Artık bu meslekler sertifikasız yapılamayacak

Artık bu meslekler sertifikasız yapılamayacak

İnşaat işçisi... sıvacı boyacı... duvarcı.. betoncu ve 4 meslek dalı için sertifika zorunluluğu getirildi. Uygulama 1 ay sonra başlayacak. Sertifikasız işçi çalıştıran ise ceza kesilecek. İşte sertifikasız çalışılamayacak meslekler.

Mesleki yeterliliği olmayan meslekler için son bir ay. Uygulama başladığında 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunluluğu getiriliyor. 

İnşaat işçisi belgesiz çalışamayacak

Çalışma Bakanlığının yaptığı Mesleki yeterlilik kurumunun önceki yıl çıkarttığı kanuna göre diplomasız ve belgesiz işçiler işsiz kalacak . Daha önce çalıştığı alanda mesleki yeterlilik belgesi alanlar bu alanlarda çalışabilecek. msleki ve teknik okullardan mezun olarak diplomaları ve ustalık belgesi bulunanlar bu sertifikayı alma şartına tabi olmayacak. 

İşte sertifika zorunluğu getiren işçiler 

 Alçı Sıva Uygulayıcısı, Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı,  Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı. Direnç Kaynak Ayarcısı, doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı,

Belgesiz işçi çalıştıran işveren ceza alacak.

Zorunlu olan sertifika belgesi almadan çalıştırlan işçiler için ceza geliyor. İşverenler sertifika almadan çalıştıran işçi için işçi başına 500 tl ceza kesilecek.

Uygulama ne zaman başlayacak

Mesleki yeterlilik sertifikası zorunluluğu 25 Mayıs tarihinde başlayacak.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.