Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı açıldı!

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı açıldı!

Türkiye ve Avrupa’nın en prestijli eseri olan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı inşaatı tamamlandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılımıyla hizmete girdi.

Avrupa ve Türkiye’nin en prestijli garının açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan ile çok sayıda bakan ve milletvekili ile vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bize asla eğilmek yakışmaz. Biz sadece Rabb'imizin huzurunda rükuda eğiliriz. Bu binayı 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi adıyla kurulan şirket işletecek, sonra devlete teslim edecek. Yaklaşık 235 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçirilen Ankara'nın YHT konumu güçlenmiş oluyor. Ankara Yüksek Hızlı Tren gar binasının milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

KANAL İSTANBUL...

Önümüzde iki önemli proje var. Biri 1915 Çanakkale Köprüsü bir de Kanal İstanbul var ki, o da apayrı bir proje. O da Karadeniz'i Marmaray'a bağlayacak. Kanal İstanbul Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinndeki en büyük projesi olacak. Bizim derdimiz var derdimiz. Biz dertliyiz. Bizim bu millete bu vatana sevdamız var. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. İşte biz de bu eserlerle anılmak istiyoruz. Ne olacak öleceksin gideceksin. Topraktan geldik. Toprağa gideceğiz. Her nefis ölümü tadacaktır. Oradan geldik oraya gidiyoruz. Mesele oraya hazırlanmak. Nasıl hazırlandığımız nasıl hazırlanacağımız önemli. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasını hiç bir güç engelleyemez.!"

Başbakan Yıldırım da şöyle konuştu:

"İşte eser işte Ankara'nın tren garı. Sayın Cumhurbaşkanım Ankara sadece Türkiye'nin değil Ankara Yüksek Hızlı Tren ağlarının da başkenti olmaya başladı. Ankara'dan Konya'ya Eskişehir'e gelecekte Uşak'a Manisa'ya İzmir'e Yozgat'a sivas'a Erzincan'a Konya Karaman Mersin Antep'e velhasıl Türkiye'nin nüfusunun yüzde 55'İni oluşturan 14 vilayetimize yüksek hızlı tren ağlarını dantel gibi örüyoruz. Bu millete hizmet etmek ibadettir. Bugün dünyanın en büyük projelerini yapan ülkelerden biri Türkiye'dir. Sayın Cumhurbaşkanım sizin bir prensibiniz var. Küresel krizi aşmanın yolu büyük projeleri hayata geçirmektir. Türkiye 50 yıldır gündemden düşmeyen büyük projeleri birer birer hayata geçiriyor.

Yola çıktığımızda Sayın Cumhurbaşkanımız bize dediki laf üzerine laf deği taş üzerine taş koyarak millete hizmet edeceğiz dedi. Hamdolsun öyle de yaptık. Ankara, İstanbul, Konya... Bu Osmanlının üç başkentini birbiriyle hızlı tren hatlarıyla birleştirmiş olduk. İlk hızlı tren garını açtığımızda 28 milyon vatandaşımzı seyahat etti. Şimdi de bu modern Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı yap işlet devlet modeliyle bu hale geldi.

Karayolunu daha az insanlar kullanmaya başladı. Ankara Konya hızlı tren hattını yüzde 66 vatandaşımız kullanmaya başladı. Hayırlı uğurlu olsun. Buradan her gün 150 bin kişi geçecek. Ankara'nın yaşam merkezi haline gelecek. Sadece bir gar değil, gece gündüz hayat olan insanların görüştüğü, ihtiyacını giderdiği bir yer olacak. Başka illerde de yükselmeye devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanım değerli Ankaralılar bu eserin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

TÜRKİYE ve AVRUPA'NIN EN PRESTİJLİ GARI

 

TCDD tarafından İlk defa Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan ve 19 yıl 7 ay sonra TCDD’ye devredilecek olan Ankara YHT Garı, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrosuna bağlantılı olacak şekilde planlandı. Günlük 50 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasite yapılan garda 3 adet peron, 6 adet demiryolu hattı bulunuyor ve 194 bin 460 metrekare kapalı alan ile bodrum ve zemin katlar dahil 8 kattan oluşuyor. Ulaşım hizmetlerine yönelik birimlerin yanı sıra bin 850’si kapalı, 60’ı açık olmak üzere toplam bin 910 araçlık otopark hizmetinin verildiği garda ticari alanlar, cafe-restoran, iş ofisleri, çok maksatlı salonlar, mescit, ilk yardım ve güvenlik birimleri ile otel gibi sosyal ve kültürel donatılar da bulunuyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.