliği yapıyoruz. Onlar için biz Türkiye ile Batı Avrupa pazarları arasında bir köprüyüz. Bu projelerin birçoğu Avrupa'da satış test aşamasında olsada her birine kısa sürede dinamik bir şekilde büyüyecekmiş gibi yaklaşıyoruz. Bu bizim uzmanlık alanımız. Dar zaman dilimlerinde iş ölçeklenebilirliği konusunda esneklik ve deneyimimiz oldukça büyük.

  • Son olarak Batı Avrupa ve Polonya arasında bir demiryolu taşımacılığı hattı projeniz olduğunu biliyoruz. Bu proje hangi aşamada? Yeni hat neler getirecek?

İlk aşamada Swarzędz (Poznan yakınında) ile Fransa'daki Sete arasında hizmet veren bir tren hattını kullanacağız. Hacimlerin artması durumunda demiryolu bağlantısını geliştirmenin ilk adımı olarak kendi tren hattımızı devreye alabiliriz. Polonya - Batı Avrupa koridorunu demiryolu taşımacılığını da kapsayacak şekilde geliştiriyoruz ve hedefimiz düzenli demiryolu seferleri sunmak.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.