Argo AI kurucularının yeni otonom kamyon girişimi: Stack AV

Argo AI kurucularının yeni otonom kamyon girişimi: Stack AV

Geçen ekim ayında Ford tarafından kapatılan Argo AI kurucuları Bryan Salesky, Pete Rander ve Brett Browning'in yeni girişimleri otonom kamyon girişimi Stack AV ile gündeme geldi.

Pittsburgh merkezli şirket, lojistik ve taşıma endüstrilerinde verimliliği artırmak ve daha hızlı teslimatlar sağlamak için iş süreçlerini optimize ediyor. Şirket, uzun vadeli maliyet tasarrufu ve daha güvenli taşımacılık hizmeti veriyor.

Stack AV'nin hedefi, otonom kamyonlarla işletmelerin mal taşıma süreçlerini iyileştirmek. Çünkü kamyonculuk endüstrisi, sürücü eksikliği gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya. Otonom kamyonlar, bu işgücü sorunlarını hafifletebilir ve taşıma endüstrisine daha fazla esneklik getiriyor.

Stack AV, 15 eyalette toplam 150 çalışana sahip. Şirketin SoftBank'tan 1 milyar dolar yatırım aldığı iddia ediliyor. Stack AV, yüksek emisyon seviyeleri gibi çevresel sorunları ele almayı amaçlıyor. Otonom kamyonlar, daha verimli sürüş sağlayarak ve enerji tüketimini optimize ederek çevreye daha az zarar verme potansiyeline sahip.

Stack AV kurucularından Peter Rander, "Dünya ticareti giderek daha fazla birbirine bağlandıkça özellikle kamyonculuk ve yük taşımacılığı endüstrilerinde, işletmelerin daha güvenilir ve verimli tedarik zincirlerine ihtiyaçları var. Gelişmiş AI destekli otonom sürüş sistemlerimizi kullanarak müşterilerimiz için tedarik zincirlerini iyileştirecek ve taşıma rotalarını ve enerji verimliliğini optimize edeceğiz" diyerek şirketin önemini vurguluyor.

Argo AI, 2016 yılında Pittsburgh'da kurulmuştu. 2017 yılında Ford’un yatırımı ile güçlenen Argo AI, 4. seviye otonom sürüş yazılımları üzerine çalışıyordu. Ford ve Volkswagen’den olmak üzere bugüne kadar toplam 3,6 milyar dolar yatırım almıştı.

Ama Ford'un 2022'nin üçüncü çeyreğinde kazanç raporunda kaynaklarını otonom araç teknolojisine değil, gelişmiş sürücü destek sistemleri geliştirmeye kaydırmak için stratejik bir karar verdiğini açıkladı. Şirket, aynı zamanda Argo AI'ya yaptığı yatırımda 2,7 milyar dolarlık nakit dışı vergi öncesi değer düşüklüğü kaydettiğini ve bunun üçüncü çeyrek için 827 milyon dolarlık net zarara yol açtığını söyledi.

Bu kararın arkasında Argo AI'ın yeni yatırım bulamamasının yattığı söylendi. Yani Argo AI, yeni yatırımcılardan ek finansman bulamamış, bu nedenle Ford, finansmanı durdurmaya ve bunun yerine kendi sürücü yardım teknolojisine odaklanmaya karar vermişti.

Candeğer MURADOĞLU – webrazzi.com

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.