Arkas filosu milyar dolara dayandı

Arkas filosu milyar dolara dayandı

Çin’in Zhoushan adasındaki Ouhua tersanesine sipariş verdiği sekiz yeni nesil eko-dizayn gemiden ilki olan M/V Funda A’yı teslim alan Arkas, yaptığı 260 milyon dolar yatırımla 2018’de filosundaki gemi sayısını 53’e çıkaracak.

Çin’in Zhoushan adasındaki Ouhua Tersanesi'ne sipariş verdiği sekiz yeni nesil eko-dizayn gemiden ilki olan M/V Funda A’yı teslim alan Arkas, yaptığı 260 milyon dolar yatırımla 2018’de filosunda 100 bin 646 TEU taşıma kapasitesine sahip 53 gemiyle, dünyanın en büyük 20 konteyner hat operatörü arasındaki yerini sağlamlaştıracak.

Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas, Çin’de yaptırdığı sekiz yeni nesil eko-dizayn gemiden ilki olan M/V Funda A’yı teslim aldı.

Çin’de Zhejiang Ouhua Tersanesi’nde gerçekleştirilen törene Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, gemilerin isim anneleri Funda Arkas ve Figen Bodur ile Türkiye'nin Shanghai Konsolosluğu Ticari Ateşesi Mustafa Yavuz, Zhoushan Belediye Başkan Yardımcısı Hu Xiaoyue, Ouhua Tersanesi Başkanı Qiao Weihai Başkan Yardımcısı Shen Zhihua, Ticari Direktör Annie Hao katıldı.

Konuşmaların ardından isim annelerin geminin bordasında şişe kırmasıyla gemiyle şans dilendir ve gemilere isimleri verildi. Törende M/V Funda A gemisi ile birlikte sıradaki gemiye M/V Lucien A ismi verildi.

GEMİLERDE YÜZDE 25'E VARAN YAKIT TASARRUFU

M/V Funda A ve M/V Lucien A gemilerinin ikisi de 2 bin 586 TEU konteyner kapasiteli ve 186 metre uzunluğunda. Yeni nesil-eko dizayn bu gemiler; dünya denizciliğinde enerji verimliliği konusundaki uluslararası kurallara uygun makine özelliklerine ve tekne dizaynına (pervanesi, bulb yapısı, dümeni ve dümen sistemleri) sahip. Ağır yakıt kullanımına müsait MAN G Type motora sahip olan gemiler eski nesil gemilere kıyasla yüzde 25’e varan yakıt tasarrufu sağlayarak zehirli gazların doğaya salınımını minimuma indiriyor.

Çin'de az sayıda bulunan özel tersanelerinden birinde yapılan M/V Funda A gemisinin önemli özelliklerinden biri de seyir ve makine otomasyonu açısından en yüksek teknolojiye sahip olması.

Bu yıl IMO’nun kabul ettiği Enerji Verimliliği Dizayn İndeksi’ne (Energy Efficiency Design Index) göre kabul edilen limitlerin çok altında salınım üreten gemi aynı zamanda Türkiye’de çevre kirliliği konusundaki regülasyonlara uyan ilk konteyner gemisi. 

Geminin ikinci özelliği ise geniş olmasından dolayı benzerlerine göre en yüksek konteyner kapasitesine sahip olması. Genişliği 35,2 metre olan gemi, tam yükte düşük draftlı olması nedeniyle liman girişlerinde kolaylık sağlıyor. İzmir Limanı'na  kayıtlı olan M/V Funda A isimli gemi, Maersk'ün uzakdoğu taşımalarını yapan MCC Transport şirketine kiralandı.

M/V FUNDA A gemisinin teslim töreninde konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Gemi siparişlerini verirken işçiliğin kalitesi başta olmak üzere gemi dizaynının uluslararası kurallara uygunluğu, Alman dizaynına sahip olması ve uygun fiyat gibi kriterleri dikkate aldık. Öncelikle burada çalışan ve kaliteli iş çıkaran tüm işçilere ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Tersanenin hem sahibi hem de genel müdürü ile birbirimizi çok iyi anladık. Bu çok önemli. Bu nedenlerle Ouhua Tersanesi'ne 2014 yılında verdiğimiz ilk dört siparişi 2015 yılında dört gemi daha sipariş ederek artırdım. Funda A ve Lucien A’nın katılımıyla filomuzdaki gemi sayısı 47 oluyor. Sipariş verilen sekiz geminin tamamının teslimatı 2018’in Mart ayına kadar tamamlanacak. Tamamını teslim aldığımızda filomuzdaki gemi sayısını 53’e çıkarken kapasite 100 bin 646 TEU olacak" dedi.

arkas_buyuk_1-001.jpg

DÜNYA SIRALAMASINDA 20. SIRADA

Ouhua Tersanesi Başkan Yardımcısı Shen Zhihua “Tüm takım arkadaşlarımız adına burada bulunan herkese, başta Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, isim anneleri Funda Arkas ve Figen Baştürk Bodur olmak üzere tüm misafirlere burada oldukları için teşekkür ediyorum. Bugün burada ilk 2 geminin isim verme töreni için bulunurken yeni bir yıla da çok güzel bir başlangıç yapıyoruz. Arkas, Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip şirketi olmanın yanında uluslararası deniz taşımacılığında da güçlü bir konuma sahip. Arkas gibi önemli bir partnerle iş birliği yapmaktan onur duyuyoruz. Ouhua ve Arkas’ı benzer anlayışların ve kalite konusunda ortak standartların bir araya getirdiğinize inanıyoruz” diye konuştu.

Zhoushan Belediye Başkan Yardımcısı Hu Xiaoyue, şehrin gemi endüstrisinde toplam kapasitesinin 98.1 milyar olduğuna dikkat çekerek, 38.4 milyar DWT’lik yeni sipariş olduğunu söyledi” dedi.

Ticari Direktör Annie Hao ise “Bay Arkas’ın 22 Ocak 2014’te anlaşmayı imzaladığı zamanı hiç unutmuyoruz. Kendisi aramızdaki güvenin bizi biraraya getirdiğini ancak anahtar kelimenin kalite olduğunu söylemişti. O günden beri tüm Ouhua takımı en kaliteli müşteriye en kaliteli gemiyi inşa etmek için çalıştı. Lucien Arkas’a bize güvendiği için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan Arkas, Clarkson Research Company’nin açıkladığı “Gemi Sahibi Armatörler” listesinde 20. sırada bulunuyor.

arkas_buyuk-001.jpg

Soldan Sağa: Lucien Arkas, Funda Arcas, Figen Baştürk Bodur ve Bernard Arcas, teslim aldıkları M/V FUNDA A isimli konteyner gemisinin önünde objektiflere poz verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.