"Alsancak'ı geçtik, 'lojistik köy' kurulursa uçarız"

"Alsancak'ı geçtik, 'lojistik köy' kurulursa uçarız"

ALTO Başkanı Adnan Saka, Denizcilik firmalarının zaman, maliyet ve derinlik avantajı ile daha fizibıl olan Aliağa limanlarını tercih ettiğini ifade ederek bölgede elleçlenen bu yükten daha fazla katma değer sağlamak için bir lojistik köy şart" dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye ekonomisinde sanayi ve ticaret denince akla ilk gelen yerler arasına giren Aliağa’nın denizcilik sektöründe de başrole yükseldiğini söyledi. Aliağa limanlarının genel yük elleçleme kapasitesi ve gemi trafiğinin yanı sıra konteyner taşımacılığında da zirveye doğru ilerlediğini ifade eden Saka, “İlçede 2009 yılında hizmete giren konteyner limanları 8 yıl gibi sektör için çok kısa sürede müthiş bir aşama kaydetti ve Alsancak limanını geçti. Açıkçası bu sonuç beklediğimiz bir durumdu. Bizim bu noktada ki düşüncemiz “Alsancak Limanı mı? Aliağa limanları mı?” ikilemine girmeden en uygun, en iyi hizmeti en verimli şekilde nasıl verilebilir; bunu bulmak üzerineydi. O dönem ‘su akar yolunu bulur’ demiştik. Görüldüğü gibi işletmeler modern ve teknolojik olursa ekonomik olarak yük ve işlev artışları kendiliğinden gelişiyor.  Tabi bu noktada biz Alsancak limanında gerek duyduğu alt yapı yatırımlarının gerçekleşmesini ve modern teknolojilerle donatılarak hizmet vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Alsancak limanının kapatılması gibi bir durum söz konusu olmamalı. İzmir limanlar şehridir ve bölgedeki limanların işlevine devam etmesi gerekiyor” dedi.

‘Su akar yolunu bulur’

Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa, Manisa, Denizli başta olmak üzere, Batı Anadolu’nun dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldiğini kaydeden Saka, “İzmir’de bir diğer tartışılan konu lojistik köyün nereye yapılacağı ile ilgili. Bizim bu noktadaki düşüncemiz ‘İzmir limanı mı Aliağa limanı ikileminde olduğu gibi’ tartışmaya girmeden en uygun, en iyi hizmeti, en verimli şekilde nerede nasıl verebiliriz; bunu bulmamız gerekir. Geçmişte liman konusunda dediğimiz gibi yine ‘su akar yolunu bulur’ diyoruz. Ekonomide polisiye tedbirler çare olmaz. APM Terminallerinin işlettiği Petlim limanının devreye girmesi konteyner yük hareketlerine direkt etki etti ve ilerleyen dönemlerde limanda kapasite artışı olmaya devam edecek. İzmir’den Aliağa’ya doğru kayan yük hareketlerinin Çandarlı limanının da devreye girmesiyle birlikte bölgedeki mevcut potansiyel katlanarak artacak. İleride bu büyük rakamların bölgeyi kilitlememesi için Aliağa’daki yük hareketlerinin planlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor, bunun içinde bölgede mutlaka bir lojistik üs yapılanmasına gidilmeli” diye konuştu.

‘Lojistik avantajlar Aliağa’yı cazibe merkezi haline getirdi’

Lojistik avantajların Aliağa’yı yatırımcı için cazibe merkezi haline getirdiğini ve limanlarda elleçlenen yükten daha fazla katma değer sağlamak için lojistik köy kurulması gerektiğini Saka, “Yalnız taşıma ile lojistik olmuyor. Buraya gelen malları, bölgemizde ayrıştıracak ve yeniden sevkiyatını yapacak bir lojistik köy kurmamız gerekiyor. Bunun altyapısını şimdiden hazırlamak zorundayız. Aliağa’daki her hangi bir limana bir gemi ile dökme olarak binlerce ayakkabı geldiğinde, bir firmanın o ürünleri lojistik köye alarak orada, ambalajlayıp, parti parti farklı adreslere göndereceği bir yapıda çalışabilmemiz gerekiyor. Bu sistemi kurduğumuzda, malın asıl sahibi buradaki lojistik köyde hizmet veren bir firma ile anlaşacak, navlun maliyetlerini düşürmek için bazı işleri buraya aktaracak ve ürün buradan son tüketiciye ulaşacak. Aliağa’da elleçlediği yüklerden çok daha fazla katma değer sağlamış olacak. Aliağa’da lojistik köyü kurmak için doğru yeri seçip, doğru planlama ile zamanında bütün yatırımlarını yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

aliaga-liman.jpg

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.