Ambarlı’ya günde 124 bin ton yük ulaşacak

Ambarlı’ya günde 124 bin ton yük ulaşacak

Ambarlı Limanı, 8 yılda günlük 12 bin kamyon ve 124 bin ton yük trafiğine sahne olacak. Master plan taslağına göre şehrin kilitlenmemesi ve limanın sorunsuz...

Ambarlı Limanı, 8 yılda günlük 12 bin kamyon ve 124 bin ton yük trafiğine sahne olacak.

Master plan taslağına göre şehrin kilitlenmemesi ve limanın sorunsuz hizmet verebilmesi için Ispartakule’de bir terminal kurulacak ve limana demiryolu çekilecek. E-5 ve TEM genişletilecek, limanla E-5 arasında yeni duble yollar yapılacak ve akaryakıt terminalleri Marmara Ereğlisi’ne gönderilecek. İki alternatifli demiryolu hattından biri 3 kilometrelik tünel içeriyor.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın 39. büyük konteyner limanı olan Ambarlı’ya girip çıkacak yük trafiği 2018-2023 arasında günde 10 bin kamyonla 100 bin tonu geçecek. 2023’te günde 124 bin ton yük ve 12 bin kamyona ulaşacak. Hem limanın düzenli hizmet vermeye devam edebilmesi hem de İstanbul’un batısının kilitlenmemesi için bölgede büyük imar faaliyetleri planlanıyor. İstabul’un nüfus yoğunluğu yüksek Beylikdüzü ve Avcılar bölgeleri doğrudan etkilenecek. Eksikliği reel sektörde büyük şikâyet konusu olan Türkiye’de limanların demiryolu bağlantısı kurulması için proje hazırlıkları devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı, son olarak hazırlıkları devam eden Limanlar Geri Saha Karayolu ve Demiryolu Bağlantıları Master Planı Çalışması’nın taslak sonuç raporunu incelenip görüş bildirilmesi için sektörel oyunculara gönderdi.

YÜKLER DEMİRYOLUYLA MEKİK ÇEKECEK

Taslak raporda öngörülen düzenlemeler gerçekleşirse öncelikle demiryoluyla doğrudan bağlantısı olmayan Ambarlı Limanı’na hat çekilecek. Ispartakule’ye bir konteyner depolama terminali kurulacak. Ispartakule’den de Ambarlı’ya hat çekilecek. Bunun için iki alternatif öngörülüyor. TCDD’nin daha önce gündeme getirdiği ama maliyeti yüksek olduğu için başlanamayan proje doğrudan demiryolu hattı ilk alternatif olarak planda yer alıyor. İkinci alternatif ise ilkinin batısında yer alıyor. İkinci alternatifte Ispartakule’ye kurulacak konteyner terminaliyle liman arasında sadece yük taşınacak. Mekik tren hattı adı verilen hattın yapımına karar verilirse, 3 kilometrelik bir tünel inşa edilecek. Ayrıca limanın E-5’le mevcut bağlantısını sağlayan Kumcular Yolu’nun karayoluyla birleştiği bölgeye büyük bir araç parkı kurulacak.

TEM VE E-5’E 2X4 ŞERİT İLAVESİ

Demiryolu bağlantısına rağmen Ambarlı, liman dışında kısa mesafeye hizmet verdiği için kamyon trafiği gelecekte de önem asli ulaşım unsuru olacak. Trafiği rahatlatmak için halen limanın tek bağlantı yolu olan Kumcular Caddesi, 2x2 şerite bölünmüş yola çevrilecek. Ayrıca limanın batısındaki marinanın kuzeyinden geçecek ve E-5’le bağlantıyı sağlayacak 2 kilometrelik yine 2x2 bölünmüş şeklinde yeni yol yapılacak. Artacak kamyon trafiği nedeniyle TEM ve E-5’e 2x4 şeritlik ekleme yapılacak.

AKARYAKIT TERMİNALLERİ EREĞLİ YOLCUSU

Etrafında şehirleşme olduğu için yaklaşık 1.5 milyon metrekare alanda kurulu Ambarlı Limanı’nın genişleme imkânı bulunmuyor. Ancak boyutları giderek artan yük gemilerinin ihtiyacını ve artacak toplam talebi karşılamak için yeni yerin “içeriden” kazanılması yoluna gidilecek. Bu yüzden liman sahası ve çevresinde faaliyet gösteren akaryakıt terminallerinin Marmara Ereğlisi’ne taşınmaları zorunlu tutulacak.

POAŞ SATIŞA ÇIKARDI BİLE

Master Plan Çalışması’nın taslak raporu akaryakıt tesislerinin liman bölgesinden gönderilmesini öngörürken, OMV Petrol Ofisi’nin (POAŞ) harekete geçtiği görüldü. Şirket geçtiğimiz günlerde ihale ilanına çıkarak, liman bölgesindeki terminalini satışa çıkardı.

(Habertürk)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.