ASYAPORT, MSC Tokyo ile ‘varan 1’ dedi

ASYAPORT, MSC Tokyo ile ‘varan 1’ dedi

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport’a ilk gemi 8 Temmuz akşamı (dün) yanaştı.

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport’a ilk gemi 8 Temmuz akşamı (dün) yanaştı. Limanda ilk ithalat yükünü bırakıp, ilk ihracat yükünü alan 275 metre uzunluğundaki MSC Tokyo konteyner gemisi Aliağa, Sines ve Le Havre limanlarına devam edecek.

asyaport-(31).jpgResmi açılışı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılması kararlaştırılan limanda ilk geminin yanaşması nedeniyle mini bir tören düzenlendi. Törende konuşan önceki dönem maliye bakanlarından Kemal Unakıtan, “Bizden önce 1 milyar dolar seviyelerinde seyreden yabancı sermaye girişi, bizle birlikte 10’a, 20’ye katlandı. Biz devlet politikalarıyla yabancı sermaye getirmeye çalışıyorduk. Oysa Ahmet Soyuer, bu görevi bireysel olarak yaptı, kutluyorum. Ahmet Bey’in çektiği çilelere şahidim. Böylesine dev bir yatırımı bölgeye ve ülkeye kazandırdığı için bir madalyayı hak ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

asyaport-(26).jpgDenizcilikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da limanın, içinde kendisinin de temsil edildiği bürokratik yapı nedeniyle yaşadığı gecikmelere gönderme  yaparak, “Bu liman, bürokratik engellerin sabırla aşılmasına en iyi örneklerden biridir” diye başladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Limanlarımızın her birine demiryolu götürmek için planlarımızı yaptık. Demiryolu entegrasyonunu limanlarla tamamlayacağız. Asyaport, Marmara için olduğu kadar Türkiye için de önemli. MSC, dünyanın en büyük ikinci konteyner operatörü ama limanın her yanı Türk bayraklarıyla donatılmış. Biz burada milli bir liman görüyor ve gururlanıyoruz. Limanın Tekirdağ-Muratlı demiryoluyla buluşmasının en kısa sürede gerçekleşeceğine inanıyorum. Bir kılçık hatla, bu güzergaha dolayısıyla Avrupa’ya bağlanması sağlanacaktır. Yol çalışmalarını da destekliyoruz. Bu konuda da bize ne görev düşerse yapmaya hazırız.”

asyaport-(29).jpgTekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ise, limanla birlikte ilde önemli bir istihdam açığının kapanacağına vurgu yaparak, limanın Çerkezköy ve Çorlu’da yoğunlaşan ekonomik hareketi yaygınlaştıracağına dikkat çekti.

asyaport-(21).jpgTekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak da, Asyaport’un istihdam ve ekonomiye katkılarının yanı sıra, Tekirdağ’ın ismini de dünyaya duyuracağını kaydederek, “Bu ağır bir taş ve herkes elini taşın altına koymalıdır. İşte Ahmet Soyuer, o taşın altına elini fazlasıyla koymuştur” dedi.

Konuşmaların ardından konuklara limana yanaşan ilk gemi MSC Tokyo ve liman gezdirildi. Daha sonra da hep beraber iftar yemeği yenildi.

YILDA 2.5 MİLYON KONTEYNER ELLEÇLENEBİLECEK

Tekirdağ-Barbaros’ta 300 bin metrekarelik alanda kurulu Asyaport tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2.5 milyon konteyner hareketine ulaşması bekleniyor. 20 metre derinliğe kadar toplam 2000 metre rıhtımıyla birlikte dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport, mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek.

YEŞİL LİMAN

Limanda 11 adet, 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) bulunuyor. Asyaport, aynı zamanda bu kapasitesiyle İstanbul’un da yükünü hafifletirken müşterilerine de daha fazla esneklik ve liman kapsama alanı verecek. Yeşil konteyner limanı olarak tasarlanan Asyaport’ta karbon salımını düşürmek için solar paneller, LNG motorlu taşıyıcılar gibi farklı teknolojiler kullanıldı. 

asyaport-(38).jpgasyaport-(39).jpgasyaport-(43).jpgasyaport-(10).jpg

asyaport-(19).jpgasyaport-(15).jpgasyaport-(17).jpg

LOJİPORT - TEKİRDAĞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.