Arkas gitti, Kayseri'de lojistik zora girdi

Arkas gitti, Kayseri'de lojistik zora girdi

Boğazköprü Lojistik Köyü’nde açılışın 2017 yılına ertelenmesi, Arkas Nakliyat’ın OSB’deki konteyner parkını Mersin’e taşıması Kayseri sanayiinde nakliye sorunlarını artırdı. Kimi sanayicilerin Mersin’den konteyner kiralamak zorunda kaldığı belirtildi.

Kayserili sanayicilerin umut bağladığı Boğazköprü Lojistik Köyü’nün açılışı bir başka bahara kaldı. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında kurulmasına başlanan lojistik köyde, arazi kamulaştırma işlemlerinin uzaması yüzünden yapım çalışmalarının aksadığı, bu nedenle açılışın gelecek yıla sarkabileceği bildirildi. 

Lojistik köyün gecikmesi, Arkas Nakliyat’ın ise OSB’deki konteyner parkını sökerek Mersin’e taşıması Kayserili sanayicileri zor durumda bıraktı. Lojistik köy; Kayseri, İncesu ve Mimarsinan OSB’leri ile Kayseri Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmelerin ürünlerine iç ve dış pazarlara ulaşım kolaylığı getirilmesi amacıyla, Kayseri - Mersin ve Kayseri - Ankara demiryolu hatlarının Oymaağaç’ köyü yakınlarındaki birleşme noktasında kuruldu. Yaklaşık 1 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa edilen ve bünyesinde konteyner parkı da bulunan lojistik köyde, yükleme rampaları ile hizmet birimlerinin bir bölümü tamamlanarak hizmete açıldı. Daha önce 2015 yılında açılacağı duyurulan, ancak arazi kamulaştırma işlemlerinin uzaması nedeniyle inşaat çalışmaları aksayan lojistik köyün, noksanlıkların giderilmesi durumunda ancak 2017 yılı içinde açılabileceği bildirildi. 

İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, lojistik köydeki gecikmenin,kentte üretim yapan firmaları sıkıntıya soktuğunu söyledi. Özkaya,” Devlet Demiryolları İdaresi lojistik köy inşaatını başlattığında, ürün sevkiyatı yapan her sanayici gibi biz de sevinmiştik. Ne var ki, 2 ila 3 yılda biteceği söylenen inşaatın, bunca sene gecikmesi, sanayiciyi hayal kırıklığına uğrattı. Arkas, lojistik köyün yapımına başlandığı sırada Kayseri konteyner parkını açtı. İyi de olmuştu. Mal naklinde zorlanan sanayici, nispeten de olsa rahatlamış sayılırdı. Ancak firma, konteynerleri buradan alıp Mersin’e götürdü. Yani iş yine zorlaştı. Nakliyede sıkıntı çeken sanayici, şimdi Mersin’den konteyner kiralayarak işini yapmaya çalışıyor” dedi. 

‘Nakliye sorunları işletmeleri birebir etkiledi’

Kayseri OSB Müdürü Ali Yaprak da, nakliyede yaşanan sorundan kendi bölgelerinde üretim yapan işletmelerin bire bir etkilendiğini belirterek ”Arkas Denizcilik-Nakliyat, yaklaşık 7 yıl bölgemizde hizmet verdi. Firma gerek konteyner hizmetleri, gerekse nakliye işlerinde kullandığı araç ve gereçleriyle mülkiyeti kendine ait 7 bin 200 metrekare alan üzerinde işlevini yerine getiriyordu. Parkın, OSB ana giriş kapısında olması, buradaki işletmeler için önemli bir avantajdı. Parkın kaldırılmasıyla boşluk oluştu” diye konuştu. 

Kayseri Serbest Bölgesi Müdürü Mehmet Özkantar, üretileni pazarlamak için kolay ulaşımı sağlamanın önemli olduğunu vurgulayarak “Kayseri Mersin Limanı’na kolay ulaşılabilen bir konumda. Bu, diğer bazı ihracat noktaları için de geçerli. Soruna bu açıdan bakıldığında Boğazköprü Lojistik Köyü’nün önemi kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor”dedi.

Mal ve yük taşıma kapasitesi 1.7 milyar tona çıkacak

Verilen bilgiye göre, altyapı yatırımları tamamlanan Boğazköprü Lojistik Köyü’nün devreye girmesiyle bölgede üretilen sanayi mallarının ihraç limanlarına kolaylıkla ulaşması sağlanacak ve Kayseri’nin il dışına mal ve yük taşıma kapasitesi, 1.7 milyar tona çıkacak. Arazi kamulaştırma işlemlerinin uzaması nedeniyle inşaat çalışmaları aşamalı olarak yürütülen lojistik köyde, yükleme rampaları ile hizmet birimlerinin büyük bölümü bitti. Köyün,yapımı tamamlanan bölümlerinde yükleme ve nakliye hizmetleri bir süreden beri özel sektör tarafından yürütülüyor. Boğazköprü Lojistik Köyü’ne tam kapasite ile işlerlik kazdırmak için çalışmalar yapıldığı, açılıştan sonra özel sektörce işletilmesinin daha yararlı olacağı öngörülerek, iş çevreleri ve nakliyeci firmalarla temasa geçildiği öğrenildi.

Mahmut SABAH – DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.