‘Armatörlerin zulaları kuvvetliymiş!’

‘Armatörlerin zulaları kuvvetliymiş!’

Çok zor dönemden geçen Türk denizcilik sektöründe çok fazla batan firma olmadığını fakat hasarın büyük olduğunu dile getiren Deniz Ticaret Odası...

Çok zor dönemden geçen Türk denizcilik sektöründe çok fazla batan firma olmadığını fakat hasarın büyük olduğunu dile getiren Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, “Başbakan haklı çıktı, zulalar umduğumuzdan daha kuvvetliymiş” dedi.

BDDK eski başkanı Tevfik Bilgin’in konuk olarak katıldığı DTO Ekim ayı olağan meclis toplantısının gündeminde piyasalar vardı.  Dökme kuru yük gemi sahiplerine seslenen Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “2013’ü unutun 2014’e nasıl çıkarız diye planlar yapın” dedi.

‘ALEX GİBİ AKILLI OYNAYIN’

Konuşmasına gündemdeki Brezilyalı Yıldız Alex De Souza ile başlayan Kalkavan, bir Galatasaray taraftarı olarak Fenerbahçe yönetimi tarafından sözleşmesi feshedilen Brezilyalı Yıldız Alex De Souza’nın gönderilmesine ilişkin üzüntü duyduğunu belirterek “Alex için çok üzüldüm. Rakip olarak korktuğumuz ama aynı zamanda çok beğendiğimiz bir futbolcuydu. Böyle gönderilmemesi gerekliydi. Alex’i diğer futbolculardan ayıran en büyük özellik hızlı düşünmesi. Bu tür futbolcular hızlı düşünür hemen karar verir” yorumunu yaptı. Denizci işadamlarının da bugün Alex gibi akıllı oynamasını gerektiğini söyleyen Kalkavan, “Bizler de dört yıldır krizdeyiz. Alex gibi hızlı düşünerek hemen karar vermeliyiz” dedi.

DÖKMECİLER DAHA KÖTÜYE GİDECEK

Denizcilik piyasalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Metin Kalkavan, Türk deniz ticaret filosunun büyük kısmını oluşturan dökme kuru yük (bulker) armatörlerini gelecek yıl için uyardı. Denizcilik sektörünün kendi krize girmeden bir dünya krizine girdiğini ifade eden Kalkavan, “Ben kriz hayırlı oldu diyenlerdenim. Ekonomik kriz olmasaydı denizcilik sektörünün kendi yaşayacağı çok daha büyük bir kriz olacaktı. Denizcilik sektöründe en çok gemi inşa, konteyner ve kimyasal tankerler zarar gördü. Bulkerler son 8-10 ay haricinde çok iyi bir performans sergiledi. Ancak bulkerler için kriz yeni başladı. Türk deniz ticaret filosu için ağırlık dökmecilerde. Gelecek sene anormal bir şey olmazsa bulkerlerin geri dönmesi çok zor olur. Bugünden iyi gidip gitmeyecekleri soru işareti ama kötüye gider mi bence gider. Çünkü gelen gemi, hurdaya giden geminin 3 misli. Bu sene ve gelecek sene çok zor bir piyasa geliyor” ifadelerini kullandı.

Kalkavan, çok fazla batan firmaların olmadığını belirterek “Ama hasar büyük. Başbakan haklı çıktı zulalar umduğumuzdan daha kuvvetliymiş. Beklediğimizden çok daha dirençli çıktık” dedi.

PİYASALAR DAHA KÖTÜ OLSUN DİYE DUA EDİYORUM

Ekonomik krizin daha derinleşmesi için dua edenlerden olduğunu dile getiren Kalkavan, “İnşallah daha kötüye gider. Dibi görelim. Sipariş gelmesin, bankalar kredi vermesin, hurdaya gidiş hızlansın. Sonrasında iyi piyasalar mutlaka gelecek. 1997 yapımı konteyner gemisi hurdaya gidiyor. Hurdaya gidiş yaşı 25-30’dan 15′lere düştü. Bu yakın zamanda dökmecilere de gelecek. Hedef 2014’e varabilmek” dedi

Bu uyarıları neden yaptığını ise Kalkavan şöyle açıklıyor “Şu anda erken düşünme zamanı. Bugün daha iyi durumdayken bankalarla yeniden yapılandırma için şimdiden görüşün. 30 milyon dolarlık bir konteyner gemisi son dört senenin ortalamasına göre günlük 5 bin dolara çalıştı. Kazancı maksimum 1500 dolar yani yıllık 500 bin dolar. Faizinin yarısını karşılamıyor. Bulkerler böyle bir kriz yaşamamıştı. Ama yaşamaması kaçınılmazdı ve yaşıyor. Çünkü 2009 ve 2010’da fırsatçı siparişler devam etti. Çok büyük bir filo piyasaya girecek. Bu kriz bu sene de bitmiyor gelecek sene de çok kolay görülmüyor. 2013’ü yok sayıp planlarınızı ona göre yapın. Hedef 2014’te oluşacak iyi piyasalara varmak.”

‘PARASI OLAN İÇİN GÜZEL ZAMAN’

Bu zamanlarda parası olanların denizcilikten çok güzel paralar kazanabileceğinin altını çizen Kalkavan “Fakat yüzde 50’nin üstünde krediyle gemiye girenler bile riskli. Çünkü bulker fiyatlarında hala dibe gelmedik. Daha da aşağı gelecek. Çünkü dünya gemi inşa sanayisinin yüzde 85’ini oluşturan Kore, Çin ve Japonya tersanelere ciddi teşvik veriyor. Bugün dünyada gemi inşa kapasitesi ihtiyacın iki katı. Beş yıl önce 60 milyon dolar olan bir supramax gemi 22 milyon dolara indi. Dolayısıyla Türk tersanelere yüzde 10’lık bir destekten bahsediliyordu fakat o geçen yıldı. Artık bu oran özel gemiler dışında Türk tersanelerin rekabet sahasına girmek için yeterli değil.

PERŞEMBE ROTASI

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.