Artık Suriyelileri de muayene ediyor!

Artık Suriyelileri de muayene ediyor!

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyi takiben ülkemizde bulunan Suriye tescilli araçların muayeneleri başladı.

Ülkelerindeki olağanüstü durum nedeniyle Türkiye’de bulunan Suriye tescilli araçların muayenelerine, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme doğrultusunda 15 Nisan tarihinden itibaren başlandı. Yeni düzenlemeye göre Suriye’de tescilleri bulunan araçların sahiplerinin, ülkemizdeki trafik tescil işlemleri için öncelikle TÜVTÜRK Muayene İstasyonları’nda muayenelerini yaptırmaları gerekiyor.

Sadece hususi olarak tescil edilmiş araçların muayenesinin yapılacağı süreçte, araçların ülkemize giriş tarihinden itibaren ilk muayenelerinden gecikme bedeli alınmayacak ve borç sorgulaması yapılmayacak. Ancak sonraki muayeneleri sırasında borç sorgulaması yapılacak ve geç gelinmesi durumunda gecikme bedeli tahsil edilecek.

Araç sahiplerinin muayeneye gelmeden önce, en az 1 yıllık trafik sigortası yaptırmaları gerekiyor. Sonrasında da Yabancı Tanıtma Belgesi ile Suriye tescil belgelerinin aslı ve yeminli tercüman tarafından düzenlenmiş Noter tasdikli Türkçe tercümesiyle birlikte, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda araçlarını muayene ettirebiliyor. Muayene işlemlerinin tamamlanmasını takiben Suriyeli araç sahipleri araçlarına geçici Türkiye plakası alabiliyorlar.  

10 GÜNDE YAKLAŞIK 550 ARACIN MUAYENESİ YAPILDI
TÜVTÜRK Yetkilileri, 15-25 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde yaklaşık 550 Suriye tescilli aracın muayenesinin yapıldığını, bu araçların gerekli belge ve prosedürleri tamamlamalarını takiben muayene sırasında Türkiye tescilli araçlar ile tamamen aynı süreçlerden geçtiğini belirtti. Suriye tescilli araçların, muayene öncesinde egzoz emisyon ölçümü de yaptırması gerektiğini belirten yetkililer, bu ölçümün de tüm TÜVTÜRK İstasyonları’nda yaptırılabileceğini ifade etti.

Suriye plakalı araçların TÜVTÜRK Araç Muayenesi için zorunlu belgeler;  
Yabancı Tanıtma Belgesi, böyle bir belge yoksa “Geçici Koruma Randevu Talep Belgesi” veya “Geçici Koruma Kimlik Belgesi”
Araç Tescil belgesi (Suriye’den alınmış orijinal belge)
Araç tescil belgesinin noter onaylı Türkçe tercümesi
Trafik sigortası (en az 1 yıl süre ile düzenlenmiş)
Eğer araçta herhangi bir tadilat gerçekleştirilmişse, tadil edilen araçlar için proje ve hesaplarına ek olarak ilgili gümrük idaresinden alınmış, tadilata izin verildiğini gösteren belge (Belgede tadilatın tarifi ve hangi tadilata izin verildiği açıkça yazmalıdır)
Araçta şasi numarası, koltuk sayısı gibi bilgilerde hata varsa, TÜVTÜRK tarafından 3 adet Ek-1 Formu (*EK-1 Formu Araç trafik tescil müraacat ve işlem formudur) talep edilecektir. 

Suriye plakalı araçların, araç muayenesi için istasyona gelmeden önce yapılması gerekenler;
Randevu alınması önemlidir. Ücretsiz araç muayene randevusu almak için [email protected] adresine
Türkçe veya İngilizce e-posta gönderebilir ya da 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezimizden Türkçe veya İngilizce destek alınabilir.
Aracın muayene için gerekli belgeleri kontrol edilmelidir.
Araç cinsine uygun, kullanılabilir durumda yangın tüpü, ilk yardım çantası (içeriği tam), 2 adet üçgen reflektör gibi “Araç Donanımları”nın tam olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Aracın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller ve iç aydınlatma sistemleri çalışır durumda olmalıdır.
Emniyet kemerlerinin, ilgili yönetmeliklerde belirtilen özelliklere haiz, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir.
Aracın ön ve varsa arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları ise eksiksiz olmalıdır.
Aracın muayenesinin olumlu sonuçlanması için geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olması gerekmektedir.
Bu hizmet tüm TÜVTÜRK İstasyonları’nda alınabilir.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.